Share

Op zondag 30 juli 2023 stond met het duel tussen Spanje en Duitsland in het UEFA Women’s Under-19 Championship de eerste Europese finale in België op het programma in deze eeuw. Was het Koning Boudewijnstadion in Brussel bij de vorige gelegenheid op woendag 8 mei 1996 nog het decor voor de finale van de Beker voor bekerwinnaars tussen Paris Saint-Germain en Rapid Wien dan had het King Power Stadium at den Dreef in Leuven dit keer de eer bij deze Europese finale voor nationale vrouwelijke jeugdteams!

De inzet van het UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023 was deze trofee! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Spanje, viervoudig eindwinnaar, begon aan de eindstrijd als titelverdediger want het had vorig seizoen nog de titel veroverd in het Tsjechische Ostrava ten koste van Noorwegen (2-1). Met Duitsland kreeg het een tegenstander die in deze leeftijdscategorie in het verleden al 4 keer de titel won en 3 keer verliezend finalist was. Het was overigens de derde keer dat beide teams mekaar ontmoeten met deze titel bij de U19 als inzet.

Spanje had toch wel een flink aantal fans meegebracht naar Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Spanje schakelde in de halve eindstrijd Nederland uit (1-0) nadat het in de groepsfase in ditzelfde stadion verloor van Frankrijk (2-0). Duitsland stuurde dan weer Frankrijk na een sensationele ommekeer en verlengingen naar huis (3-2) maar ook zij hadden in de poules een duel verloren tegen Nederland (1-3). Spanje was voor de bookmakers de favoriet, Duitsland kreeg iets minder kansen om te winnen toebedeeld.

Ook Duitsland kon rekenen op steun vanuit het thuisland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Spanje mocht na een korte openingsceremonie precies om 17 uur 30 aftrappen met Carla Camacho en de centrumspits kreeg na een goeie negen minuten wedstrijd de eerste kans na een voorzet vanop links van Lucia Corrales maar de kopbal ging naast. Even later was het Julia Bartel, maker van het winnende doelpunt in de halve finale tegen Nederland, die het met een afstandschot probeerde maar haar poging met rechts ging nipt over het Duitse doel (11de minuut). Nadat Carla Camacho de Duitse doelvrouw Rebecca Adamczyk (SC Freiburg) met een laag schot even aan het werk zette (14de minuut) waagde ook Franziska Kett aan de overkant haar kans maar de poging met rechts miste het doel (16de minuut). Vervolgens was een vrije trap van Andrea Medina (Atlético Madrid) te zwak om Adamczyk te kunnen verontrusten. De Spaanse doelvrouw Meritxell Font trapte dan de bal verkeerd uit en de kopbal van de toch wel verraste Mara Alber ging naast (21ste minuut). In navolging van Julia Bartel mikte vervolgens ook Ilayda Acikgöz vanop afstand met rechts nipt over het Spaanse doel (23ste minuut). Laia Martret mikte op het halfuur nu na slecht uitverdedigen van de Duitse doelvrouw met rechts in het zijnet (30ste minuut). In het laatste kwartier van de eerste helft nam Duitsland de bovenhand maar alleen het schot van Franziska Kett (Bayern München) zette doelvrouw Meritxell Font nog aan het werk (42ste minuut). Halfweg stond het nog 0-0.

Alara Sehitler duikt kort na de rust voor de Spaanse doelvrouw Meritxell Font op maar mikt naast! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook na de rust had Duitsland kunnen scoren. Eerst mikte Sophie Nachtigall (Eintracht Frankfurt) iets te wild over (47ste minuut) en dan volgde eigenlijk de beste kans van de wedstrijd voor Alana Sehitler. De jongste speelster in de Duitse selectie die voor Bayern München uitkomt werd alleen op het doel afgestuurd door Sophie Nachtigall maar ze mikte met links nog naast het Spaanse doel (50ste minuut). Twee minuten later was het bijna raak toen een schot van Franziska Kett door de handen van de Spaanse doelvrouw glipte maar gelukkig voor haar over het doel ging (52ste minuut) en nog in het vierde kwartier probeerde Sophie Nachtigall het met een schot met rechts nipt over (60ste minuut). Ondertussen was Olaya Enrique bij Spanje op het veld gekomen. Eerst miste deze speelster van Real Madrid een mooie voorzet van Carla Camacho terwijl ze nog in dezelfde minuut met een schot met rechts Rebecca Adamczyk aan het werk zette (67ste minuut). Een voorzet van Olaya Enrique werd met de hak spectaculair naast getikt door Wifi. Lucia Moral Ruiz, zoals haar naam echt is, kreeg die bijnaam omdat ze met haar kapsel een soort antenne op haar hoofd heeft. (76ste minuut). Wifi was eventjes later wel de pechvogel van het duel want ze blesseerde zich aan de knie toen ze in de sandwich genomen werd door Dilara Acikgöz (Eintracht Frankfurt) en Mathilde Janzen van Hoffenheim (83ste minuut). Ze moest het veld verlaten op een draagberrie waardoor Spanje plots ook met nog enkele minuten te spelen verkoos om met een speelster minder verder te gaan. Tenminste dat was hun keuze want ze hadden eigenlijk nog een wissel over maar ze wilden die blijkbaar houden om in de toegevoegde tijd een extra wissel te kunnen doen. Beide teams bleven ondanks het herfstweer en de regenval er voluit voor gaan op zoek naar dat doelpunt. En dat had nog kunnen vallen in de 89ste minuut toen Lucia Corrales Álvarez. na een inworp van Sandra Villafañe en een diepe bal van Sara Ortega alleen op doel mocht afgaan maar de bal nog met links tegen de paal tikte. In de laatste 6 minuten toegevoegde tijd probeerde Spanje in de numerieke minderheid te overleven en met veel inzet en enthousiasme lukte dat ook!

Lucia Corrales werd door Sara Ortega alleen op weg naar doel gestuurd. Ze krijgt de bal voorbij Rebecca Adamczyk maar deze belandde uiteindelijk tegen de paal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook in de twee keer 15 minuten verlengingen bleef het nog fel over en waar gaan. Zowel Spanje als Duitland probeerden wel maar beide teams faalden in de afwerking waardoor het na een lange maar toch wel spannende finale ook na verlengingen uiteindelijk 0-0 bleef. Strafschoppen moesten dus uitmaken wie met de trofee naar huis mocht.

Franziska Kett probeert de bal te houden maar Silvia Lloris komt die met volle overtuiging buiten tikken! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Spanje begon aan de strafschoppenepiloog en het trof meteen raak via de heel sterk ingevallen Olaya Enrique (Real Madrid) die de bal zuiver in de benedenhoek rechts van de Duitse doelvrouw plaatste (1-0). De Duitse centrale verdediger Jella Veit (Eintracht Frankfurt) koos voor dezelfde hoek maar ze trapte met rechts keihard waardoor de vingertoppen van Meritxell Font (FC Barcelona) de bal niet konden tegenhouden (1-1). Dan was het aan de Spaanse captain Silvia Lloris van UD Levante. Zij trapte ook met de rechtervoet maar koos voor de andere hoek. De bal verdween loepzuiver in het doel met alweer een uitbarsting van Spaanse vreugde tot gevolg (2-1). Vanessa Diehm, de Duitse captain die bij Hoffenheim aktief is, trapte ook met rechts en koos voor de andere hoek maar de bal ging tegen de paal! Érika González (Levante UD) leek vervolgens even te twijfelen naar welke hoek ze zou trappen maar uiteindelijk was dat vastbesloten met de rechtervoet zuiver in de linkerbenedenhoek van de Duitse doelvrouw (3-1). Miriam Hils, die voor het Amerikaanse University of California Berkeley voetbalt, was de eerste speelster die met de linkervoet trapte. De bal ging naar de rechterkant van de Spaanse doelvrouw maar die was al helemaal naar haar linkerkant vertrokken en kon de bal enkel met de rechterhand in eigen doel afweren (3-2). Ook Lucia Corrales (FC Barcelona) trapte met links. Ze mikte iets te doorzichtig naar de rechterkant van Rebecca Adamczyk die haar bedoeling door had en naar de juiste hoek dook om de bal uit haar doel te redden! Nu hadden beide teams een strafschop gemist dus kon Duitsland de achterstand opnieuw ophalen maar Paulina Bartz (Bayer 04 Leverkusen) zag haar gekruiste poging met rechts die niet zuiver genoeg richting de hoek ging en op halve hoogte was gered worden door Meritxell Font! Sandra Villafañe, de verdediger van Madrid CFF, kon alles beslissen maar ook zij trapte met rechts de bal de bal niet zuiver genoeg in de hoek en dus redde de Duitse doelvrouw nog maar eens waardoor Pauline Deutsch de kans kreeg om het team van bondscoach Kathrin Peter opnieuw langszij te brengen. De jeugdige spits van Turbine Potsdam die inviel bij het begin van de tweede verlenging mikte met rechts naar de rechterkant van het doel verdedigd door Meritxell Font maar haar poging ging in de nog altijd stromende regen naast! Spanje mocht juichen want het was opnieuw Europees kampioen bij de U19 en dit al voor de vijfde keer na 2004, 2017, 2018 en 2022!

Spanje is opnieuw winnaar van het UEFA Women’s Under-19 Championship, dit keer in België! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Nadine Kessler, de managing director van het vrouwenvoetbal bij de UEFA, zag in haar aanwezigheid nu al voor de derde keer op rij een Duits vrouwenteam een finale verliezen. Het gebeurde op zondag 31 juli 2022 bij de finale op Wembley voor het EK 2022 tussen Engeland en Duitsland (2-1 na verlengingen), recent op zaterdag 3 juni 2023 nog bij de UWCL-finale 2023 in Eindhoven tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg (3-2) en nu dus ook in Leuven!

Manu Leroy, de marketing en communicatiemanager van de RBFA staat hier tussen Pascale Van Damme (de bondsvoorzitter) en Nadine Kessler (de Managing Director of Women’s Football of UEFA) die hen bedankte voor de organisatie van dit tornooi! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

DIGEST:

UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023 – Finale;

King Power Stadion at den Dreef – Zondag 30 juli 2023:

SPANJE speelde met: Meritxell Font; Sara Ortega (102′ Estela Carbonell), Martina Fernandez, Silvia Lloris (captain), Andrea Medina; Julia Bartel, Maite Zubieta (81′ Marina Rivas), Fiamma Benitez (73′ Sandra Villafañe); Laia Martret (Olaya Enrique 62), Carla Camacho (73′ Wifi, 91′ Érika González), Lucia Corrales.

Bondscoach: Sonia Bermúdez;

Kwamen niet in actie: Sofia Fuente, Jone Amezaga, Judit Pujols.

De startelf van Spanje voor deze finale! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

DUITSLAND speelde met: Rebecca Adamczyk; Laura Gloning, Vanessa Diehm, Jella Veit, Dilara Acikgöz; Ilayda Acikgöz (91′ Alina Axtmann), Paulina Platner (73′ Paulina Bartz), Alara Sehitler (73′ Mathilde Janzen, 106′ Pauline Deutsch); Sophie Natchigall (106′ Laura Pucks), Mara Alber (120′ Miriam Hils), Franziska Kett.

Bondscoach: Kathrin Peter.

Kwamen niet in actie: Anne Moll, Nia Szenk, Alisa Grincenco.

Deze elf kwamen aan de aftrap voor Duitsland in het King Power Stadion at den Dreef! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Doelpunten: geen.

Strafschoppen: Olaya Enrique 1-0, Jella Veit 1-1, SIlvia Lloris 2-1, Vanessa Diehm (tegen de paal), Érika González 3-1, Miriam Hils 3-2, Lucia Corrales (gered door Rebecca Adamczyk), Paulina Bartz (gered door Txell Font), Sandra Villafañe (gered door Rebecca Adamczyk), Pauline Deutsch (naast).

De scheidsrechters voor de finale van het UEFA Women’s Under-19 Championship assistant Belgium 2023 met van links naar rechts Ceri Louise Williams , 4de ref Jelena Cvetković, scheidsrechter Frida Klarlund en assistant-scheidsrechter Emily Carney! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Scheidsrechter: Frida Klarlund (Denemarken);

Assistent-scheidsrechters: Emily Carney (Engeland) en Ceri Louise Williams (Wales);

Vierde scheidsrechter: Jelena Cvetković (Servië).

Toeschouwers: 3.011

U kan de volledige wedstrijd hier nog eens bekijken:

Bekijk alle foto’s rond deze finale en het tornooi via:

Sportpix.be

Voor meer over de wedstrijden ga naar:

Website UEFA – UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Geven we tenslotte ook nog mee dat Louna Ribadeira, de Franse spits van Paris FC, met haar 4 doelpunten de topschutster van het UEFA Women’s Under-19 Championship Belgium 2023 geworden is. In de finale wist niemand haar bij te benen of te overtreffen.

 

Share