Het vrouwenteam van RSC Anderlecht heeft in Katowice de halve finale in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League gewonnen. Het overklaste de Poolse landskampioen GKS Katowice en won uiteindelijk met ruime cijfers. Op zaterdag 9 september 2023 mag het de finale van de eerste ronde spelen tegen het Noorse Brann!

De startelf van RSC Anderlecht voor de Europese wedstrijd tegen GKS Katowice! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Amélie Delabre mocht in het aftandse stadion van Katowice de wedstrijd onder leiding van de Armeense scheidsrechter Araksya Saribekyan op gang trappen. We waren vertrokken voor een van de beste Europese helften ooit van vrouwelijk paars-wit dat als thuisploeg (!) in deze wedstrijd in Katowice onmiddellijk het heft in handen nam en meteen richting het Poolse doel trok. Stefania Vatafu gaf de voorzet en Amélie Delabre kopte de bal tegen de bovenkant van de lat (1ste minuut). Lore Jacobs kopte daarna een hoekschop van Laura De Neve naast (3de minuut) en Lara Schenk zorgde met een draaibal nipt over doel opnieuw voor paars-wit gevaar (8ste minuut). Anderlecht bleef drukken, een doelpunt kon niet uitblijven zoveel was duidelijk en dat viel uiteindelijk ook bij het begin van het tweede kwartier. De bal ging via Lara Schenk naar Esther Buabadi, zij ging Anita Turkiewicz voorbij speelde terug op Stefania Vatafu en de Roemeense international plaatste de bal met haar rechtervoet enig mooi in de verste hoek buiten het bereik van de Poolse doelvrouw Kinga Seweryn (1-0, 17de minuut).

Stefania Vatafu trapte hier het eerste doelpunt tegen de Poolse netten! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Anderlecht ging door en Amélie Delabre trapte op aangeven van Esther Buabadi op de Poolse doelvrouw (26ste minuut) vooraleer GKS Katowice een eerste keer toonde dat het ook gevaarlijk kon zijn. Anita Turkiewicz speelde mooi terug naar de zich naar de zestien toe vrijlopende Dzesika Jaszek die na een goeie balcontrole de bal nipt over het Anderlechtse doel trapte (29ste minuut). De fase werd onmiddellijk gevolgd door een mooie aanval op rechts met uiteindelijk een voorzet van Sarah Wijnants en het schot net naast van Stefania Vatafu (30ste minuut). Ook Tine De Caigny kopte op aangeven van Esther Buabadi nog naast vooraleer de Belgische landskampioen de score verdubbelde. Joanna Olszewska wilde uitverdedigen maar speelde de bal in de voeten van Esther Buabadi en dan ging het snel naar Stefania Vatafu die eenvoudig naar de rechts vrijstaande Sarah Wijnants speelde en haar voorzet werd door Esther Buabadi in het centrum met rechts binnengetrapt (2-0, 36ste minuut). Nadat RSC Anderlecht een vrije trap van Klaudia Slowinska via Amélie Delabre en Laura De Neve ongedaan maakte koos het opnieuw voor de aanval via Sarah Wijnants en na enkele tussenstations kwam de bal op rechts bij Esther Baubadi terecht. Zij gaf voor en nu was het de mee inschuivende Tine De Caigny die raak kopte (3-0, 39ste minuut). Bij Katowice zakte de moed stilaan in de schoenen en het was nog niet gedaan want Stefania Vatafu stuurde Sarah Wijnants mooi richting de achterlijn, zij speelde terug naar Amélie Delabre. Het schot van de ex-speelster van Metz werd nog gekeerd door de Poolse doelvrouw maar tegen de rebound met rechts van Lore Jacobs had Kinga Serewyn geen verhaal meer (4-0, 45ste minuut). RSC Anderlecht had bij de rust al de kwalificatie voor de finalewedstrijd van zaterdag op zak!

Lore Jacobs aan de bal voor RSC Anderlecht. Nicola Brzeczek kijkt toe hoe ze zich een weg baant richting het Poolse doel! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De tweede helft was begrijpelijk bij deze stand minder boeiend. Katowice probeerde het na een vrije trap van Klaudia Slowinska gevolgd door enkele combinaties in de buurt van het strafschopgebied met een schot van in de zestien van centrale verdediger Joanna Olszewska zonder groot gevaar voor Seraina Friedli (58ste minuut). Kort daarna onderschepte Amélie Delabre een slecht uitverdedigen van Katowice. Stefania Vatafu speelde op links naar Sarah Wijnants en haar voorzet over de grond werd voor de neus van de ingevallen Alexis Taylor ‘Allie’ Thornton weggetrapt door Marlena Hajduk, de captain van het lokale team (63ste minuut). Een poging van Laura Deloose ging naast (67ste minuut) en dat was ook het geval voor een schot van Stefania Vatafu na terugleggen van Allie Thornton (73ste minuut). De ingevallen Slovaakse Ludmila Matavkova probeerde het daarna met een afstandschot met rechts maar de Poolse doelvrouw was paraat (73ste minuut) terwijl Lore Jacobs een voorzet van Laura Deloose van dichtbij naast kopte (76ste minuut). Ludmila Matavkova mikte nog een weggekopte voorzet vanop de rand van de zestien nipt over het doel en nog in dezelfde minuut trapte Sakina Ouzraoui Diki met links naast (79ste minuut). Het was de Marokkaanse international die recent aan het WK 2023 down under deelnam die voor de slotnoot van deze wedstrijd zorgde toen ze in de toegevoegde tijd attent reageerde op een doorsteekbal van Tine De Caigny, de toegesnelde Joanna Olszewska uitkapte en vervolgens met links doelvrouw Kinga Seweryn op het verkeerde been zette en in doel besloot (5-0, 90ste + 1′ minuut).

Lachende gezichten bij RSC Anderlecht na een opmerkelijke prestatie op Poolse bodem! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Zoals al meegegeven is de tegenstander van RSC Anderlecht, dat onder leiding staat van Dave Mattheus, in de finale op zaterdag 9 september 2023 in het Stadion Miejski van Katowice de Noorse landskampioen Brann. Zij wonnen in de eerste halve finale met dezelfde 5-0-cijfers tegen Lokomotiv Stara Zagora, de kampioen van Bulgarije! De doelpunten kwamen op naam van aanvoerster Cecilie Kvamme (1-0, 2de minuut), van Johanna Renmark (2-0, 41ste minuut) en van de bij de rust ingevallen Maria Brochmann die voor een zuivere hat-trick zorgde (47ste, 85ste en 88ste minuut).

U kan de volledige wedstrijd tussen RSC Anderlecht en GKS Katowice herbekijken via Gieksa TV: