De negende editie van het WK Vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland zal op veel vlakken geschiedenis hebben geschreven. Er werd niet alleen voor het eerst in twee landen gespeeld, de 32 deelnemers waren een primeur en alle speelsters kregen van de FIFA een ruime vergoeding voor hun aanwezighed op de eindronde. Negen dagen voor de grote finale is nu ook bekend geworden dat er een nieuwe wereldkampioen komt want de enige overblijvende titelverdediger Japan werd uitgeschakeld.
In tegenstelling tot hun wedstrijden in de groepsfase en de achtste finale kwam Japan dit keer in het Eden Park in Auckland niet goed voor de dag. In de eerste helft kreeg Zweden iets over halfweg een eerste goeie kans maar Stina Blackstenius kon niet profiteren van het twijfelen achterin van Saki Kumagai want ze trapte de diepe bal van Nathalie Bjorn met buitenkant rechts naast (24ste minuut). Het was slechts uitstel voor Zweden want na een vrije trap van Kosovare Asllani en flink wat geharrewar met afgeweerde pogingen van Nathalie Bjorn en Magdalena Eriksson kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Amanda Ilestedt terecht en de van PSG naar Arsenal verhuizende centrale verdediger zorgde nu met de rechtervoet voor haar vierde doelpunt op dit WK en de voorsprong voor Zweden (0-1, 32ste minuut). Zweden had zelfs met een dubbele voorsprong kunnen gaan rusten maar het schot van Kosovare Asllani met rechts op aangeven van Fridolina Rolfö ging via de Japanse doelvrouw Ayakan Yamashita nog tegen de binnenkant van de paal (42ste minuut).
Onmiddellijk na de rust bracht Fridolina Rolfö van FC Barcelona Johanna Rytting Kaneryd in stelling. Haar schot werd door de Japanse doelvrouw in hoekschop geduwd. Die werd genomen door Jona Andersson en de bal ging via het hoofd van Mina Tanaka tegen de hand van Fuka Nagano. Zonder de aanwezigheid van de VAR was het wellicht nooit gefloten maar nu kon de Zwitserse scheidsrechter Esther Staubli niet anders dan de bal op de stip leggen. Filippa Angeldahl, die in Engeland voor Manchester City uitkomt, bleef ijzig kalm en trapte met rechts in de rechterbenedenhoek van het Japanse doel (0-2, 51ste minuut).
Japan geloofde er nog wel in maar pas in de 68ste minuut trapte ze eindelijk richting doel, een schot van Yui Hasegawa dat over ging! Drie minuten later na een mooie opbouw via Hinata Miyazawa en Fuka Nagano zette Aoba Fujino de Zweedse doelvrouw Zecira Musovic voor het eerst echt aan het werk maar zij duwde in hoekschop. Na een inworp van Aoba Nujino werd de ingevallen Riko Ueki dan licht aangeraakt door de ook al ingevallen Madelen Janogy. Ook nu legde Esther Staubli uit Zwitserland de bal op de stip (74ste minuut). Riko Ueki ging zelf achter de bal staan maar trapte wild en hard tegen de onderkant van de lat en de bal sprong terug het veld in waarna ze die zelf nog eens met het hoofd buiten kopte (76ste minuut). In de 87ste minuut had Zecira Musovic dan het geluk aan haar zijde toen Aoba Fujino een vrije trap tegen de lat trapte en die via haar achterhoofd en de paal net niet over de doellijn ging en vervolgens weggetrapt werd door Jona Andersson (87ste minuut). Bij de volgende fase was het wel raak. Yui Hasegawa bediende de ingevallen Jun Endo op rechts, zij speelde opzij richting de ook al ingevallen Kiko Seike, die haar opponente in de zestien verschalkte met een draaibeweging om de bal dan voor te geven. Magdalena Eriksson kon die niet helemaal wegwerken en de inlopende Honoka Hayashi kon met rechts de aansluitingstreffer aantekenen (1-2, 87ste minuut). Met nog tien minuten toegevoegde tijd op de klok geloofde Japan er nog in en het was Riko Ueki die meteen na een hoekschop opnieuw de Zweedse doelvrouw aan het werk zette (90ste + 1′ minuut). Maar verder dan dat kwam Japan niet meer. Zweden mag zich net als vier jaar geleden in Frankrijk opmaken voor een halve finale, de vijfde al na 1991, 2003, 2011 en 2019 toen de Oranje Leeuwinnen in Lyon nog sterker waren dankzij een doelpunt in de verlengingen van Jackie Groenen (1-0, 99ste minuut).
Er komt echter geen heruitgave van die halve finale want Nederland verloor eerder op de dag (tijdens de nacht bij ons) in Wellington tegen Spanje. Het team van Andries Jonker moest deze wedstrijd grotendeels ondergaan. In de eerste helft ontsnapten ze aan een tegendoelpunt toen Alba Redondo na een voorzet van Mariona Caldentey tweemaal de paal trof. Eerst met het hoofd en even later met de voet (17de minuut). Ook de VAR die een goal van Esther Gonzalez wegens buitenspel afkeurde en doelvrouw Daphne van Domselaar voorkwamen een achterstand.
In de tweede helft draaide de VAR een strafschop gefloten door de Franse Stéphanie Frappart voor een duw in de rug op Lineth Beerensteyn terug terwijl aan de andere kant een handspel van Stefanie van der Gragt net in de zestien wel bestraft werd met een penalty! Mariona Caldentey van FC Barcelona trapte raak (1-0, 81ste minuut). Spanje leek op weg naar de winst maar dat was buiten Stefanie van der Gragt gerekend die vrouwelijk Oranje na een diepe bal van Victoria Pelova knap op 1-1 bracht waardoor de beslissing alsnog in de verlengingen of na een strafschoppenepiloog zou moeten vallen.
Het gebeurde in de verlengingen en in het voordeel van Spanje mede doordat Lineth Beerensteyn twee mooie kansen niet wist te benutten. Aan de andere kant had ‘la Roja’ wel genoeg aan één uitgespeelde kans. Het was de ingevallen ex-atlete Selma Paralluelo die Spanje bij nog maar de derde deelname aan een WK voor het eerst naar de halve finale trapte!
*Dit zijn de eerste uitslagen in de kwartfinales:
Vrijdag 11 augustus 2023:
Spanje – Nederland 2-1 na verlengingen (rust: 0-0, na 90 minuten: 1-1);
Doelpunten: 81′ Mariona Caldentey 1-0 op strafschop, 90′ + 1′ Stefanie van der Gragt 1-1, 111′ Salma Paralluelo 2-1.
Japan – Zweden 1-2 (rust: 0-1);
Doelpunten: 32′ Amanda Ilestedt 0-1, 51′ Filippa Angeldahl 0-2, 87′ Honoka Hayashi 1-2.
Bijzonderheid: 76′ Riko Ueki (Japan) trapt strafschop tegen de lat!