Share

De Koninklijke Belgische Voetbalbond maakte op donderdag 9 februari 2023 bekend om de bekerfinale bij de vrouwen op donderdag 18 mei 2023 op Sclessin en dus in het stadion van Standard te spelen. Dat is een op zijn minst gezegd bijzonder vreemde keuze en één die getuigt van een gebrek aan neutraliteit.

Foto – (c) RBFA / KBVB

In de wetenschap dat de halve finales van de Beker van BelgIë op zaterdag 11 maart 2023 enerzijds tussen Club YLA en KRC Genk Ladies en anderzijds tussen Standard en SV Zulte Waregem gaan zou je er op moeten kunnen rekenen dat er voor een finalewedstrijd in een neutraal stadion gekozen wordt. Mogelijkheden genoeg eigenlijk want er is het Lotto Park in Anderlecht, er is de Ghelamco Arena in Gent, er is de Bosuil in Antwerpen, er is het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven, er is de Diaz Arena (het vroegere Albertparkstadion) in Oostende of zelfs het Guldensporenstadion in Kortrijk. Toch heeft men er bij de RBFA niet beter op gevonden om die finale van 2023 op Sclessin en dus in de thuishaven van Standard te laten plaatsvinden en dat in de wetenschap dat Standard (het moet als favoriet in de halve finale inderdaad wel nog voorbij SV Zulte Waregem geraken) mogelijk als thuis spelende ploeg kan aantreden. Dat ze daar in het geval van kwalificatie van Standard voor de finale bij Club YLA en bij KRC Genk Ladies niet echt tevreden mee zullen zijn spreekt voor zich en dan kan je met nog ruim drie maanden voor die wedstrijd effectief moet gespeeld worden toch beter van stadion veranderen. Zelfs het Koning Boudewijnstadion in Brussel, het Fallonstadion in Sint-Lambrechts-Woluwe of het Dudenpark in Sint-Gillis zijn met de nog 4 aanwezige teams in de halve finale altijd een mogelijkheid waarbij er geen sprake is van een thuisvoordeel voor één van de vier halve finalisten.

Foto – (c) Sportpix.be / Kristof De Moor

Blijft de keuze gehandhaafd dan zet je als organiserend orgaan de scheidsrechter en de assistenten van die finalewedstrijd in feite nu al flink onder druk want bij kwalificatie van Standard kan men bij een bekerfinale op Sclessin niet meer over neutraliteit spreken want voor de organisatie toegekend werd was je op de hoogte wie de halve finalisten waren!

Lees over de organisatie van de vrouwelijke Bekerfinales 2023 via:

Website KBVB / RBFA

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Nog meegeven dat Standard in een eerder stadium in deze bekercompetitie 2022/23 zowel bekerhouder RSC Anderlecht (1-0 in de achtste finale) als herfstkampioen en titelkandidaat OHL Women (2-0 in de kwartfinale) uitschakelde!

 

 

Share