Olympique Lyonnais, achtvoudig winnaar en vorig seizoen verliezend finalist van de UEFA Women’s Champions League, won op donderdag 17 oktober 2024 met overtuiging een klassieker uit deze competitie op bezoek bij VfL Wolfsburg!

Foto – (c) VfL Wolfsburg Frauenfussball

Zowel in 2013, 2016, 2018 als in 2020 was dit de finale van deze competitie. Alleen de eerste keer won VfL Wolfsburg. Daarna was Olympique Lyonnais telkens de winnaar. En dat was ook op deze donderdagavond voor 2.403 toeschouwers in het AOK Stadion het geval. Alexandra Popp was de tweede speelster in deze competitie die het cijfer van 100 wedstrijden bereikte maar ze bleef zo goed als onzichtbaar. Het was echter Wendie Renard, die andere en eerste speelster die het cijfer van 100 duels in de UEFA Women’s Champions achter haar naam had staan die voor het openingsdoelpunt zorgde met een kopbal na een vrije trap van Melchie Dumornay (0-1, 8ste minuut). Op een vrije trap over doel van de Nederlandse Lynn Wilms na was VfL Wolfsburg nauwelijks gevaarlijk in de eerste helft. In het begin van de tweede helft was de wedstrijd al helemaal beslist na een fout in de zestien van Janina Minge op Melchie Dumornay. Lindsey Horan zette zich achter de bal en trapte feilloos binnen tegen een kansloze Merle Frohms (0-2, 53ste minuut). Naar het einde toe noteerden we nog een schot tussen de palen van de ingevallen Sveindis Jonsdottir waarop Christane Endler plat moest (83ste minuut) maar het was veel te weinig voor een team dat grote ambities heeft in deze competitie. Olympique Lyonnais begon aan deze groepsfase met een 6 op 6 terwijl het team van coach Tommy Stroot na twee wedstrijden nog zonder punten in het klassement staat. VfL Wolfsburg zal zich dus flink moeten herpakken in de volgende vier duels wil het na de jaarwisseling aan de kwartfinales deelnemen. De volgende tegenstander van VfL Wolfsburg is Galatasaray met op woensdag 13 november 2024 eerst een uitwedstrijd en dan een thuismatch. Olympique Lyonnais gaat eerst op bezoek bij AS Roma vooraleer het die club de week nadien op woensdag 20 november 2024 ontvangt in het Parc OL in Décines-Charpieu.

Bekijk een samenvatting van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

Eerder op de avond vond in groep A de allereerste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League plaats in Turkije. Galatasaray week uit naar het Atatürk Olympic Stadium, ooit het decor van een legendarische finale in de Champions League tussen Liverpool en AC Milan (3-3 na verlengingen en 3-2 na strafschoppen op woensdag 25 mei 2005) en op zaterdag 10 juni 2023 ook het stadion waar Manchester City Europees kampioen werd na winst tegen Inter (1-0). Dit keer waren er 2.697 toeschouwers naar het immense stadion afgezakt om het vrouwenteam van Galatasaray aan te moedigen tegen de Italiaanse landskampioen AS Roma, dat bij de rust al 0-2 voor stond na goals van Hawa Cissoko (ex-West Ham United) een kopbal in de 7de minuut na een hoekschop van Manuela Giugliano (0-1) en opnieuw een kopbal van Valentina Giacinti na een voorzet vanop links van Verena Hanshaw (0-2, 24ste minuut). Vlak voor het rustsignaal kreeg AS Roma ook nog een strafschop voor … maar doelvrouw  Gamze Yaman tikte de poging van Manuela Giugliano tegen de lat (45ste + 1′ minuut). In de tweede helft was het de ingevallen Emilie Haavi die eerst op aangeven van Manuele Giugliano naar binnen draaide en met een draaibal met rechts een knappe goal scoorde (0-3, 54ste minuut) om vervolgens ook nog de assist te geven voor de vierde Romeinse goal van Manuela Giugliano (0-4, 59ste minuut). En dan na nog enkele Romeinse kansen die geen succes kenden volgde er een historisch moment want Galatasaray lukte via de Tsjechische Andrea Staskova de allereerste goal in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League toen zij attent reageerde op een onnodige tussenkomst van de ingevallen Sanne Troelsgaard en met rechts binnentrapte (1-4, 76ste minuut). Sanne Troelsgaard was even later aan de overkant de assistgever voor het kopbaldoelpunt van de ingevallen Marta Pandini (1-5, 84ste minuut). Helemaal op het einde van de wedstrijd en nog voor het ook nog flink begon te regenen scoorde AS Roma nog een doelpunt via de ingevallen Alice Corelli. Zij kreeg daarbij wel wat hulp van doelvrouw Gamze Yaman, die haar schot met rechts door de handen en de benen liet glippen (1-6). AS Roma heeft na deze 6 op 6 een dubbele ontmoeting met Olympique Lyonnais voor de boeg. Als het daarin iets weet te rapen maakt het een flinke kans om Europees te overwinteren. Galatasaray mag na een 0 op 6 nu twee keer aantreden tegen VfL Wolfsburg met het eerste duel in Istanbul!

Real Madrid, dat afgelopen zondag 13 oktober 2024 in de Liga F punten verloor na het 1-1-gelijkspel in de derby thuis tegen Atlético de Madrid, veroverde op donderdag 17 oktober 2024 de eerste drie punten in deze groepsfase van de UWCL dankzij een ruime overwinning tegen de Schotse landskampioen Celtic (4-0). Het was de Schotse international Caroline Weir die op aangeven van Linda Caiceido met een schitterend schot na 7 minuten wedstrijd de score opende (1-0). Celtic weerde zich daarna fel en het had geluk kort voor en na de rust toen Real Madrid twee keer de paal trof. In de 42ste minuut werd een schot van Oihane door een speelster van Celtic tegen de paal gedevieerd en in de 51ste minuut was het de Colombiaanse Linda Caïcedo die met een schot met rechts van in de zestien snoeihard de paal trof! Celtic kreeg daarna ook een mogelijkheid maar het kon niet verhinderen dat diep in de tweede helft de score verder opliep. Eerst zorgde de ingevallen Signe Bruun met een kopbal bij een voorzet van de ingevallen Eva Navarro voor de 2-0 (72ste minuut) en de ook al ingevallen Caroline Möller verschalkte even later doelvrouw Kelsey Daugherty met een lobbal (3-0, 80ste minuut). De Colombiaanse Linda Caïcedo zette vanop de strafschopstip via de vingertoppen van de doelvrouw van Celtic de 4-0-eindstand op het bord nadat ze zelf foutief afgestopt werd in de zestien door de ingevallen Shannon McGregor (83ste minuut). Op de volgende speeldag op woensdag 13 november 2024 ontvangt Real Madrid in het Estadio Alfredo di Stefano FC Twente. Op woensdag 20 november 2024 is het op bezoek in de Grolsch Veste. Celtic, dat nog geen enkel punt behaalde en nog niet scoorde speelt in november tweemaal tegen Chelsea met het eerste duel thuis op Celtic Park!

Het andere duel in groep B tussen FC Twente en Chelsea was vooral speciaal voor Wieke Kaptein. De 19-jarige Nederlandse international keerde terug op bezoek bij de club waar ze doorbrak.

Luister naar Wieke Kaptein na haar debuut in de UWCL voor Chelsea dankzij Vrouwenteam TV:

UIteraard zaten in de tribune van De Grolsch Veste familie en vrienden van haar maar het was toch Chelsea dat ondanks flink wat wijzigingen in de basisopstelling onder leiding van Sonia Bompastor vroeg op voorsprong kwam. Agnes ‘Aggie’ Beever-Jones zorgde daarvoor met een schot met links, dat licht gedevieerd werd door een speelster van FC Twente, nadat ze de bal toegespeeld kreeg van de Zweedse Johanna Rytting Kaneryd (0-1, 7de minuut) en even later lukte de Japanse Maika Hamano na samenspel met Wieke Kaptein ook al een schitterende goal. Ze had gezien dat Olivia Clark, de doelvrouw van FC Twente, iets te ver voor haar lijn stond en dus probeerde ze het maar vanop afstand met de rechtervoet met een doelpunt tot gevolg (0-2, 18de minuut). Iets over het uur werd het zelfs 0-3 toen de ingevallen Guro Reiten vanop de strafschopstip mocht aanleggen (na een fout van Lieske Carleer op de ingevallen Colombiaanse spits Mayra Ramirez). De Noorse, die meer centraal wordt uitgespeeld door haar nieuwe coach, faalde niet en lukte zo haar tweede goal in deze Europese campagne (63ste minuut). FC Twente, dat bij momenten goed meevoetbalde, kon nadien wel nog het eerreddend doelpunt scoren. Ella Peddemors stuurde Nikée van Dijk de diepte in en de ex-speelster van OH Leuven Women trapte de bal alleen op doel afgaand en van in de zestien met rechts knap voorbij Zecira Musovic, de Zweedse doelvrouw van Chelsea die de bal wel nog even met de vingertoppen wist aan te raken (1-3, 68ste minuut). FC Twente heeft 3 op 6 voor het de dubbele ontmoeting tegen Real Madrid begint, Chelsea is met een 6 op 6 al flink op weg naar de groepszege! Op de volgende speeldag moet Chelsea naar Glasgow voor een duel tegen de Schotse landskampioen op Celtic Park!

De groepsfase van de UEFA Women’s Champions League gaat verder in november 2024. De derde speeldag is op dinsdag 12 en woensdag 13 november 2024, de vierde speeldag is op woensdag 20 en donderdag 21 november 2024. De finale is eind mei van volgend jaar in Lissabon!