Gastland Australië trapte zich na een bloedstollende strafschoppenepiloog ten koste van Frankrijk voor het eerst bij de laatste vier op een WK-eindronde terwijl Europees kampioen Engeland nu ook Colombia uitschakelde waardoor Sarina Wiegman als enige overblijvende vrouwelijke coach op dit tornooi zicht krijgt op een tweede WK-finale en een allereerste wereldtitel.

Sarina Wiegman staat nu ook met Engeland in een halve finale van een WK! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Australië en Frankrijk speelden op vrijdag 14 juli 2023 al een oefenwedstrijd tegen mekaar in het Marvel Stadium van Melbourne. Toen eindigde dat duel op een 1-0-overwinning voor de Matildas dankzij een doelpunt van Mary Fowler in de 65ste minuut. Wie dat duel en Australië de voorbije weken aan het werk zag wist toen al dat het bijzonder moeilijk zou worden voor ‘les Bleues’ om het team van coach Tony Gustavsson uit een halve finale te houden maar wedstrijden zijn niet beslist zolang ze niet gespeeld zijn. Nigeria toonde bijvoorbeeld aan dat Australië niet onklopbaar is want het won in de groepsfase met 3-2 tegen het gastland! Maar dit was een kwartfinale met een plaatsje bij de laatste vier als inzet. Australië had opnieuw de massale steun van het thuispubliek. Er waren 49.461 toeschouwers in het Suncorp Stadium van Brisbane. Het was geen grootse wedstrijd want het verschil tussen beide landen was klein waardoor het bijzonder lang vooral spannend was en er niet veel grote kansen te noteren vielen. Maëlle Lakrar mikte de beste kans voor Frankrijk van dichtbij over terwijl Mary Fowler opnieuw het verschil kunnen maken maar ze vond Elisa De Almeida op haar weg of ook nog doelvrouw Pauline Peyraud-Magnin. Een schot van Hayley Raso werd eveneens gered door de Franse doelvrouw, die kort voor het einde vervangen werd door Solène Durand. Volgens bondscoach Hervé Renard was zij de betere in het stoppen van strafschoppen en dus deed hij wat Louis van Gaal ooit deed bij Oranje op het WK 2014 in Brazilië. Australië kreeg in die strafschoppenepiloog tot twee keer toe de mogelijkheid om het laken naar zich toe te trekken maar eerst trapte doelvrouw Mackenzie Arnold bij een stand van 3-3 tegen de paal en vervolgens was het Solène Durand die bij een stand van 6-6 Clare Hunt de titel van matchwinnares niet gunde. Nadat de 19-jarige Vicki Bècho dan tegen de paal trapte zorgde Cortnee Vine toch voor de beslissing (7-6). 20 strafschoppen, waarvan één zelfs (die van Kenza Dali) moest hernomen worden omdat de doelvrouw te vroeg van haar lijn was gekomen, waren dus nodig om de derde kwartfinale van het negende WK een winnaar te geven. Het gevolgd was dat thuisland Australië nog een week verder mag gaan op het eigen tornooi!

De strafschoppenepiloog in Australië – Frankrijk was een spektakel op zich! Foto – (c) FIFA.com

In de tweede halve finale had Engeland het tegen Colombia in Sydney niet onder de markt in een wedstrijd waarin het moest beginnen zonder de geschorste Lauren James. Rachel Daly had een tweetal mogelijkheden in de eerste helft maar het was uiteindelijk Colombia dat, via een voorzetschot van Leicy Santos waarop Mary Earps zich verkeek, kort voor de rust op voorsprong klom (0-1, 44ste minuut). Colombia wist echter die voorsprong niet lang vast te houden want nog voor de rust gefloten werd stonden de bordjes al terug gelijk. De Colombiaanse doelvrouw Catalina Pérez liet een bal uit de handen glippen. Alessia Russo stak haar voet op tijd uit en Lauren Hemp was er als de kippen bij om binnen te tikken (1-1, 45ste + 6′ minuut). De Lionesses werden na de rust sterker en kort na het uur viel het beslissende doelpunt. Georgia Stanway speelde de bal richting Alessia Russo, die werd nog even gedevieerd maar de van Manchester United naar Arsenal overstappende spits trapte vervolgens met rechts hard in de verste hoek binnen (2-1, 63ste minuut). Colombia wilde nog wel en dwong via een schot van Lorena Durango Bedoya de Engelse doelvrouw tot een redding maar tot een echt slotoffensief kwam het niet meer. Engeland mocht voor de derde keer op rij op een WK-eindronde naar de halve finales waar het nu tegen Australië moet spelen, het laatste team dat hen ook effectief versloeg (0-2 in een vriendschappelijke wedstrijd op dinsdag 11 april 2023 in het Community Stadium van Brentford).

*Dit zijn de uitslagen van de overblijvende kwartfinales:

Zaterdag 12 augustus 2023:

Australiê – Frankrijk 0-0 na verlengingen (7-6 na strafschoppen) (rust: 0-0, na 90 minuten 0-0),

Doelpunten: geen.

Strafschoppen: Selma Bacha (gered door Mackenzie Arnold), Caitlin Foord 1-0, Kadidiatou Diani 1-1, Stephanie Catley (gered door Solène Durand), Wendie Renard 1-2, Sam Kerr 2-2, Eugénie Le Sommer 2-3, Mary Fowler 3-3, Eve Périsset (via de hand van Arnold Mackenzie tegen de paal), Mackenzie Arnold (tegen de paal), Grace Geyoro 3-4, Katrina Gorry 4-4, Sakina Karchaoui 4-5, Tameka Yallop 5-5, Maëlle Lakrar 5-6, Ellie Carpenter 6-6, Kenza Dali (gered door Mackenzie Arnold) ,Clare Hunt (gered door Solène Durand), Vicki Bècho (tegen de paal), Cortnee Vine 7-6

Engeland – Colombia 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 44′ Leicy Santos 0-1, 45′ + 6′ Lauren Hemp 1-1,  63′ Alessia Russo 2-1.