Het is uiteraard maar een wedstrijd in de voorbereiding op het WK 2023 in AustralIê en Nieuw-Zeeland maar wie weet is het ook een indicatie dat de verschillen op het komende eindtornooi down under bij de vrouwen misschien veel minder groot zullen zijn dan verwacht. Hoe anders kan je het verlies van Duitsland, 2de op de FIFA-wereldranglijst, thuis tegen Zambia slechts 77ste op de FIFA-wereldranglijst en dus laagst gerangschikte deelnemer straks, uitleggen.

Duitsland maakte op zaterdag 24 juni 2023 thuis in Offenbach al geen sterke beurt tegen Vietnam (2-1) alhoewel dat ook wel te maken had met het verrassend frisse voorkomen van het team uit Azië en nog maar het begin van de voorbereiding van het volledige Duitse team. Maar kijk nu bij de tweede voorbereidingswedstrijd in Fürth tegen Zambia, dat vorige week nog 3-3-gelijk speelde op bezoek bij Zwitserland, kwam het Duitse nationale vrouwenteam met nu wel alle sterkhouders in de basis eens te meer niet op toerental.

Het team van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg kwam tegen een sterk Zambia vroeg in de tweede helft 0-2 achter na goals van Barbra Banda (0-1, 48ste minuut) en Racheal Kundananji (0-2, 54ste minuut).. In de toegevoegde tijd leek Duitsland met twee late kopbalgoals van eerst Lea Schüller (1-2, 90ste + 1′ minuut) en dan van Alexandra Popp (2-2, 90ste + 10′ minuut) de nederlaag nog te kunnen ontlopen maar helemaal in het slot liep het alsnog tegen een nederlaag aan toen Barbra Banda van ver met rechts doelvrouw Merle Frohms te grazen nam (2-3, 90ste + 12′ minuut). Neen, Zambia heeft het WK nog niet gewonnen maar deze overwinning werd wel gevierd alsof dat het geval was. Voor de volledigheid moeten we wel nog melden dat verdediger Silke Nüsken, die deze zomer Eintracht Frankfurt voor Chelsea verruilt, in de 67ste minuut voor Duitsland wel nog tegen de paal kopte en dat Carolin Simon in de 75ste minuut een onrechtstreekse vrije trap op aangeven van Alexandra Popp tegen de lat knalde! Ook nog meegeven dat de wedstrijd gespeeld werd voor 11.404 toeschouwers en onder leiding stond van de Nederlandse scheidsrechter Vivian Peeters met als assist-scheidsrechters Melissa Lejear en Irmgard Van Meirvenne, allebei uit België.

Duitsland opent onder leiding van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg straks op maandag 24 juli 2023 in groep H tegen Marokko, dat in de voorbereiding zowel Italië als Zwitserland op 0-0 hield. Daarna komt het uit tegen Colombia (zondag 30 juli 2023) en Zuid-Korea (donderdag 3 augustus 2023). Voor Zambia en bondscoach Bruce Mwape is het eerste duel in de groepsfase er eentje op zaterdag 22 juli 2023 tegen Japan. In groep C moet het daarna ook nog tegen Spanje (woensdag 26 juli 2023) en Costa Rica maandag 31 juli 2023) spelen.

Bekijk een samenvatting van deze wedstrijd met dank aan Sportstudio Fussball / ZDF: