Op woensdag 20 maart 2024 hebben ook Paris Saint-Germain en FC Barcelona al een flinke stap gezet richting halve finales van de UEFA Women’s Champions League door hun heenwedstrijd in de kwartfinales op respectievelijk Zweedse en Noorse bodem te winnen.

In de Bravida Arena van het koude Göteborg dwong Sakina Karchaoui (PSG) voor 6.316 toeschouwers met een vluchtschot met links vanop de rand van de zestien doelvrouw Jennifer Falk (BK Häcken) tot een eerste ingreep (19de minuut). Vier minuten later werd haar vrije trap met links aan de tweede paal teruggekopt door Tabitha Chawinga. Jennifer Falk kon in eerste instantie nog redding brengen maar tegen de rebound met links van de in de UWCL debuterende Eva Gaetino had ze geen verhaal want die ging via de paal in doel (0-1, 23ste minuut). Even over het halfuur probeerde de thuisploeg het even met een schot van Monica Jusu Bah maar dat ging over doel (32ste minuut). Vijf minuten voor de rust kreeg BK Häcken dan van de Deense scheidsrechter Frida Klarlund een strafschop bij een voorzet van Rosa Kafaji beging Thiniba Samoura een lichte duwfout op Anna Anvegard. Rosa Kafaji zette zich achter de bal maar zag haar inzet gered door de Poolse doelvrouw Katarzyna Kiedrzynek maar in de rebound kon ze met het hoofd toch de gelijkmaker scoren (1-1, 42ste minuut). BK Häcken voelde dat er nog meer in zat. Twee minuten later probeerde Kafaji het vanop afstand met een schot met rechts maar Katarzyna Kiedrzynek ging goed plat en in de toegevoegde tijd ging een schot van Johanna Fossdalsa-Sorensen nog over het Parijse doel (45ste + 2′ minuut). Ook aan de overkant was er nog gevaar met een poging van Elisa De Almeida na een kopbal van Eva Gaetano. Halfweg stond het 1-1. Kort na de rust werd een doelpunt van Tabitha Chawinga terecht afgekeurd voor buitenspel (53ste minuut). Dan probeerde Sandy Baltimore het met een schot vanop ruim twintig meter in de handen van Jennifer Falk (57ste minuut). Daarna volgde een poging van de ingevallen Lieke Martens op de lokale doelvrouw (68ste minuut) en ook Tabitha Chawinga vond Jennifer Falk op haar weg (71ste minuut). Drie minuten later was het wel raak. Sandy Baltimore, die de bal ontving van doelvrouw Katarzyna Kiedrzynek, dreef op en speelde uiteindelijk naar de rechts mee opkomende Amalie Vangsgaard. De Deense zorgde voor de voorzet die uiteindelijk via de Zweedse centrale verdediger Aivi Luik bij Tabitha Chawinga terechtkwam en na een goeie balcontrole kon de 27-jarige spits uit Malawi de bal met links in doel trappen (1-2, 74ste minuut). Na balverlies van Sandy Baltimore kon Rosa Kafaji wel nog even Katarzyna Kiedrzynek aan het werk zetten (83ste minuut) maar het bleef uiteindelijk bij een nipte thuisnederlaag voor de Zweedse kwartfinalist.

Bekijk een samenvatting dankzij DAZN:

FC Barcelona met twee Noorse speelsters in de basis (Caroline Graham Hansen en Ingrid Syrstad Engen) kwam in de Asane Arena in Bergen al vroeg op voorsprong. Het was Caroline Graham Hansen zelf die voor het eerste doelpunt zorgde nadat ze een hoekschop kort nam richting Salma Paralluelo, de bal terugkreeg en daarna nog eens samenspeelde met Patri Guijarro om vervolgens met rechts de bal via een Noors lichaam tegen de netten te trappen (0-1, 9de minuut). Na 20 minuten had ze op aangeven van Aitana Bonmati de score kunnen verdubbelen maar alleen op weg naar het Bergense doel mikte ze met rechts naast. Brann hield op wilskracht, dankzij enkele tussenkomsten van doelvrouw Aurora Mikalsen en met steun van het enthousiaste thuispubliek de schade beperkt. Zes minuten voor de rust kwam dan hun moment van glorie. De bal ging op links van Signe Gaupset richting Justine Klelland, zij trapte de bal richting de tweede paal bij Cecilie Kvamme die met rechts in de korte hoek Catalina Coll versloeg (1-1, 39ste minuut). Opnieuw Aurora Mikalsen bij een inzet van Mariona Caldentey (41ste minuut) en de lat bij een poging van dichtbij van Irene Paredes (45ste + 2′ minuut) hielden de bordjes tot aan de rust op gelijke hoogte. Iets over het uur mikte Caroline Graham Hansen voor Barça Femeni opnieuw van dichtbij naast (64ste minuut) maar in het vierde kwart van de wedstrijd zorgde het team van coach Jonatan Giraldez dan toch voor een tweede doelpunt toen Salma Paralluelo de bal kreeg van Women’s Ballon d’Or Aitana Bonmati en na een aanname met rechts de bal met links in het doel trapte (1-2, 72ste minuut). In de toegevoegde tijd ging een schot met links van Aitana Bonmati nog via doelvrouw Mikalsen en de lat in hoekschop. De score veranderde echter niet meer. FC Barcelona won met 1-2 op bezoek bij Brann!

Alle heenwedstrijden werden dus gewonnen door de uitploegen, de ploegen die hun groep hadden gewonnen. De terugwedstrijden zijn op woensdag 27 en donderdag 28 maart 2024.