Op de derde speeldag van de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League heeft het vrouwenteam van Benfica voor een belangrijke overwinning gezorgd. Het won in het Estadio da Luz in groep A tegen het Duitse Eintracht Frankfurt met het kleinste verschil en dit dankzij een doelpunt van de Canadese Marie-Yasmine Alidou waardoor het zich in de pole positie zet om zich voor het eerst te plaatsen voor de kwartfinale.

Zowel Eintracht Frankfurt als Benfica hadden hun wedstrijd tegen Rosengard gewonnen en beide teams hadden ook hun duel tegen FC Barcelona verloren. Het ticket voor de kwartfinale kan dus mogelijk in de onderlinge duels beslist worden. En daarin heeft de Portugese landskampioen in elk geval al 3 punten veroverd dankzij een mooie actie die begon bij de in Keulen geboren Anna Gasper die sneller op de bal was dan Tanja Pawolek (de captain van Frankfurt), vervolgens kwam de voorzet van Francisca ‘Kika’ Nazareth richting Marie-Yasmine Alidou, die de bal controleerde met de borst en vervolgens met rechts uithaalde. De knal ging onhoudbaar voor Stina Johannes tegen de netten, een bijzonder knap doelpunt, het winnende ook, voor Benfica (1-0, 71ste minuut). Daardoor heeft Benfica na 3 speeldagen 6 punten en dat dankzij twee thuisoverwinningen met 1-0 (ook tegen Rosengard werd met dat resultaat gewonnen). Benfica is er echter nog niet maar het speelt volgende week op donderdag 21 december 2023 op bezoek bij Eintracht Frankfurt, dat na de heenronde 3 punten op 9 telt, wellicht de belangrijkste wedstrijd tot op heden in Europa want niet verliezen in Duitsland opent mogelijk de weg naar een allereerste kwartfinale voor de Portugese landskampioen.

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

Eerder op de avond had titelverdediger FC Barcelona weinig moeite met het Zweedse Rosengard. FC Barcelona maakte op bezoek in Malmö het half dozijn vol met drie doelpunten voor en drie goals na de rust. Het begon met een ongewilde owngoal van Jessica Wik na een voorzet vanop rechts van Aitana Bonmati (0-1, 16de minuut). De thuisploeg had meteen kunnen tegenscoren maar Sandra Panos wist het schot van Hanna Andersson nog tegen de lat te tikken (17de minuut). Dan volgde na een mooie combinatie van FC Barcelona de assist van Ona Batlle voor Salma Paralluelo en zij trapte met rechts de 0-2 tegen de netten (37ste minuut). Op slag van rust legde Salma Paralluelo de bal buiten de zestien perfect klaar voor Patricia Guijarro. Zij haalde uit met rechts en de 0-3-ruststand stond op het bord (44ste minuut). Kort na het uur zorgde Women’s Ballon d’Or Aitana Bonmati voor het vierde Catalaanse doelpunt na een voorzet vanop rechts van Lucy Bronze (0-4, 62ste minuut). Met een strafschop van Mariona Caldentey liep FC Barcelona zelfs uit tot 0-5 (73ste minuut) en even later mikte diezelfde Mariona Caldentey op aangeven van Claudia Pina nog met rechts tegen de paal (77ste minuut). Na een hoekschop vanop rechts van Claudia Pina mocht de ingevallen en in de UWCL debuterende verdediger Martina in de toegevoegde tijd de eindstand vastleggen (0-6, 90ste + 2′ minuut). FC Barcelona heeft na 3 groepsduels 9 punten, Rosengard heeft nog geen enkel punt.

Olympique Lyonnais nam thuis tegen het Noorse SK Brann nog voor het halfuur een dubbele voorsprong dankzij doelpunten van Kadidiatou Diani (1-0, 6de minuut) en Ada Hegerberg (2-0, 23ste minuut) en dat telkens na knullig balverlies van de bezoekers. Kort na het halfuur mikte Perle Morroni met een afstandsschot met links ook nog tegen de paal (33ste minuut).  Onmiddellijk na de rust stuurde Daniëlle van de Donk Frans international Kadidiatou Diani de diepte in en zij zorgde voor de 3-0 (48ste minuut) vooraleer Justine Kvaleng Kielland op aangeven van Rakel Engesvik in de 73ste minuut Christiane Endler voor het eerst in deze competitie dit seizoen te grazen kon nemen (3-1). Olympique Lyonnais heeft zo een 9 op 9 en het kan volgende week bij de terugwedstrijd in Noorwegen al de kwalificatie voor de kwartfinale veilig stellen. SK Brann heeft halfweg de groepsfase 6 punten op 9.

In het andere duel in deze groep speelden het Oostenrijkse Sankt Pölten en het Tsjechische Slavia Praag gelijk. Doelvrouw Carina Schlüter van de thuisploeg hield in het begin en op het einde van de wedstrijd haar netten schoon. De thuisploeg kreeg in het derde kwartier een mooie kans om de score te openen toen Maria Makolajova vanop rechts een mooie voorzet richting Melanie Brunnthaler verstuurde maar de spits van SKN Sankt Pölten Frauen mikte met haar rechtervoet op de paal (36ste minuut). Geen van beide teams slaagde er dus in te scoren in dit duel maar ze hebben op deze manier wel allebei hun eerste punt in deze groep B veroverd.

Op donderdag 14 december 2023 gaat de derde speeldag in de UEFA Women’s Champions League verder in de groepen C en D. Daar staan vanaf 18u45 Bayern München – Ajax (groep C) en Paris FC – Real Madrid (groep D) op het programma. De avondwedstrijden zijn dan weer Paris Saint-Germain – AS Roma (groep C) en Chelsea – BK Häcken (groep D). Op hetzelfde moment wordt ook de laatste speeldag in de UEFA Europa League en de UEFA Conference League bij de mannen afgewerkt.

U kan alle wedstrijden in de UWCL live bekijken via DAZN en Bayern München – Ajax via NPO 3: