De eerste twee kwartfinales in de UEFA Women’s Champions League 2023/24 werden allebei gewonnen door de bezoekende ploeg. Chelsea won op bezoek bij Ajax in de Johan Cruijff Arena waar een nieuw toeschouwersrecord gevestigd werd en achtvoudig winnaar Olympique Lyonnais kwam terug van een achterstand in het Estadio da Luz om Benfica te verslaan.

Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Met 35.991 betalende toeschouwers werd in de Johan Cruijff Arena een nieuw toeschouwersrecord gevestigd in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Ajax begon goed aan dit Europees doel maar het had pech toen Romée Leuchter op aangeven van Chasity Grant al vroeg in de wedstrijd met een schot met rechts de paal trof (7de minuut). Vijf minuten later trapte ook Tiny Hoekstra naar doel maar Hannah Hampton stond goed opgesteld (12de minuut). Iets over het kwartier kwam de bal dan via Kay-Lee de Sanders en Daliyah de Klonia bij Lauren James terecht. Zij ging rond Regina Van Eijk en trapte eenvoudig met rechts binnen (0-1, 19de minuut). Van buitenspel was er geen sprake zoals ook bleek uit de check van de VAR, die vanaf de kwartfinales van deze competitie terug aanwezig is. In de 28ste minuut kwam Ajax tot een nieuwe kans. Romée Leuchter wist slim de bal van Hannah Hampton richting Lily Yohannes te duwen maar het jonge talent van Ajax, dat eerder geel kreeg en zo de terugwedstrijd moet missen, mikte de bal met rechts net iets te hoog. Dan kopte Sjoeke Nüsken een vrije trap van Eve Perisset net naast het Amsterdamse doel (36ste minuut). Even later mocht de VAR opnieuw aan het werk om een doelpunt van Guro Reiten af te keuren omdat Sjoeke Nüsken buitenspel stond (39ste minuut) maar vijf minuten later lag die bal toch voor de tweede keer tegen de netten van doelvrouw Regina van Eijk. De bal ging via de mee opgerukte Kadeisha Buchanan richting Guro Reiten en haar voorzet werd door Sjoeke Nüsken met rechts binnengetrapt (0-2, 44ste minuut). Chelsea was al bij de rust zo goed als zeker van de overwinning. In de tweede helft kon Ajax ondanks het enthousiasme van het thuispubliek weinig tegenover het dominerende Chelsea zetten. Een hakje van Guro Reiten was te zwak om doelvrouw Van Eijk voor een derde keer te verslaan (58ste minuut) en ook schoten van de Schotse Erin Cuthbert en van fenomeen Lauren James kenden geen succes (68ste en 69ste minuut) maar in het slot werd het toch nog 0-3 nadat de bal via de invallers Ashley Lawrence en Catarina Macario bij Sjoeke Nüsken terechtkwam en de Duitse aarzelde niet om het derde doelpunt van The Blues binnen te koppen (0-3, 83ste minuut). De terugwedstrijd op Stamford Bridge wordt met dit eindresultaat een formaliteit voor Chelsea, dat al mag uitkijken naar een halve finale tegen mogelijk opnieuw FC Barcelona.

Bekijk een samenvatting dankzij DAZN:

In de andere wedstrijd later op de avond voor 19.736 toeschouwers in het Estadio da Luz van Lissabon kwam de thuisploeg Benfica, dat vroeg in de wedstrijd de paal trof via Andrea Falcon (7de minuut), net voor de rust op voorsprong toen Andreia Faria goed anticipeerde en de bal onderschepte na te kort inspelen van Vanessa Gilles op Griedge Mbock. Andreia Faria, het nummer 6 van Benfica, ging vanaf de middellijn alleen op doel af en wist met rechts ook Christiane Endler te verslaan (1-0, 43ste minuut). Tussenin had Olympique Lyonnais ook kunnen scoren maar Eugénie Le Sommer zag haar poging telkens gestopt door de Duitse doelvrouw Lena Pauels (19de en 37ste minuut). Op slag van rust had Benfica zelfs een tweede doelpunt kunnen maken. Chandra Davidson zag hoe Vanessa Gilles faalde om de bal goed onder controle te krijgen waarna ze richting doel trok maar haar schot met rechts was veel te zwak om de Chileense doelvrouw van Lyon te verontrusten. Halfweg stond het dus 1-0 voor de Portugese landskampioen.

Olympique Lyonnais gaf zich echter niet gewonnen. Nadat Chandra Davidson nog naast kopte voor de thuisploeg na een voorzet van Anna Gasper (51ste minuut) kwam het langzaam maar zeker opzetten en even over het uur had het succes toen Ellie Carpenter de bal voorgaf, Melchie Dumornay verlengde en Delphine Cascarino met rechts kon binnentrappen (1-1, 63ste minuut). Daarna kreeg Kadidiatou Diani de kans om Lyon op voorsprong te brengen maar zowel doelvrouw Lena Pauels als Ana Seiça voorkwamen dat. Dan werd een doelpunt van Vicky Becho nog afgekeurd wegens buitenspel van Lindsey Horan (77ste minuut) maar uiteindelijk was het toch raak. De voorzet kwam vanop rechts van Lindsey Horan en het was de Duitse Sara Däbritz die de 1-2-eindstand binnenkopte (79ste minuut).