Op zaterdag 3 augustus 2024 was het op de Olympische Spelen Paris 2024 uitkijken naar de Olympische wegrit bij de mannen waar België kans had op medaillewinst. Ook op die dag stonden er in het vrouwenvoetbal maar liefst vier kwartfinales op het programma met daar in tegenstelling tot het mannentornooi wel ploegen die met hun beste speelsters mogen aantreden.

Dat was dus ook het geval in het duel tussen de Verenigde Staten en Japan in het Parc des Princes waar er zeker heel veel kwaliteit op het veld stond maar dat zorgt er nog niet voor dat het een goede wedstrijd wordt. Voetbal een feest? Zeker niet als beide coaches zowel Emma Hayes bij de VS als Futoshi Ikeda bij Japan vooral uitgaan van een sterke verdedigende organisatie en niet echt voor de aanval kiezen. Het werd dus een saaie vertoning, een wedstrijd waarbij het aan tempo en snelheid ontbrak en waarin er nauwelijks kansen te noteren vielen. Na 75 minuten wedstrijd kregen beide teams dan ook een fluitconcert van de aanwezige toeschouwers te horen ontstemd als ze waren over de geleverde vertoning. Japan had tot dan misschien het meest aanspraak kunnen maken op een goal via Miyabi Moriya, die twee minuten nadat Mina Tanaka met een schot met rechts even doelvrouw Alyssa Naeher aan het werk zette, op aangeven van Kiko Seike en nadat Crystal Dunn de bal nog even aanraakte een volleyschot met rechts hoog over het Amerikaanse doel mikte (37ste minuut). Eerder had enkel Sophia Smith aan de andere kant voor de VS naast het Japanse doel getrapt (30ste minuut). In het vervolg was het wachten op een poging van ver met links van Maika Hamano nipt over het Amerikaanse doel (90ste + 5′ minuut) en van Hinata Miyazawa in de eerste verlenging met rechts in het zijnet nadat Emily Sonnett aan de rand van haar eigen strafschopgebied de bal verspeelde (96ste minuut). Aan de andere kant liet Moeka Minami zich de bal ontfutselen door Sophia Smith maar alleen op weg naar het Japanse doel wist het Amerikaanse talent doelvrouw Yamashita niet te verschalken (96ste minuut). De enige speelster die langs Amerikaanse kant wat snelheid in het spel bracht was Trinity Rodman. Het was dan ook geen verrassing dat net zij in de toegevoegde tijd van de eerste verlenging in het Parc des Princes voor een magisch moment zorgde. Remco Evenepoel was in de buurt van Montmartre al flink op weg naar zijn gouden medaille in de Olympische wegrit toen Rodman op rechts de bal ontving van Crystal Dunn. De dochter van voormalig Amerikaans basketbalspeler Dennis Rodman controleerde de bal, speelde naar binnen trekkend Hikaru Kitagawa uit en dan volgde het schot met links. De bal verdween in de verste hoek onhoudbaar voor de Japanse doelvrouw Ayaka Yamashita (1-0, 105de + 2′ minuut). Het stadion ontplofte en Megan Rapinoe, aanwezig in de tribune vierde mee! In de vijfde minuut van de tweede verlenging had het zelfs nog 2-0 kunnen worden voor de Verenigde Staten toen Sophia Smith de bal op rechts speelde naar de doorspurtende Trinity Rodman maar haar gekruist schot werd nog met de rechtervoet in hoekschop gered door Ayaka Yamashita (110de minuut). De Verenigde Staten mogen dus verder dromen van een vijfde Olympische gouden medaille terwijl Japan zich ook na 2024 moet blijven tevreden stellen met de zilveren medaille die het behaalde op de Olympische Spelen Londen 2012!

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Spanje en Colombia waren dus in Lyon al aan hun wedstrijd begonnen toen het duel in het Parc des Princes afgelopen was. Meer zelfs Salma Paralluelo had al vroeg de Colombiaanse doelvrouw Katherine Tapia aan het werk gezet toen ze na 6 minuten de bal ontving van Alexia Putellas en met links van in de zestien uithaalde! Na 12 minuten wedstrijd ontfutselden Carolina Arias en Manuela Pavi de Spaanse Alexia al dan niet foutief de bal. Leicy Santos speelde vervolgens diep naar Mayra Ramirez, die sneller was dan Irene Paredes en de speelster van Chelsea trapte de bal vervolgens met rechts voorbij Catalina Coll in doel (0-1, 12de minuut). Colombia behield, ondanks het uitvallen van Manuela Pavi met een spierverreking, de voorsprong tot aan de rust en kort nadien werd het zelfs nog beter want in het begin van de tweede helft liep het verder uit. Linda Caicedo ging door op rechts, zag haar schot gered door Catalina Coll maar Leicy Santos controleerde de van de voet van Irene Paredes weggesprongen bal perfect en trapte vervolgens met links binnen (0-2, 52ste minuut). Colombia leek op weg naar een stunt maar even later zag het Linda Caicedo geblesseerd uitvallen. Spanje zag dat het moest reageren en na een dubbele wissel begon de winnaar van de allereerste UEFA Women’s Nations League meer te drukken maar het was Colombia dat DE kans kreeg om het definitief af te maken. Mayra Ramirez speelde iets minder dan een kwartier voor tijd aan de linkerkant bij de middellijn Irene Paredes uit, ze ging op weg naar het Spaanse doel, kwam oog in oog te staan met Catalina Coll maar het was de Spaanse doelvrouw die haar poging met links nog uit het doel wist te houden (77ste minuut). Deze misser zou Colombia zuur opbreken want twee minuten later trapte na een voorzet vanop rechts van Ona Batlle en een assist van Salma Paralluelo de ingevallen Jennifer Hermoso met binnenkant rechts de aansluitingstreffer tegen de netten (1-2, 79ste minuut). De wereldkampioen had een levenslijn gevonden en nadat pogingen van de ingevallen Alba Redondo over en van alweer Jennifer Hermoso naast gingen moesten ook Leicy Santos en Mayra Ramirez (uitgeput door de warmte) voor Colombia naar de kant.  In de zevende minuut van de toegevoegde tijd speelde Jennifer Hermoso dan op links naar Salma Paralluelo, zij kwam met Carolina Arias voor zich toch tot de perfecte voorzet en de mee opgerukte Irene Paredes kon in het centrum van de zestien de bal tussen de benen van doelvrouw Katherine Tapia binnentrappen (2-2, 90ste + 7′ minuut). De wedstrijd ging dus naar de verlengingen en Spanje wilde wel nog het verschil maken maar tot scoren kwam het niet meer. Colombia zat door de beste krachten heen (ook Marcela Restrepo werd nog gewisseld) en het probeerde hier en daar iets te opvallend tijd te winnen. Het team van coach Angelo Marsiglia eindigde het duel met 10 nadat Caroline Arias drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog geblesseerd uitviel. Toch hield Colombia de 2-2 op het scorebord, na een wedstrijd die in totaal met de toegevoegde tijd erbij maar liefst 143 minuten duurde.  Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Daarin begon het slecht voor Colombia want captain Catalina Usme zag haar poging met links meteen gestopt door Catalina Coll. De volgende pogingen van Mariona Caldentey (1-0), Manuela Vanegas (1-1) en Eva Navarro (2-1) gingen allemaal binnen. Liana Salazar mikte dan met rechts over het Spaanse doel terwijl Salma Paralluelo met links zuiver de hoek vond (3-1). De sterke verdediger Jorelyn Calabali hield haar zenuwen onder bedwang en trapte met rechts eenvoudig voorbij Catalina Coll (3-2) waarna Aitana Bonmati met rechts via de vingertoppen van Katherine Tapia de bal in de hoek plaatste (4-2). Wereldkampioen Spanje sprong met de hakken over de sloot, Colombia moet het zichzelf aanrekenen dat het straks niet voor een Olympische medaille mag spelen. Het boekt zeker vooruitgang want het bereikte nu ook op het Olympisch tornooi de kwartfinale nadat het dit vorig jaar al deed op het WK down under!

In het Stade Vélodrome van Marseille was Canada – Duitsland al halfweg toen Spanje zich bij de laatste vier trapte. Wie verder de ontknoping had gevolgd in Lyon had niet veel gemist want ook in Marseille kregen de toeschouwers in de eerste wedstrijd met rechtstreekse uitschakeling niet meteen goed voetbal te zien. Ook hier veel spanning en slechts enkele kansen. Zo mikte Lea Schüller na elf minuten op aangeven van Janina Minge een open kans over het Canadese doel en vond Klara Bühl even over het kwartier na een assist van Jule Brand doelvrouw Kailen Sheridan op haar weg (18de minuut). Voor Canadees gevaar was het wachten tot even over het uur toen Vanessa Gilles nipt over het Duitse doel kopte na een voorzet van Ashley Lawrence (61ste minuut). Even later mikte de ingevallen Adriana Leon met rechts nipt naast het doel verdedigd door Ann-Katrin Berger (68ste minuut). Drie minuten later mocht Adriana Leon plots alleen op doel afgaan maar ze kreeg de bal niet voorbij de Duitse doelvrouw die in de VS voor NJ/NY Gotham FC uitkomt (71ste minuut). Ook hier ging de wedstrijd naar verlengingen en daarin was het Ashley Lawrence die als eerste tot een schot kwam voor Canada maar opnieuw gered door Berger (94ste minuut). In de tweede verlenging had Duitsland de score kunnen openen toen Sydney Lohmann na een vrije trap vanop rechts van Giulia Gwinn de bal via de bovenkant van de lat over kopte (113de minuut). Uiteindelijk kwam er ook nog een kans voor Canada. Ashley Lawrence speelde terug naar Julia Grosso en haar schot met links werd naast gedevieerd door Adriana Leon (116de minuut). Strafschoppen zouden ook hier beslissen wie de halve finale zou spelen en Duitsland begon meteen overtuigend met een rake trap met rechts hoog en zuiver in de hoek van Giulia Gwinn (0-1), De Canadese Quinn zorgde met rechts voor een gelijke stand 1-1 en Janina Minge bracht het Duitsland van bondscoach Horst Hrubesch opnieuw op voorsprong 1-2, Ashley Lawrence zag haar zwakke poging met rechts gered door Ann-Katrin Berger maar vervolgens trapte Sydney Lohmann met rechts over het Canadese doel, Adriana Leon kreeg de kans om de bordjes terug in evenwicht te brengen maar zij trapte te opvallend met rechts naar de hoek (gered door Ann-Katrin Berger). Van Felicitas Rauch weet je dat haar trap met links zuiver en onhoudbaar de hoek in gaat en dat was ook nu in Marseille het geval! 1-3 voor Duitsland! Janine Beckie moest Canada in het Olympisch tornooi houden en dat lukte want haar schot met rechts ging via en onder Ann-Katrin Berger alsnog in doel (2-3). De Duitse doelvrouw ging zelf achter de vijfde Duitse poging staan en zij trapte met rechts over de grond binnen! 2-4! Duitsland stond na 2000, 2004, 2008, en 2016 (toen het in Rio ook Olympisch kampioen werd) voor de vijfde keer in de halve finale. Olympisch titelverdediger Canada lag eruit en moest ondanks een sterke groepfase en zonder één wedstrijd te verliezen met lege handen terug naar huis!

De slotwedstrijd van de drukke zaterdag vond plaats in het met 32.280 toeschouwers uitverkochte Stade de la Beaujoire van Nantes. Geen onbekend terrein voor Brazilië, dat er tijdens het WK 1998 in Frankrijk bij de mannen twee duels speelde die allebei gewonnen werden (3-0 in de groepsfase tegen Marokko en 3-2 in de kwartfinale tegen Denemarken). De Braziliaanse vrouwen hoopten dat ze net als Roberto Carlos, Ronaldo, Rivaldo en Bebeto destijds ook nu deze kwartfinale zouden winnen alhoewel de statistieken flink tegen hen spraken. Brazilië kon immers nog nooit een wedstrijd winnen tegen les Bleues! En toen de Amerikaanse scheidsrechter Tori Penso na 12 minuten een strafschop floot voor een fout van Tarciane op Delphine Cascarino leek hoop op beterschap wat dat betreft niet meteen in zicht. Sakina Karchaoui plaatste zich achter de bal maar aangezien de VAR toch nog eventjes alles moest nakijken moest ze ruim vier minuten wachten vooraleer ze naar doel mocht trappen. In de 16de minuut liep ze aan maar haar poging met links werd perfect uit de hoek gehaald door Lorena, de Braziliaanse doelvrouw van Grêmio die eerder in de tweede wedstrijd van de groepsfase ook al een strafschop van Mina Tanaka (Japan) uit haar doel hield! Frankrijk had nog meer pech toen kort voor de rust de mee opgerukte centrale verdediger Griedge Mbock, die voor het komende seizoen de overstap maakt van Lyon naar PSG, een hoekschop van Selma Bacha tegen de onderkant van de lat kopte (40ste minuut). Kort voor het uur kreeg Frankrijk zelfs een derde mogelijkheid om op voorsprong te klimmen maar Marie-Antoinette Katoto, voorlopig Olympisch topschutter met 5 goals, kopte een mooie voorzet van Delphine Cascarino vanop rechts nipt over het Braziliaanse doel (59ste minuut). Vier minuten later kreeg Brazilië, dat captain Rafaelle na 54 minuten geblesseerd zag uitvallen, dan voor het eerst een goeie mogelijkheid toen Kerolin op rechts in de zestien Gabi Portilho bediende maar haar poging met rechts naast de verste paal zeilde (63ste minuut).  Iets meer dan een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd vond Delphine Cascarino op aangeven van Grace Geyoro dan een sterk keepende Lorena op haar weg (73ste minuut)! Frankrijk bleef proberen maar de voorzet vanop links van Sakina Karchaoui viel op de kruising van het Braziliaanse doel (78ste minuut). Acht minuten voor tijd mocht Brazilië dan op de eigen helft een inworp nemen. Thais gooide de bal richting Adriana, die kopte door maar ze kreeg de bal terug van Selma Bacha en ze trapte de bal vervolgens naar voor richting het centrum van de Franse verdediging. Daar ontspon zich een misverstand tussen Griedge Mbock en Elisa De Almeida waarvan de opzittende Gabi Portilho optimaal profiteerde en richting het Franse doel vertrok. De speelster van Corinthians behield haar kalmte en rondde vervolgens beheerst af met rechts voorbij Constance Picaud (0-1, 82ste minuut). Brazilië was bijzonder blij met dit doelpunt en in de laatste minuut van de reguliere speeltijd had het zelfs de score kunnen verdubbelen. De Franse doelvrouw Constance Picaud speelde de bal onoplettend in de voeten van Gabi Portilho maar haar poging met rechts sprong via de binnenkant van de paal terug het veld in en in inworp (90ste minuut). Het leek voorbij voor Frankrijk maar dan kreeg het team van Hervé Renard plots toch nog wat extra hoop toen de vierde ref, de Japanse Yoshimi Yamashita, het bordje met 16 minuten toegevoegde tijd aangaf. In de tiende minuut van die extra speelminuten mocht Selma Bacha een vrije trap nemen. Marie-Antoinette Katoto kon die tot bij Eugénie Le Sommer tikken en via Kadidiatou Diani en de Braziliaanse afweer kwam de bal uiteindelijk toch nog in de handen van Lorena terecht. Frankrijk claimde een strafschop voor handspel van Yasmim maar de ref had er geen oren naar en de VAR ging niet terugkijken naar de fase. In de 19de minuut van de toegevoegde tijd floot de Amerikaanse scheidsrechter Tori Penso dan af. Brazilië, dat zonder de geschorste Marta moest aantreden, mocht verder naar de halve finales. De ontgoocheling bij Frankrijk was enorm want het werd net als vorig jaar op het WK 2023 in de kwartfinales uitgeschakeld. Ook Hervé Renard wist dus het Franse nationale vrouwenteam voorlopig geen allereerste groot succes op een eindronde te bezorgen. De uitdaging voor wie hem opvolgt wordt dus opnieuw bijzonder groot!

Spanje – Colombia 2-2 na verlengingen (4-2 na strafschoppen) (rust: 0-1, 2-2);

Doelpunten: 12′ Mayra Ramirez 0-1, 52′ Leicy Santos 0-2, 79′ Jennifer Hermoso 1-2, 90′ + 7′ Irene Paredes 2-2.

Strafschoppen: Catalina Usme (gered door Catalina Coll), Mariona Caldentey 1-0, Manuela Vanegas 1-1, Eva Navarro 2-1, Liana Salazar (trapt over het Spaanse doel), Salma Paralluelo 3-1, Jorelyn Calabali 3-2, Aitana Bonmati 4-2.

Scheidsrechter:  Katia García (Mexico).

Toeschouwers: 10.355.

Temperatuur: 28 graden.

Canada – Duitsland 0-0 na verlengingen (2-4 na strafschoppen) (rust: 0-0, 0-0);

Doelpunten: geen.

Strafschoppen: Giulia Gwinn 0-1, Quinn 1-1, Janina Minge 1-2, Ashley Lawrence (gered door Ann-Katrin Berger), Sydney Lohmann (over het Canadese doel), Adriana Leon (gered door Ann-Katrin Berger), Felicitas Rauch 1-3, Janine Beckie 2-3, Ann-Katrin Berger 2-4.

Scheidsrechter: Edina Alves (Brazilië);

Toeschouwers: 12.517.

Temperatuur: 35 graden.

Frankrijk – Brazilië 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 82′ Gabi Portilho 0-1.

Bijzonderheid: 16′ Lorena (Brazilië) redt strafschop van Sakina Karchaoui (Frankrijk).

Scheidsrechter: Tori Penso (Verenigde Staten);

Toeschouwers: 32.280.