Eind september kregen we nog eens een volledige speeldag in de Women’s Lotto Super League met de terugkeer in de wei van titelverdediger RSC Anderlecht dat op zaterdagavond KRC Genk Ladies mocht ontvangen. Voordien gaven KVC Westerlo Ladies en Standard elkaar partij en ging OH Leuven Women op bezoek bij SV Zulte Waregem. Op zondag was er nog de Slag om Vlaanderen tussen Club YLA en KAA Gent Ladies.

Laura Miller (Standard) in duel met Gaelle Nierynck (KVC Westerlo). Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In de vroege namiddag was het KVC Westerlo Ladies dat voor de verrassing zorgde door thuis te winnen tegen Standard. Dat gebeurde dankzij een doelpunt van Imani Prez, die op de goeie plaats stond toen Chiara Wielockx de voorzet afleverde en nadat Inara Bouker de bal had afgesnoept van Justine Blave (59ste minuut). Even later was het tijd voor de terugkeer van Amber Barrett, die out was met een blessure en kort daarna noteerden we een nog meer opvallende terugkeer. Maud Coutereels, die op het einde van vorig seizoen de schoenen aan de haak hing, kwam Justine Blave vervangen. Het bracht niet veel aarde aan de dijk want Westerlo kwam nog dicht bij een tweede goal toen een kopbal van Hanne Merkelbach na een voorzet van Charlotte Cranshof door Lise Musique nog met de vingertoppen tegen de lat kon worden getikt (73ste minuut). Nog meegeven dat Alyssa Van De Poel, de doelvrouw van KVC Westerlo Ladies, een goede wedstrijd speelde want ze hield in de eerste helft twee keer Mariam Abdulai Toloba van een goaltje (14de en 39ste minuut) en ook in het slot was ze attent toen Noémie Gelders op aangeven van Toloba nog voor haar neus opdook (85ste minuut). KVC Westerlo Ladies kwam zo met 12 op 15 even aan de leiding vooraleer OH Leuven op bezoek ging bij SV Zulte Waregem. Standard is dan weer bijzonder zwak aan het seizoen begonnen. De start met 4 op 12 kan de vrouwelijke Rouches later in het seizoen nog zuur opbreken.

Imani Prez lukte zopas het openingsdoelpunt voor KVC Westerlo Ladies thuis tegen Standard. Het bleek voldoende voor de 3 punten! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op The Farm trapte Hannah Eurlings net voor het kwartier voor de bezoekers via doelvrouw Yana Lissens tegen de lat (14de minuut) maar even later was het toch raak toen Dilja Yr Zomers na een mooie Leuvense actie en een assist van Hannah Eurlings haar eerste competitiegoal van het seizoen lukte (0-1, 17de minuut).  OH Leuven was duidelijk sterker dan Essevee Women maar het was wachten tot de tweede helft voor meer doelpunten. Onmiddellijk na de rust trapte Hannah Eurlings met rechts op aangeven van Aurélie Reynders de dubbele voorsprong op het bord (0-2, 46ste minuut). Even over het uur zorgde Sara Pusztai na een assist van Jeslynn Kuijpers voor de 0-3 en het was Saar Janssen die iets minder dan een kwartier voor tijd de eindstand op het bord trapte nadat Yana Lissens onder een hoekschop door ging (0-4).

Hannah Eurlings (OH Leuven Women) in duel met Lena Hubaut (SV Zulte-Waregem). Pauline Windels kijkt toe. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

KRC Genk Ladies had op bezoek bij het nu Europees uitgeschakelde RSC Anderlecht al vroeg op voorsprong kunnen komen maar het faalde in de afwerking. Vrouwelijk paars-wit reageerde en zorgde meteen voor een dubbele voorsprong dankzij een kopbaldoelpunt van Marie Minnaert op aangeven van Sarah Wijnants (10de minuut) en een doelpunt tegen haar ex-ploeg van Luna Vanzeir na een assist van Laura Deloose (22ste minuut). Kort voor het halfuur tikte Romy Camps na een hoekschop van Sien Vandersanden de aansluitingstreffer tegen de netten maar toch stond het bij de rust al 3-1 toen Stefania Vatafu de bal mooi diep stuurde richting Sarah Wijnants, die vervolgens doelvrouw Maren Van Wijngaarden uitspeelde om vervolgens eenvoudig binnen te trappen (37ste minuut). KRC Genk Ladies kon onmiddellijk na de rust opnieuw de aansluitingstreffer scoren nadat Laura Deloose een fout beging in de zestien op Gwen Duijsters maar Sien Vandersanden zag haar strafschop knap in hoekschop geduwd door Aude Waldbillig (47ste minuut). Even later was Waldbillig opnieuw paraat toen Maurane Marinucci, die recent de overstap maakte van OH Leuven Women, het met een afstandschot probeerde en de doelvrouw van paars-wit de bal knap over haar eigen doel tikte! Vervolgens stuurde Stefania Vatafu de ingevallen Maxime Bennink diep en zij lukte door een tikje met rechts voorbij de Genkse doelvrouw haar eerste competitiedoelpunt voor paars-wit (78ste minuut). Even later zorgde de ex-speelster al voor een tweede treffer toen ze op aangeven van de ook al ingevallen Laurie Teinturier eerst Romy Camps uitspeelde om vervolgens met links nu de 5-1-eindstand op het bord te brengen (86ste minuut).

Luna Vanzeir aan de bal voor RSC Anderlecht tegen haar ex-club KRC Genk Ladies, hier met Romy Camps. Beiden scoorden ook in dit duel! Foto – (c) Sportpix.be / Frank Abbeloos

Op zondag was het dan uitkijken naar de Slag om Vlaanderen in Aalter tussen Club YLA en KAA Gent Ladies. Beide teams kregen wel wat kansen maar het lukte telkens weer niet in de afwerking. Zelfs de ingevallen Clementine Reynebeau had pech toen ze bij vier pogingen ook één keer de paal trof. Bij een vrije trap van Rania Boutiebi toonde de jonge spits van Club YLA echter dat ze ook bijzonder goed kan koppen want het was uiteindelijk met het hoofd dat zij het winnende doelpunt van deze wedstrijd lukte. Ze viel al op in het eerste thuisduel van Club YLA tegen OH Leuven Women. Dat was nu tegen KAA Gent Ladies nog meer het geval. Misschien toch wel een leuk gegeven voor het Belgische vrouwenvoetbal in het algemeen mits ze ook verder een goede begeleiding krijgt. Met Inka Grings heeft ze als coach in elk geval iemand die als voorbeeld kan dienen want zij was een echte topspits!

Clementine Reynebeau is bijzonder blij na de mooie assist van Rania Boutiebi waaruit ze haar eerste doelpunt op het hoogste niveau lukte! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

***Alle doelpuntenmakers 5de speeldag Women’s Lotto Super League:

Gespeeld op zaterdag 28 september 2024:

KVC Westerlo Ladies – Standard 1-0 (rust: 0-0);

Doelpunt: 59′ Imani Prez 1-0.

SV Zulte Waregem – OH Leuven Women 0-4 (rust: 0-1);

Doelpunten: 17′ Dilja Yr Zomers 0-1, 46′ Hannah Eurlings 0-2, 61′ Sara Pusztai 0-3, 76′ Saar Janssen 0-4.

RSC Anderlecht – KRC Genk Ladies 5-1 (rust: 3-1);

Doelpunten: 10′ Marie Minnaert 1-0, 22′ Luna Vanzeir 2-0, 28′ Romy Camps 2-1, 37′ Sarah Wijnants 3-1, 78′ Maxime Bennink 4-1, 86′ Maxime Bennink 5-1.

Bijzonderheid: 48′ Sien Vandersanden (KRC Genk Ladies) ziet strafschop in hoekschop gewerkt door Aude Waldbillig (RSC Anderlecht).

3 goals:

Amélie Delabre (RSC Anderlecht), Karlijn Helsen (KAA Gent Ladies), Noémie Gelders (Standard), Hannah Eurlings (OH Leuven Women);

Hannah Eurlings is de vierde speelster die al 3 keer scoorde in deze Women’s Lotto Super League 2024/25! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

2 goals:

Gwen Duijsters (KRC Genk Ladies), Davinia Vanmechelen (Club YLA), Hanne Merkelbach (KVC Westerlo Ladies), Aster Janssens (KVC Westerlo Ladies), Luna Vanzeir (RSC Anderlecht), Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Maxime Bennink (RSC Anderlecht), Imani Prez (KVC Westerlo Ladies), Sara Pusztai (OH Leuven Women).

1 goal:

Emma Van Britsom (KAA Gent Ladies), Julie Biesmans (OH Leuven Women), Amber Maximus (SV Zulte Waregem), Inara Bouker (KVC Westerlo Ladies), Lisa Petry (KRC Genk Ladies), Aurélie Reynders (OH Leuven Women), Mariam Abdulai Toloba (Standard), Léna Hubaut (SV Zulte Waregem), Anaïs Bey-Temsamani (KAA Gent Ladies), Jade Heida (Club YLA), Rania Boutiebi (Club YLA), Jeslynn Kuijpers (OH Leuven Women), Justine Blave (Standard), Sien Vandersanden (KRC Genk Ladies), Marith De Bondt (KVC Westerlo Ladies), Marie Minnaert (RSC Anderlecht), Romy Camps (KRC Genk Ladies), Dilja Yr Zomers (OH Leuven Women), Saar Janssen (OH Leuven Women), Clementine Reynebeau (Club YLA).

Clementine Reynebeau viert de overwinning tegen KAA Gent Ladies samen met de ploeggenoten! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans