Share

De Belgian Cats schreven op donderdag 22 juni 2017 in Praag Belgische sportgeschiedenis! Ze wonnen hun kwartfinale op het EK 2017 tegen Italië en plaatsten zich zo niet alleen voor de allereerste keer voor een halve finale op een EK maar ze veroverden zo ook voor het eerst een ticket voor het WK, dat in september van volgend jaar in Spanje zal worden gespeeld!

Vreugde bij de Belgian Cats na het schrijven van Belgische sportgeschiedenis! Foto – (c) Belgian Cats

Na 3 knappe overwinningen op rij tegen achtereenvolgens Montenegro, Rusland en Letland was het in de grotere City Arena van Praag uitkijken naar de kwartfinale van de Belgian Cats. De start met dezelfde basis Kim Mestdagh-Antonia Delaere-Emma Meesseman-Ann Wauters en Julie Vanloo als tegen Rusland en Letland was veelbelovend. Kim Mestdagh pakte meteen uit met een driepunter en zette België zo al vroeg op voorsprong (3-0)! Kathrin Ress sloeg terug (3-2) maar de toon was gezet. België nam het heft in handen en liep van bij een stand van 7-6 vooral dankzij punten van het trio Mestdagh-Meesseman-Wauters eerst uit tot 18-8 en vervolgens tot 27-11 om uiteindelijk na 2 vrijworpen van Martina Crippa het eerste kwart af te sluiten op 27-13!

In het tweede kwart speelde België eerst slordig en het liet Italië terugkomen tot 27-23 om vervolgens via Kim Mestdagh het tij toch weer even in het Belgische voordeel te keren (37-27). Na een korf en een extra vrijworp van Cecilia Zandalasini werd het 40-33. Het sein voor Ann Wauters (met 2 vrijworpen) en Emma Meesseman (met een korf) om de ruststand vast te leggen op 46-33!

Kim Mestdagh gaf de aanzet met een driepunter in de eerste sekonden van de wedstrijd tegen Italië! Foto – (c) Belgian Cats

Het derde kwart begon met missers langs beide kanten. Achtereenvolgens Emma Meesseman, Kathrin Ress, Cecilia Zandalasini en Kim Mestdagh faalden in de afwerking. Het was Maddalena Gaia Gorini die pas na 2 minuten 46 de ban brak met een korf (46-35). De bedrijvige Julie Vanloo antwoordde vervolgens met een mooie driepunter (49-36) maar dan kwam Point Guard Giorgia Sottana in actie en zij leidde met 11 punten in het derde kwart en als beste speelster na de rust op het veld de Italiaanse terugkeer met ook nog punten van Cecilia Zandalasini (3), Alessandra Formica (3) en Kathrin Ress (2) in. Gelukkig scoorden op dat ogenblik zowel Ann Wauters (2 vrijworpen) als Emma Meesseman (6 punten) voor Belgiê zodat deze zwakke Belgische periode toch nog afgesloten werd met een kleine voorsprong (57-55).

Het vierde kwart moest de beslissing brengen en gelukkig veerden de Belgian Cats toen weer recht met korven van achtereenvolgens Emma Meesseman (59-55), de eerste van Antonia Delaere (61-55), Ann Wauters (63-55) en Marjorie Carpréaux (65-55). Met nog 6 minuten te gaan stond het verschil terug op 10 punten, een veilige marge op weg naar succes. Italië kwam via Cecilia Zandalasini nog terug tot 67-60 maar na alweer een driepunter van de sterk acterende Kim Mestdagh stond met nog 3 minuten te gaan de 10-puntenkloof opnieuw op het bord. Italië wilde via Zandalasini nog wel (70-62) maar na de succesvolle dubbele vrije worp van Ann Wauters (72-62) was België zegezeker! In het slot lukte Giorgia Sottana, die uiteindelijk met 5 fouten voortijdig naar de kant moest, nog 4 punten voor Italiê maar voor België dikten Ann Wauters (2) en Emma Meesseman (5) nog aan tot 79-66! De vreugde bij speelsters en technische staf na dat stukje Belgische sportgeschiedenis was enorm! België was als eerste land zeker van de halve finale op het EK in Tsjechië en het had eveneens een ticket voor het WK 2018 in Spanje veroverd (ook al een primeur!). Met deze topprestatie hebben ze zich waarschijnlijk ook nu al verzekerd van de titel Belgische sportploeg van het jaar 2017! Nog beter doen dan dit wordt voor eender welk Belgisch team moeilijk!

Bekijk de video met de hoogtepunten van de kwartfinale België – Italië met dank aan FIBA:

Maar het EK is voor de Belgian Cats nog niet afgelopen! Op zaterdag 24 juni 2017 om 18 uur spelen ze nog hun halve finale tegen Spanje, tweevoudig winnaar van het EK (in 1993 en 2013), verliezend finalist zowel op de voorbije Olympisch Spelen 2016 als het WK 2014 en ook nog eens derde op het EK 2015! Spanje won in de kwartfinale tegen Letland immers met 67-47! In Wevelgem bleek datzelfde Spanje in het dubbele oefenduel begin juni 2017 nog te sterk (59-69 en 48-87) maar wie weet kan het team van bondscoach Philip Mestdagh in deze superflow ook nog deze hindernis met succes nemen en nog een trapje hoger op het podium klimmen? Hoe het ook afloopt op zaterdagavond 24 juni 2017 de Belgian Cats hebben zich nu al verzekerd van een plaatsje in de top 4, ze hebben op korte tijd met een schitterende team spirit een onverhoopt succesverhaal geschreven en ze hebben door hun fantastische sportieve prestaties wellicht voor altijd de harten van vele sportliefhebbers veroverd! Dat is onbetaalbaar!

Voor alle statistieken rond België – Italië ga naar:
FIBA – België/Italië

Bekijk de video van de kwartfinale Spanje – Letland met dank aan FIBA:

Dit waren de uitslagen van alle kwartfinales op donderdag 22 juni 2017:
België – Italië 79-66;
Turkije – Griekenland 55-84;
Spanje – Letland 67-47;
Frankrijk – Slovakije 67-40.

Halve finales op zaterdag 24 juni 2017:
Spanje – België (om 18 uur);
Griekenland – Frankrijk (om 20u30).

Voor nog meer over de Belgian Cats kan U terecht op hun Facebookpagina of op Instagram!

Voor nog meer over het EK Basketbal 2017:
FIBA

PS: Ook nog melden dat de Belgian Red Panthers op donderdagavond 22 juni 2017 hun eerste duel in de Hockey World League in het Fallonstadion van Woluwe met 0-1 verloren tegen Australië!

Voor meer over de Belgian Red Panthers:
Vrouwenteam.be

Share