Op de eerste speeldag van het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal Paris 2024 vielen er geen verrasingen te noteren. De ploegen die op papier de betere is won ook. Daarnaast werd er in elke wedstrijd gescoord en er vielen ook al twee rode kaarten.

Vlak voor de aftrap in het Stade de la Beaujoire van Nantes met van links naar rechts assistant Ref 2: Diana Chikotesh uit Zambia, Irene Paredes (captain Spanje), vierde ref Odette Hamilton uit Jamaica, scheidsrechter Bouchra Karboubi uit Marokko, Saki Kumagai (captain Japan) en assistant Ref 1 Fatima Jermoumi uit Marokko. Foto – (c) FIFA / The Ref

Japan mocht in het Stade de la Beaujoire van Nantes tegen Spanje het Olympisch tornooi op gang trappen. Het was ook het eerste team dat scoorde na een knap genomen vrije trap van Aoba Fujino (0-1, 13de minuut). De speelster van Tokyo Verdy Beleza had in het begin van de wedstrijd al een kans gekregen om de score te openen maar die poging werd knap in hoekschop gedevieerd door Catalina Coll. Wie dacht dat de wereldkampioen net als op het WK 2023 down under zou verliezen tegen Japan (op 31 juli 2023 werd het in Wellington, Nieuw-Zeeland immers 4-0) kwam bedrogen uit want na samenspel tussen Alexia Putellas en Athenea del Castillo gaf deze laatste de assist voor Aitana Bonmati die met rechts de gelijkmaker lukte (1-1, 22ste minuut). Iets meer dan een kwartier voor tijd viel de beslissing. Mariona Caldentey, die de overstap maakt van FC Barcelona naar Arsenal, trok vanop de linkerflank richting het centrum van het veld. ze speelde samen met de meest recente Women’s Ballon d’Or en trapte vervolgens met rechts in de verste hoek (2-1, 74ste minuut). Wereldkampioen Spanje won zo bij de allereerste deelname meteen ook voor het eerst op de Olympische Spelen!

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Olympisch titelverdediger Canada, dat voor dit duel Jayde Riviere (Manchester United) moest missen vanwege een enkelblessure, kwam in Saint-Etienne tegen Nieuw-Zeeland al in het eerste kwartier op achterstand nadat Mackenzie Barry een hoekschop van Katie Kitching in doel devieerde (0-1, 13de minuut). Canada gaf echter niet op en het was Cloé Lacasse van Arsenal die in de toegevoegde tijd van de eerste helft de gelijkmaker lukte (1-1, 45st + 4′ minuut). Canada won uiteindelijk nog dit eerste duel dankzij de ingevallen Evelyne Viens die op aangeven van Jessie Fleming het beslissende doelpunt lukte (2-1, 79ste minuut). Een driepunter dus voor de Olymische titelverdediger waar ondertussen coach Beverly Priestman door de Canadese Voetbalbond geschorst is tot het einde van het tornooi en dit omdat er blijkbaar ook al eerder drones waren ingezet, zo liet Kevin Blue, de voorzitter van de Canadese Voetbalbond Canada Soccer weten. Andy Spence, de assistent-trainer nam voor de rest van het tornooi haar taak over.

Nieuw-Zeeland voor de aftrap van hun openingsduel in Saint-Etienne tegen titelverdediger Canada! Foto – (c) NZF / Football Ferns

In Bordeaux, waar de lokale profclub Girondins de Bordeaux zopas besliste om het faillissement aan te vragen en van het profvoetbal terug te keren naar het amateurvoetbal, stond er met het duel tussen Nigeria en Brazilië een leuke affiche op het programma. Levende voetballegende Marta zorgde in het Mahmut Atlantique Stadion voor de assist bij het openingsdoelpunt van Gabi Nunes (0-1, 37ste minuut). Op het uur zorgde diezelfde Marta zelfs bijna voor de verdubbeling van de score door met een voorzetschot vanop links Chiamaka Nnadozie, de Nigeriaanse doelvrouw van Paris FC, bijna te verrassen. De bal sprong via de verste paal terug het veld in (60ste minuut). Brazilië hield uiteindelijk stand tegen de Super Falcons en zetten met drie punten op zak al een flinke stap richting kwartfinales!

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport (pas op het doelpunt van Marta dat je hier kan zien werd wel degelijk afgekeurd, het doelpunt van Gabi Nunes even later is niet te zien in deze video)

In het Stade Vélodrome van Marseille kwam Duitsland onder leiding van Horst Hrubesch op een dubbele voorsprong tegen Australië dankzij kopbaldoelpunten van eerst Marina Hegering (24ste minuut) en vervolgens Lea Schüller (64ste minuut). De assist kwam telkens na een hoekschop van Giulia Gwinn. Duitsland bezorgde de Matildas uiteindelijk nog een grotere nederlaag toen Jule Brand in de 68ste minuut op aangeven van Sara Linder de 3-0-eindstand op het bord zette.

De Verenigde Staten namen onder leiding van hun nieuwe bondscoach Emma Hayes een goeie start op het Olympische tornooi. Nog voor het halfuur stonden de eindcijfers in Nice al op het bord dankzij goals van Trinity Rodman (1-0, 17de minuut) en een dubbel van Mallory Swanson (24ste en 25ste minuut). Pauline Zulu werd even over het half uur op aangeven van de VAR uit het veld gestuurd nadat ze oorspronkelijk geel had gekregen voor een fout op de Amerikaanse Sophia Smith (34ste minuut). In de tweede helft veranderde de score niet meer. Lindsey Horan zorgde in dit duel voor twee assists.

Een sterk spelend Frankrijk nam in de eerste helft in Lyon vlot afstand van Colombia (3-0) dankzij een dubbel van Marie-Antoinette Katoto (6de en 42ste minuut) en tussenin een goal van de lokale Kenza Dali (18de minuut). In de tweede helft speelde het team van de afscheid nemende bondscoach Hervé Renard lang niet op niveau waardoor Colombia kon terugslaan eerst via een strafschopdoelpunt van Catalina Usme na een fout van doelvrouw Pauline Peyraud-Maginin op Mayra Ramirez (3-1, 54ste minuut) en vervolgens via een schot met rechts van de aan de rust ingevallen Manuela Pavi (3-2, 64ste minuut). Colombia kreeg via Mayra Ramirez na slecht ontzetten van de Franse doelvrouw Peyraud-Magnin zelfs de kans om gelijk te maken maar ze trapte over. De Colombiaanse midvoor van Chelsea kreeg vlak voor het einde van de reguliere speeltijd na de tussenkomst van de VAR ook nog terecht rood (de scheidsrechter had slechts een gele kaart gegeven) voor een smerige trap op de enkel van Selma Bacha (86ste minuut). Frankrijk sleepte in de numerieke meerderheid de overwinning over de streep!

***DIGEST EERSTE SPEELDAG:

***Groep A:

Canada – Nieuw-Zeeland 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 13′ Mackenzie Barry 0-1, 45′ + 4′ Cloé Lacasse 1-1, 79′ Evelyne Viens 2-1.

Frankrijk – Colombia 3-2 (rust: 3-0);

Doelpunten: 6′ Marie-Antoinette Katoto 1-0, 18′ Kenza Dali 2-0, 42′ Marie-Antoinette Katoto 3-0, 54′ Catalina Usme 3-1 op strafschop, 64′ Manuela Pavi 3-2.

Rode kaart: 86′ Mayra Ramirez (Colombia).

***Groep B:

Duitsland – Australië 3-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 24′ Marina Hegering 1-0, 64′ Lea Schüller 2-0, 68′ Jule Brand 3-0.

Verenigde Staten – Zambia 3-0 (rust: 3-0);

Doelpunten: 17′ Trinity Rodman 1-0, 24′ Mallory Swanson 2-0, 25′ Mallory Swanson 3-0.

Rode kaart: 34′ Pauline Zulu (Zambia).

***Groep C:

Spanje – Japan 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 13′ Aoba Fujino 0-1, 22′ Aitana Bonmati 1-1, 74′ Mariona Caldentey 2-1.

Nigeria – Brazilië 0-1 (rust: 0-1);

Doelpunt: 37′ Gabi Nunes 0-1.

Gabi Nunes haalt op aangeven van Marta uit voor Brazilië dat met 1-0 wint tegen Nigeria! Foto – (c) CBF