Share

Op donderdag 3 augustus 2023 stonden met Zuid-Korea – Duitsland en Marokko – Colombia de laatste wedstrijden in de groepsfase van het WK Vrouwenvoetbal 2023 op het programma. Na 48 wedstrijden en 4320 speelminuten waar je nog zeker 700 minuten toegevoegde tijd mag bijrekenen zijn de 16 landenteams bekend die in het winterse Australië en Nieuw-Zeeland aan de laatste rechte lijn beginnen richting wereldtitel. Dit is het moment om een kort overzicht te maken van de eerste ronde waarbij in totaal 146 doelpunten vielen.

Alex Morgan en titelverdediger de Verenigde Staten. Hoever komen ze op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland? Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Verenigde Staten zijn niet meer de wereldkampioen van weleer zoveel werd snel duidelijk. Het won nog wel tegen Vietnam (3-0) maar het geraakte in de heruitgave van de finale van het WK 2019 niet voorbij Nederland en even later kon het ook Portugal niet opzij kon zetten. Het werd zelfs ei zo na door Portugal uitgeschakeld toen het team van bondscoach Francisco Neto in de toegevoegde tijd van het laatste groepsduel via de ingevallen Ana Capeta de paal trof …

Portugal was dan ook een van de betere debutanten op dit WK. Het verloor onnodig tegen Nederland na onoplettendheid bij een hoekschop (1-0-verlies) maar tegen Vietnam wist het te winnen (2-0) en tegen de VS speelde het gelijk. Toch is het met 4 punten uit 3 duels qua puntenaantal niet de beste debutant. Die eer is na de sensatie op dit WK op donderdag 3 augustus 2023 weggelegd voor Marokko.

Marokko kende een goeie voorbereiding met een dubbel scoreloos gelijkspel op bezoek bij Italië en Zwitserland maar één keer op het WK zelf ging het in het eerste duel zwaar onderuit tegen Duitsland (6-0). Niemand die Marokko toen nog een kans gaf om de tweede ronde te halen. Maar in voetbal is echt alles mogelijk zo is nog maar eens bewezen. Dankzij een dubbele 1-0-overwinning tegen Zuid-Korea en Colombia samen met het verrassende verlies van Duitsland tegen Colombia (1-2) en het gelijkspel tegen Zuid-Korea (1-1) mag Marokko nu ook met het vrouwenteam naar de achtste finales voor een ontmoeting met Frankrijk! Een leuk gegeven is dat Sakina Ouzraoui Diki (ex-RWDM Girls, ex-Club YLA en nu terug bij RSC Anderlecht) op deze slotdag van de groepsfase het snelst reageerde toen captain Ghizlaine Chebbak haar strafschop gered zag door doelvrouw Cataline Pérez (45ste + 4′ minuut). Sakina was er als de kippen bij om de bal tot bij Anissa Lahmari te spelen waardoor het 1-0 kon worden en het begin van een onwaarschijnlijk verhaal werkelijkheid kon worden!

Sakina Ouzraoui Diki zorgde niet alleen in de Women’s Lotto Super League voor assists, ze deed dat nu ook bij Marokko op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook bij de andere teams viel hun debuut op het allerhoogste niveau best mee want we noteerden toch enkele overwinningen zoals die van de Filipijnen tegen gastland Nieuw-Zeeland (1-0) en de winst van Zambia tegen Costa Rica. Vier debutanten wonnen dus een wedstrijd bij hun eerste WK. Ierland kwam als enige debutant tot een gelijkspel en dat in het laatste groepsduel tegen Nigeria. Het team van Vera Pauw verloor twee keer nipt tegen gastland Australië (1-0) en tegen Olympisch kampioen Canada (2-1). In dit laatste duel trapte captain Katie McCabe van Arsenal een hoekschop rechtstreeks binnen. Het allereerste doelpunt van ‘The Girls in Green’ zal dus wel lang herinnerd worden.

Drie andere debutanten moeten met lege handen naar huis. Vietnam kon niet scoren en moest twaalf doelpunten slikken waarbij vooral de 0-7 tegen Nederland een uitschieter was. Ook Haïti kon niet scoren maar hun eerste duel tegen Europees kampioen Engeland was er wel eentje waarop ze fier mochten zijn. Ook de nederlagen tegen Denemarken (0-2) en tegen China (0-1) bleven beperkt. Tenslotte was er nog Panama dat na verlies tegen Brazilië (4-0) en tegen Jamaica (1-0) er toch in slaagde om drie keer te scoren tegen Frankrijk (3-6) met o.a. een schitterende vrije trap van Marta Cox!

Naast Marokko zijn er nog drie teams die niet meteen bij de laatste zestien verwacht werden. Nigeria speelde in groep B gelijk tegen Olympisch kampioen Canada (0-0) en het won zelfs tegen gastland Australië (2-3) waardoor het aan een scoreloos gelijkspel tegen Ierland genoeg had om verder te gaan. In groep G veroverde Zuid-Afrika ei zo na een punt tegen Zweden (1-2). Dat kwam er vervolgens wel tegen Argentiniê (2-2) en als kers op de taart wist het Italië in het slot te verrassen (3-2) waardoor het bij de tweede deelname en met de eerste overwinning ooit voor het eerst in de achtste finales terechtkwam. Jamaica tenslotte zorgde bij het eerste duel voor een verrassend en scoreloos gelijkspel tegen Frankrijk (0-0) maar het verloor sterspeelster Khadija Shaw (tweemaal geel en dus rood) voor de tweede wedstrijd tegen Panama. Die werd toch met het kleinste verschil gewonnen (1-0) waarna Jamaica ook een scoreloos gelijkspel haalde tegen Brazilië en zo door de winnaar van de Copa America uit te schakelen voor een onwaarschijnlijke verrassing zorgde.

Marta nam tegen Jamaica afscheid van haar internationale carrière met Brazilië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De uitschakeling van Brazilië was meteen een groot verhaal want het is het afscheid van Marta, de speelster die op 6 WK’s uitkwam en het meest doelpunten aller tijden maakte op een WK-eindronde (mannen inbegrepen). Brazilië was nochtans goed begonnen met een 4-0-winst tegen Panama waarbij Ary Borges voor de eerste hattrick van het tornooi zorgde. Niemand die toen had kunnen denken dat het team van Pia Sundhage, dat als eerste naar het WK afreisde, al zo vroeg naar huis zou moeten gaan. Verlies tegen Frankrijk (2-1) en een scoreloos gelijkspel tegen Jamaica (0-0) maakten de uitschakeling compleet. Een afscheid in mineur voor Marta en wellicht ook voor Pia Sundhage die met Brazilië na een succesvolle Copa America en een goeie Finalissima wellicht op veel meer hoopte down under.

Ook de vroege uitschakeling van Olympisch kampioen Canada is wel een verrassing want de verwachting was toch wel dat de organisator van het WK 2015 net als de voorbije 2 eindrondes de groepsfase zou overleven. Het laatste duel tegen gastland Australië was er echt te veel aan want in dat duel ging Canada met zware cijfers onderuit (4-0).

De uitschakeling van gastland Nieuw-Zeeland was ook wel onverwacht zeker nadat ze hun openingswedstrijd en hun allereerste wedstrijd op een WK-eindronde thuis tegen Noorwegen dankzij dat doelpunt van Hannah Wilkinson wonnen (1-0). Het vervolg was minder goed want de nederlaag tegen de Filipijnen was zeker niet ingecalculeerd (0-1). Een scoreloos gelijkspel tegen Zwitserland, dat net als Jamaica zonder tegendoelpunt in de groepsfase verder ging, is niet slecht voor Nieuw-Zeeland maar het bleek dus niet genoeg om ex-wereldkampioen Noorwegen (dat was in 1995) uit de achtste finales te houden.

Italië zorgde met het bereiken van de kwartfinale in 2019 na 20 jaar afwezigheid op een WK-eindronde voor een nieuw elan voor het vrouwenvoetbal in de laars. Vier jaar later moet het net als tijdens het EK 2022 in Engeland toen het uitgeschakeld werd door de Belgian Red Flames al na de drie groepswedstrijden naar huis. Italië won nog wel laat het eerste duel tegen Argentinië (1-0) maar nederlagen tegen Zweden (5-0) en verrassend tegen Zuid-Afrika (3-2) zorgden voor een vroeger dan verhoopte terugkeer naar huis.

Martina Voss-Tecklenburg moest op het WK 2019 in Frankrijk afscheid nemen in de kwartfinale, nu op het WK 2023 is Duitsland al uitgeschakeld na de groepsfase! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

En dan heb je nog de uitschakeling van tweevoudig wereldkampioen Duitsland in de groepsfase toch wel de absolute uitschieter op dit WK. Wie Duitsland in de voorbereiding tegen Vietnam (2-1-winst) en tegen Zambia (2-3-verlies) bezig zag is wellicht niet helemaal verrast. Duitsland herstelde zich bij het eerste groepsduel tegen Marokko (6-0) maar tegen Colombia (1-2-verlies) en tegen Zuid-Korea (slechts 1-1) lukte het niet. Iets meer dan een jaar geleden speelde Duitsland onder Martina Voss-Tecklenburg nog de finale van het EK 2022 op Wembley tegen Engeland. Niemand had deze uitschakeling toen (en zelfs recent) niet voor mogelijk gehouden. Maar in het vrouwenvoetbal anno 2023 waar de verschillen toch een stuk kleiner geworden zijn is dus wel degelijk alles mogelijk.

Slechts drie teams haalden in de groepsfase het maximum van de punten. Het zijn ex-wereldkampioen Japan dat zelfs met ruime cijfers won tegen Spanje en nog geen doelpunt moest toestaan (4-0), Europees kampioen Engeland met een bij momenten toch wel sublieme Lauren James en ook de toch wel vaak sterke tornooiploeg Zweden in de voorbije twee edities van de Olympische Spelen telkens verliezend finalist en toch ook derde op het WK 2019 in Frankrijk!

Frankrijk zelf begon onder leiding van zijn nieuwe coach Hervé Renard matig tegen Jamaica (0-0) maar de man die op het WK 2022 bij de mannen in Qatar met Saoedi-Arabië won tegen de latere wereldkampioen Argentinië, boekte inmiddels wel twee overwinningen op rij tegen Brazilië (2-1) en tegen Panama (6-3). Hij is zo de allereerste coach die een wedstrijd op het WK bij de mannen als op het WK bij de vrouwen won!

Straks zien we ook nog Colombia en Denemarken, allebei met twee overwinningen in de groepsfase, terug bij de laatste zestien. Dat is ook het geval voor Nederland dat met 7 punten op 9 het onder leiding van Andries Jonker misschien wel beter deed dan wat de algemene verwachting was. Opmerkelijk waren zeker de twee doelpunten van Esmee Brugts tegen Vietnam. Is vrouwelijk Oranje misschien opnieuw op weg naar de WK-finale?

Dit is het programma van alle achtste finales:

***Achtste finales:

Zaterdag 5 augustus 2023:

Zwitserland – Spanje – 7 uur – Eden Park (NZ);

Japan – Noorwegen – 10 uur – Wellington Regional Stadium (NZ);

Zondag 6 augustus 2023:

Nederland– Zuid-Afrika – 4 uur – Sydney Football Stadium (AUS);

Zweden – Verenigde Staten– 11 uur – Melbourne Rectangular Stadium (AUS);

Maandag 7 augustus 2023:

Engeland – Nigeria – 9u30 – Brisbane Stadium (AUS);

Australië – Denemarken – 12u30 – Stadium Australia (AUS);

Dinsdag 8 augustus 2023:

Colombia – Jamaica – 10u – Melbourne Rectangular Stadium (AUS);

Frankrijk – Marokko – 13u – Hindmarsh Stadium (NZ);

Alexandra Popp moet ondanks het feit dat ze topschutter is in de groepsfase naar huis! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

***Topschutters na de groepsfase zijn:

4 goals:

Alexandra Popp (Duitsland), Hinata Miyazawa (Japan);

3 goals:

Ary Borges (Brazilië), Sophie Roman Haug (Noorwegen), Kadidiatou Diani (Frankrijk), Lauren James (Engeland), Jill Roord (Nederland), Amanda Ilestedt (Zweden);

2 goals:

Steph Catley (Australië), Hayley Raso (Australië), Wang Shuang (China), Linda Caicedo (Colombia), Arianna Caruso (Italië), Mina Tanaka (Japan), Riko Ueki (Japan), Esmee Brugts (Nederland), Thembi Kgatlana (Zuid-Afrika), Hildah Magaia (Zuid-Afrika), Jennifer Hermoso (Spanje), Alba Redondo (Spanje), Rebecka Blomqvist (Zweden), Fridolina Rolfö (Zweden), Lindsey Horan (Verenigde Staten), Sophia Smith (Verenigde Staten).

***Meest gescoorde doelpunten:

Japan (11);

***Minst tegendoelpunten:

Japan, Zwitserland, Jamaica (0);

Volg het WK 2023 op de voet via:
 
 
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share