Share

Op woensdag 8 februari 2023 maakte de Royal Belgian Football Association, de KBVB, nu ook officieel bekend dat er opvolgers zijn voor Roberto Martinez als bondscoach en Technisch Directeur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. De Italiaan Domenico Tedesco krijgt de Rode Duivels onder zijn hoede tot na het EK 2024 in Duitsland, ex-Rode Duivel Frank Vercauteren wordt de Sports Director Football met zicht op alle nationale ploegen waaronder ook de Belgian Red Flames!

Foto – (c) RBFA / KBVB

Het heeft misschien iets langer geduurd dan verwacht maar uiteindelijk is uit de vele kandidaten de keuze van de Task Force (bestaande uit CEO Peter Bossaert, Operational Director Football Jelle Schelstraete, KBVB-bestuurders Sven Jacques en Pierre Locht en Club Brugge voorzitter Bart Verhaeghe) gevallen op Domenico Tedesco, een Italiaan, die op 12 september 1985 geboren werd in Rossano in de regio Calabrië maar op heel jonge leeftijd al (hij was 2 jaar) met zijn ouders naar Duitsland verhuisde. Daar voetbalde hij bij ASV Aichwald en op 23-jarige leeftijd begon hij als jeugdcoach al te werken bij VfB Stuttgart en later bij Hoffenheim. Zijn eerste job als hoofdcoach kreeg hij in maart 2017 toen hij het in degradatiegevaar verkerende Erzgebrige Aue van het behoud in de tweede Bundesliga moest verzekeren. Dat lukte en zo kwam er interesse van Schalke 04, dat hem in het seizoen 2017-18 de kans gaf aan de top in Duitsland. In maart 2017, na een 7-0-nederlaag in de UEFA Champions League op bezoek bij Manchester City, werd hij ontslagen waarna hij in oktober 2019 bij Spartak Moskou in Rusland terechtkwam. Daar werd hij in zijn eerste seizoen 7de en het seizoen nadien tweede. In december 2021 begon hij opnieuw in Duitsland nu bij RB Leipzig, dat bij zijn aanstelling pas elfde stond. Maar onder leiding van Domenico Tedesco klom RB Leipzig op naar de vierde plaats en won het na strafschoppen de Duitse beker (DFB-Pokal) na een finale tegen SC Freiburg. Deze overwinning betekende zowel voor RB Leipzig als voor de naar Duitsland verhuisde Italiaan een eerste hoofdprijs. Het seizoen 2022/23 begon echter niet zoals verwacht en na een zware 1-4-nederlaag thuis tegen Shachtar Donetsk in de UEFA Champions League werd Tedesco op 7 september 2022 ontslagen. Nu mag hij het dus proberen beter te doen als bondscoach van de Rode Duivels die hij in de eerste plaats moet zien te plaatsen voor het EK 2024 in Duitsland. Zijn eerste opdracht is de uitwedstrijd in de EK-kwalificatie op vrijdag 24 maart 2023 in de Friends Arena van Solna (Stockholm) tegen Zweden. Tedesco brengt zijn vaste assistent Andreas Hinkel en keeperstrainer Max Urwantschky mee naar België en hij speelt graag aanvallend voetbal met veel druk vooruit.

Foto – (c) RBFA / KBVB

Met Frank Vercauteren (inmiddels 66 jaar) komt er ook een nieuwe Technisch Directeur bij de KBVB en dat is de persoon die het overzicht zal hebben over alle nationale ploegen (zowel vrouwen als mannen) en dus ook de nieuwe baas wordt van Ives Serneels als bondscoach van de Belgian Red Flames. Hij zal samen met Operational Director Football Jelle Schelstraete, het technische hart vormen van de KBVB. Frank Vercauteren is een grote naam in het Belgische voetbal. Hij werd 4 keer Belgisch kampioen (in 1981, 1985, 1986 en 1987), won 1 keer de Beker van België (in 1976), won 3 Europese bekers (2x die voor de Bekerwinnaars in 1976 en 1978 en 1x de UEFA Cup in 1983) en hij veroverde met RSC Anderlecht zelfs tweemaal de Europese Supercup (in 1976 en in 1978)! Daarnaast werd hij in 1983 verkozen tot winnaar van de Gouden Schoen en hij speelde 63 keer voor de Rode Duivels. Hij voetbalde zowel in het binnenland (bij RSC Anderlecht en RWDM) als in het buitenland (bij FC Nantes). Vanaf 1993 werd hij coach eerst bij de jeugd van CS Brainois en KV Mechelen, later bij de seniores van KV Mechelen (tweemaal), RSC Anderlecht (ook tweemaal en kampioen in 2006 en 2007), KRC Genk (kampioen in 2011), Al-Jazira Club (Verenigde Arabische Emiraten), Sporting Lissabon (Portugal), Krylia Sovetov Samara (Rusland, kampioen in de 2de klasse in 2015), Cercle Brugge (kampioen in de tweede klasse 1B in 2018), Al-Batin (Saoedi-Arabië), OH Leuven (waar hij advsieur was) en Royal Antwerp FC. Vercauteren was in het verleden al werkzaam bij de KBVB toen hij in 2008 eerste Stéphane Demol opvolgde als assistent van bondscoach René Vandereycken. In 2009 was Vercauteren zelfs gedurende vier maanden interim-bondscoach en hij was de eerste die Eden Hazard in zijn ploeg opnam nog voor Dick Advocaat vervolgens de leiding overnam.

Lees nog meer hierover en bekijk de erelijsten van Domenico Tedesco en Frank Vercauteren via:

Website KBVB / RBFA

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share