Op donderdag 27 juli 2023, midden in de zomer dus, was het echt hondenweer in Tubeke waar eerst in het Stade Leburton en vervolgens in het RBFA Academy Stadium de twee halve finales van het UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023 grotendeels in de stromende regen werden gespeeld. Spanje mag op zondag 30 juli 2023 in Leuven de titel in deze leeftijdscategorie verdedigen met als tegenstander na verlengingen uiteindelijk Duitsland.

Julia Bartel opende zonet de score voor Spanje tegen Nederland. Laia Martret, haar ploeggenote bij FC Barcelona, is de eerste om haar te feliciteren! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Spanje kwam tegen Nederland binnen het eerste kwartier op voorsprong via Julia Bartel, een speelster van FC Barcelona (12de minuut). Bijna halfweg de tweede helft zag de toen nog topschutster Carla Camacho (Real Madrid) een poging via de Nederlandse doelvrouw Femke Liefting (AZ) tegen de paal verdwijnen (66ste minuut) maar net toen iedereen dacht dat de Spaanse overwinning helemaal zeker was haalde de Spaanse captain Silvia Loris (Levante) de ingevallen Robine Lacroix (PSV) onderuit in de zestien. (85ste minuut). De Poolse scheidsrechter Ewa Augustyn wees naar de stip! Rosa van Gool (Ajax) kreeg de kans op de gelijkmaker en het afdwingen van eventuele verlengingen maar het was de Spaanse doelvrouw Txell Font van FC Barcelona die de Spaanse voorsprong overeind hield!

Merixtell Font, een doelvrouw van FC Barcelona, zorgde kort voor het einde voor de save van de wedstrijd door de strafschop van Rosa van Gool uit haar doel te houden! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de andere halve finale nam Frankrijk de beste start met nog voor het halfuur een dubbel van captain en centrumspits Louna Ribadeira (Paris FC), die zo met nu 4 doelpunten achter haar naam de voorlopige topschutster van het tornooi werd. Eerst kreeg ze de bal van Airine Fontaine (Fleury) waarna ze Vanessa Diehm (Hoffenheim) uitspeelde om vervolgens ook doelvrouw Rebecca Adamczyk (SC Freiburg) te vloeren (1-0, 18de minuut). Drie minuten later zette ze een strafschop feilloos om met rechts nadat Airine Fontaine in de zestien foutief afgestopt werd door Vanessa Diehm (2-0, 21ste minuut).

Louna Ribadeira trapte zopas de strafschop binnen en zette Frankrijk op een dubbele voorsprong tegen Duitsland in de halve finale van het UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Frankrijk had halfweg de dubbele voorsprong en leek te sterk tot Duitsland kort voor het uur tegenscoorde. Nadat een voorzet van Mara Alber (Hoffenheim) slecht werd weggewerkt kon Laura Gloning (Bayern München) eenvoudig Jella Veit (Eintracht Frankfurt) bedienen die de aansluitingstreffer lukte (2-1, 57ste minuut). In de toegevoegde tijd kreeg het Duitse offensief een fel bevochten beloning toen een voorzet van Jella Veit door Vanessa Diehm verlengd werd en Paulina Platner (Eintracht Frankfurt) de Franse doelvrouw Ines Marques (Paris FC) voor een tweede keer vloerde (2-2, 90ste + 3′ minuut).

Paulina Platner bezorgde Duitsland in de toegevoegde tijd nog de gelijkmaker en dus verlengingen in de halve finale van het UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Deze tweede halve finale ging dus in de verlengingen en daarin zorgde Duitsland uiteindelijk voor de sensationele ommekeer want het was bij een iets te korte terugspeelbal van rechtsachter Lou Bogaert (Paris FC) dat Franziska Kett, de speelster van Bayern München die ook al in Tubeke tegen België de score opende, nu het beslissende doelpunt tegen de netten trapte (2-3, 116de minuut). De finale op zondag 30 juli 2023 om 17 uur 30 gaat dus tussen titelverdediger Spanje en het nooit te onderschatten Duitsland!

Franziska Kett bezorgde Duitsland met haar derde doelpunt op dit tornooi een finaleplaats op het UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***Dit zijn alle doelpuntenmakers in de halve finales op donderdag 27 juli 2023:

Nederland – Spanje 0-1 (rust: 0-1);

Doelpunt: 12′ Julia Bartel 0-1.

Bijzonderheid: 87′ Txell Font (Spanje) redt strafschop van Rosa van Gool (Nederland).

Oranje U19 voor de aftrap van de halve finale in Tubeke! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Frankrijk – Duitsland 2-3 na verlengingen (rust: 2-0, na 90 minuten: 2-2);

Doelpunten: 18′ Louna Ribadeira 1-0, 21′ Louna Ribadeira 2-0 op strafschop, 57′ Jella Veit 2-1, 90′ + 3′ Paulina Platner 2-2, 115′ Franziska Kett 2-3.

Frankrijk stond als enige met het maximum van de punten en als ongeslagen team in de halve finale! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

***Dit is de finale op zondag 30 juli 2023 in het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven: