Share

Het doek is gevallen. De Women’s BeNeLeague is afgelopen. Op de slotdag kroonde Standard zich voor het eerst tot winnaar van de laatste editie van de grensoverschrijdende competitie.

Ten, nine, eight, seven, six, five, four, three, two, one … De vrouwelijke Rouches met hun gezichten oplichtend op het scorebord en PSV/FC Eindhoven betraden om 19u28 het veld van Sclessin voor wat de apotheose moest worden in de Women’s BeNeLeague tenminste als er door de thuisploeg beter zou gedaan worden dan de rechtstreekse concurrent FC Twente op bezoek bij ADO Den Haag. Standard dat mocht aftrappen onder leiding van scheidsrecher Lois Otte had er zin in en het trok meteen naar voor maar het vergat in de eerste helft af te werken. Sanne Schoenmakers, Sara Yüceil, Cécile De Gernier, Julie Biesmans, Maud Coutereels, Kim Mourmans en Tessa Wullaert ze bestookten allemaal het doel van de tegenstander maar ofwel vonden ze een sublieme Angela Christ op hun weg ofwel ging de bal over, naast of op de bovenkant van de lat (Yüceil 22ste minuut). Het was bovendien even schrikken toen na 25 minuten Imke Courtois in het eigen strafschopgebied een voorzet van Nadia Coolen beroerde met de hand. De scheidsrechter had strafschop kunnen fluiten maar ze deed het niet. PSV/FC Eindhoven probeerde het met pogingen van Ibtissam Bouharat en Nadia Coolen waarbij Renate Verhoeven tweemaal de bal in twee tijden veroverde, Myrthe Moorrees (een schot over) en een kopbal en een vluchtschot van Daniëlle van de Donk dat vlak voor de rust telkens naast ging. Zo stond het 0-0 halfweg en was Standard zijn titel in de Women’s BeNeLeague virtueel kwijt want FC Twente had toen in het Kyocera Stadion van Den Haag een vroege achterstand na een doelpunt van Nadia Van Beerschoten (1-0, 6de minuut) omgedraaid in een voorsprong na de gelijkmaker van Jill Roord (1-1, 24ste minuut) en het tweede doelpunt van Ellen Jansen (1-2, 35ste minuut).

Zou het dan voor het derde jaar op rij in het slot mislopen voor de vrouwelijke Rouches? Neen, dat gebeurde niet want onmiddellijk na de rust sloeg Standard dan toch plots toe. PSV/FC Eindhoven trapte met Jeslynn Kuipers en Daniëlle van de Donk de tweede helft op gang maar de bezoekers verloren de bal en binnen de 16 sekonden was het raak. Tessa Wullaert bediende op rechts Sara Yüceil die alleenstaand de bal knap overhoeks voorbij Angela Christ in doel trapte (1-0, 46ste minuut). Het ging allemaal zo snel dat zelfs voorzitter Roland Duchätelet en tal van andere bezoekers het openingsdoelpunt van dit duel niet zagen want ze waren iets te lang op de receptie blijven hangen. Ze zouden echter allemaal nog een tweede doelpunt voorgeschoteld krijgen nadat Standard eerst nog verder pogingen ondernam met een kopbal van alweer Yüceil gepakt door Angela Christ en een vrije trap van Maud Coutereels hoog over het doel. Even over het uur was het dan zover. Sanne Schoenmakers verlengde de bal tot bij Tessa Wullaert die vervolgens de rest helemaal alleen deed. Een harde uithaal met rechts onhoudbaar tegen de netten (2-0, 65ste minuut). Het 18de doelpunt van de Belgian Red Flame die zo ook meteen topschutter werd in de laatste editie van de Women’s BeNeLeague. In de laatste 25 minuten controleerde Standard het duel terwijl er in ADO Den Haag – FC Twente niets meer veranderde. Tessa Wullaert trapte nog in het zijnet en Lisanne Vermeulen had twee minuten voor tijd na een voorzet van Nadia Coolen nog de aansluitingstreffer kunnen aantekenen voor het team van trainer Nebosja Vuckovic maar ze kopte naast. In de toegevoegde hield Angela Christ dan nog een derde goal van de thuisploeg uit haar netten toen het er even naar uitzag dat ook de ingevallen Audrey Demoustier nog ging scoren. Het bleef echter bij 2-0, een score die de laatste weken een gewoonte was geworden bij Standard want nadat dat het resultaat was thuis tegen FC Twente (0-2) eindigden ook de drie slotduels van de vrouwelijke Rouches onder leiding van Patrick Wachel op 2-0 maar dan wel telkens in het voordeel (op Club Brugge Vrouwen, op RSC Anderlecht en tenslotte thuis tegen PSV/FC Eindhoven). Nadat we sinds afgelopen week met Eden Hazard en Thibaut Courtois (Chelsea) en Jason Denayer (Celtic) Belgische kampioenen hebben in de Engelse en Schotse Premier League mogen we nu ook een Belgische kampioen bijschrijven op de erelijst van de Women’s BeNeLeague: het vrouwenteam van Standard. Het is hen in het derde seizoen eindelijk gelukt om helemaal bovenaan te eindigden, een prestatie die mag benadrukt worden.

 

Verder op de slotdag was er een voorsmaakje van de Belgische bekerfinale te belven tussen Club Brugge Vrouwen en Lierse. Dominque Vugts en Silke Leynen haalden daar al in het eerste kwartier alle spanning weg waarna in de tweede helft Niki De Cock, Celien Guns en Hannelore Van Poppel de vrouwelijke Pallieters een ruime zege en een belangrijke mentale voorsprong bezorgden.

KAA Gent Ladies sloot een mooi seizoen af met winst in Oud-Heverlee. Het won met 0-1 op bezoek bij OHL dankzij een doelpunt van de Nederlandse Liv Aerts.

RSC Anderlecht, dat als laatste Belgische club de verre reis naar Nederland en SC Heerenveen maakte, kwam niet met lege handen terug uit Friesland. Nadat Tiny Hoekstra de thuisploeg kort voor de rust op voorsprong (1-0) bracht lukte Pauline Crammer bijna onmiddellijk nadien met haar 15de goal van het seizoen de gelijkmaker (1-1).

Ook PEC Zwolle en Telstar deelden de punten met eveneens een gelijkspel en twee doelpunten kort na mekaar. Jennieke van der Pol bracht de thuisploeg op voorsprong (1-0, 23ste minuut), Priscilla de Vos maakte vier minuten later gelijk (1-1, 27ste minuut).

Ajax mocht op de laatste speeldag toekijken nadat het in het derde seizoen in de Women’s BeNeLeague op de derde plaats eindigde.

Volgend seizoen gaan beide landen opnieuw hun eigen weg maar het seizoen is nog niet afgelopen want zowel in Nederland (Ajax-FC Twente op woensdag 13 mei 2015) als in België (Club Brugge-Lierse op donderdag 14 mei 2015) staan nog de nationale bekerfinale op het programma. Nadien volgt er nog een oefeninterland voor de Oranje Leeuwinnen (tegen Estland in Rotterdam op woensdag 20 mei 2015) en voor de Belgian Red Flames (tegen Noorwegen in Sint-Truiden op zaterdag 23 mei 2015) en daarna is het uitkijken naar het allereerste WK voor vrouwelijk Oranje in Canada.

Dit waren alle doelpuntenmakers op de 26ste en laatste speeldag van de Women’s BeNeLeague:

 

Standard – PSV/FC Eindhoven 2-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: 46′ Sara Yüceil 1-0, 65′ Tessa Wullaert 2-0.

ADO Den Haag – FC Twente 1-2 (rust: 1-2);

Doelpunten: 6′ Nadia van Beerschoten 1-0, 24′ Jill Roord 1-1, 35′ Ellen Jansen 1-2.

PEC Zwolle – Telstar 1-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 23′ Jennieke van der Pol 1-0, 27′ Priscilla de Vos 1-1.

Club Brugge Vrouwen – Lierse 0-5 (rust: 0-2);

Doelpunten: 3′ Dominique Vugts 0-1, 15′ Silke Leynen 0-2, 59′ Niki De Cock 0-3, 74′ Celien Guns 0-4, 90′ Hannelore Van Poppel 0-5.

SC Heerenveen – RSC Anderlecht 1-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 42′ Tiny Hoekstra 1-0, 44′ Pauline Crammer 1-1.

OH Leuven – KAA Gent Ladies 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 49′ Liv Aerts 0-1.

Ajax bye.

Dit is de eindstand in de Women’s BeNeLeague: 2014-15

1. Standard 24-64 (66-10);

2. FC Twente 24-62 (71-16);

3. Ajax 24-53 (54-20);

4. ADO Den Haag 24-39 (52-35);

5. PSV/FC Eindhoven 24-37 (46-37);

6. Telstar 24-37 (43-31);

7. Lierse 24-33 (29-29);

8. RSC Anderlecht 24-30 (35-37);

9. KAA Gent Ladies 24-26 (19-42);

10.SC Heerenveen 24-23 (26-44);

11. Club Brugge Vrouwen 24-19 (15-51);

12. PEC Zwolle 24-18 (24-70);

13.OH Leuven 24-8 (12-70).

Standard's Tessa Wullaert. PHOTO DAVID CATRY

Standard’s Tessa Wullaert. PHOTO DAVID CATRY

Topschutters:

18 doelpunten:

Tessa Wullaert (Standard);

17 doelpunten:

Lineth Beerensteyn (ADO Den Haag);

16 doelpunten:

Renate Jansen (ADO Den Haag);

15 doelpunten:

Vanity Lewerissa (Standard) en Pauline Crammer (RSC Anderlecht);

14 doelpunten:

Ellen Jansen (FC Twente) en Anouk Dekker (FC Twente);

13 doelpunten:

Jill Roord (FC Twente);

11 doelpunten:

Joyce Mijnheer (PEC Zwolle);

10 doelpunten:

Kirsten Koopmans (Telstar), Marlous Pieëte (Ajax) en Danielle van de Donk (PSV/FC Eindhoven).

 

Bekijk foto’s van David Catry via:

Foto’s Sportpix.be

Bekijk foto’s van Paul Dijkmans via:

Foto’s Paul Dijkmans

Bekijk de video van Standard – FC Twente met de goals via:

Sporza.be

Luister naar de eerste reacties van de hoofdrolspeelsters na Standard – PSV/FC Eindhoven via:

Vrouwenteam.tv

Share