Share

2015 is ongetwijfeld het jaar van KAA Gent. Nadat de mannen tot ieders verbazing in mei voor het eerst de Belgische landstitel wonnen is een 15-jarige speelster van de Ladies twee maanden later plots wereldnieuws.

Het leven zit soms vol verrassingen zoals het nieuws dat een 15-jarige Belgian Red Flame van KAA Gent Ladies als eerste Belgische speelster ooit genomineerd is bij de tien beste goals van het seizoen door de UEFA naast wereldsterren Cristiano Ronaldo (haar idool overigens), Messi en Neymar. Ook Rode Duivel Kevin De Bruyne die ooit nog voor KAA Gent voetbalde, is genomineerd met een doelpunt voor VfL Wolfsburg in de UEFA Europa League tegen Lille.

KAA Gent Ladies nam dus in allerijl het initiatief om een persconferentie te organiseren rond dit speciaal moment in de clubgeschiedenis. In afwezigheid van voorzitster Dominique Reyns, die met verlof is, nam Christiaan Heemeryck, bestuurslid bij de club, het woord. Naast de blijdschap over de wereldgoal benadrukte hij meteen ook de slagzin van de club: ‘Dichter bij mooi voetbal kan je niet komen’ en dat wel in de letterlijke betekenis want waar de oudere bonzen van het internationale voetbal daarbij nog eerder denken aan de uitrusting van de speelsters of aan hun fysionomie spreken ze bij de vrouwelijke Buffalo’s wel degelijk over de schoonheid van het voetbal zelf! De club kwam recent al in de belangstelling met de goal van Amber Maximus voor de Belgische WU19 in de EK-kwalificatie tegen Duitsland en met het doelpunt van Marie Minnaert voor de Belgische WU17 in de oefenwedstrijd tegen Schotland en dan was er natuurlijk ook dat pareltje van Mariam Abdulai Toloba. ‘Puur technisch gezien het mooiste doelpunt van allemaal’ aldus bondscoach Ives Serneels die de 15-jarige uiteraard feliciteerde voor haar treffer en ook zei dat Ronaldo en Messi samen misschien meer fans hebben maar dat zij als jeugdig talent de trofee wel verdient!

Mariam Abdulai Toloba - Sportpix.be  - Photo David Catry

Mariam Abdulai Toloba – Sportpix.be – Photo David Catry

Mariam zelf begon te voetballen toen ze 4 jaar oud was samen met haar broers op straatpleintjes en bij de jongens van Sparta Gent, Evergem en Sparta Petegem. Op haar 13de kwam ze uiteindelijk op haar eigen verzoek bij KAA Gent Ladies terecht. Vorig seizoen was ze kampioen met de ploeg uit tweede klasse en voor de rest liggen haar mogelijkheden dit siezoen in eerste klasse of misschien in de nieuwe Super League, zo meldde de sportief verantwoordelijke van de club Donald Maes, die ook nog even het ruimere kader van de KAA Gent Ladies schetste met in totaal 9 damesteams (5 bij de jeugd en 4 eerste ploegen in de Super League, in eerste klasse, in derde klasse en in eerste provinciale).

Tamara Cassimon, haar coach bij de Belgische jeugdteams, omschrijft haar als een zuivere aanvaller, die goed speelt met de rug naar het doel maar ze vergeet ook nogal eens iets en dat is dan weer een van de punten waaraan ze moet werken. Ook het eerste team van de Belgian Red Flames is nog niet meteen aan de orde maar dat moet voor haar in de toekomst wel een uitdaging zijn, zo laat bondscoach Ives Serneels weten.

Mariam Abdulai Toloba - Sportpix.be - Photo Dirk Vuylsteke

Mariam Abdulai Toloba – Sportpix.be – Photo Dirk Vuylsteke

In het vervolg van de persconferentie komen we zowat alles te weten over dit voetbaltalent pur sang, technisch bijzonder sterk in de kleine ruimte en voetballend op instinct en intuïtie en tot het meest onwaarschijnlijke in staat zoals dat fantastisch doelpunt in Letland tegen Wales! Dat ze nu plots tussen al die sterren staat? Dat is zot, vond ze maar natuurlijk wel fantastisch. Ze bleef er wel heel rustig bij. “Ik voelde niet meteen dat het doelpunt speciaal was. Het is pas als ik terug in België kwam dat ik zag dat de goal op Sporza.be stond. Maar goed er stond niemand voor de goal en dus moest ik iets doen.” Dat de goal internationale impact zou hebben en de vergelijking met een doelpunt van Dennis Bergkamp opgespeld zou krijgen had niemand en ook zij niet gedacht. Maar die erkenning is er nu plots wel voor iemand die vooral graag voetbal speelt nog meer dan ernaar te kijken. ‘Alhoewel je daar soms toch wel eens iets uit kan leren’, geeft ze instemmend toe. Ze zit voorlopig op de topsportschool in Leuven (de Women’s Football Academy) waar ze naast 16 uur voetballen per week ook de richting houtbewerking volgt. Dat laat haar tijdens het schooljaar toe om ook 1 à 2 keer bij KAA Gent Ladies te trainen. Als idool uit het vrouwenvoetbal noemde ze Alex Morgan, een naam die voor enkele aanwezige journalisten niet bekend was, maar haar absolute nummer 1 is zonder twijfel Cristiano Ronaldo, die boven haar bed hangt en waar ze nu naast staat als genomineerde. Veel gekker kan natuurlijk niet alhoewel ze misschien toch wel even zal uitkijken naar de loting voor de UEFA Champions League op donderdag 27 augustus 2015. Stel je voor dat de Buffalo’s dan Real Madrid als tegenstander krijgen … ‘Dan zal ik ballenraper zijn’, glimlacht ze breed en enthousiast. Wie weet zit er dan misschien in de Ghelamco Arena nog wel iets meer in. Voorlopig heeft KAA Gent er bij zijn Ladies een sterretje bij en op deze primeur voor het Belgische vrouwenvoetbal in het algemeen mogen ze vooral heel fier zijn!

PS: Melden we nog dat Mariam ook wel eens in de zaal voetbalt en haar kunsten demonstreert bij Futsal Besiktas waar ook één van haar twee zussen soms meedoet. Verder zijn drie broers actief in het Belgische voetbal bij respectievelijk KV Kortrijk, Zelzate en Mariakerke. Ook de moeder heeft op school nog wel eens tegen een bal getrapt maar veel kon ik niet, zegt ze zelf en de vader die is afkomstig uit Ghana.

Vergeet niet te stemmen, dat kan tot en met 25 augustus 2015. Het resultaat wordt bekend gemaakt tijdens de tv-show rond de loting van de UEFA Champions League, op donderdag 27 augustus 2015! Nu al aanstippen in de agenda dus!

http://www.uefa.com/goal-of-the-season/

Lees nog meer artikels over deze persconferentie in de Ghelamco Arena via:

nieuwsblad – sportwereld

en via:

rtl.be

en via:

hln.be

Share