Share

Voor een vol huis in de Grolsch Veste in Enschede is Nederland op zondag 6 augustus 2017 voor het eerst Europees Kampioen Vrouwenvoetbal geworden. Het won in een spetterende finale tegen een enthousiast Denemarken met 4-2!

Beide teams staan in het gelid voor de volksliederen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Tijdens de sluitingsceremonie in een stadion met veel Oranje waaronder premier Mark Rutte, Louis van Gaal en Marco van Basten maar ook wel een ruime groep Denen kwamen alle kleuren en vlaggen van de 16 deelnemende landen aan dit EK nog eens aan bod. Een mooie terugblik op wat al voor de eindstrijd een leuk evenement was geweest.

Opvallend aanwezig in de tribune bij de EK-finale in Enschede: Louis van Gaal en Marco van Basten! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na de aftrap van Nadia Nadim leken beide teams het in deze 6de en laatste wedstrijd voor beiden op dit tornooi rustig aan te gaan doen. Maar toen Sanne Troelsgaard in de 5de minuut in het strafschopgebied foutief werd gestopt door Kika van Es gingen alle remmen los! Strafschop voor Denemarken gefloten tegen het gastland in de finale! Nadia Nadim trok er zich niets van aan en trapte de elfmeter feilloos met rechts in de hoek (0-1, 6de minuut). Nederland stond voor het eerst op achterstand in dit tornooi! Maar het sloeg meteen terug! In de 10de minuut lanceerde Jackie Groenen op rechts Shanice ‘wervelwind’ van de Sanden. Zij ging op snelheid voorbij Cecilie Sandvej die er alles aan deed om geen strafschopfout te maken. De zuivere voorzet belandde voor de voeten van Vivianne Miedema, die aan de tweede paal en van dichtbij met links eenvoudig binnentrapte (1-1, 10de minuut). Wat een start!

Nadia Nadim juicht na het scoren van de openingsgoal vanop de strafschopstip voor Denemarken! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Iets meer dan een kwartier later en na pogingen zonder succes van Sherida Spitse, Lieke Martens, Pernille Harder en een terechte gele kaart voor Jackie Groenen voor een fout op Katrine Veje was de situatie al helemaal omgedraaid! Lieke Martens ontving de bal van rechtsachter Desiree van Lunteren. Ze maakte een draaibeweging zodanig dat belaagster Maja Kildemoes uitgespeeld werd en schoot met links loepzuiver in de hoek, onhoudbaar voor Stina Lykke Petersen! 2-1 voor Nederland (28ste minuut)!

Lieke Martens juicht nadat ze Nederland voor het eerst op voorsprong trapte! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Sanne Troelsgaard raakte vervolgens wel voorbij Sari van Veenendaal maar de bal ging te ver van de voet. Niet getreurd want enkele minuten later stuurde Maja Kildemoes teamcaptain Pernille Harder de diepte in op rechts. Het Deense vrouwenvoetbalicoon ging op Stefanie van der Gragt af, sneed nog eens naar binnen en haalde met links de trekker over! Alweer een klassegoal (2-2, 32ste minuut)! Iets over het halfuur in deze EK-finale stonden alle grote namen van voor de wedstrijd al op het scorebord! Wat een finale!

Pernille Harder steekt haar hand in de lucht! Ze zorgde met een klassegoal voor de 2-2! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Niet onlogisch ging het tempo in het laatste kwartier van de eerste helft iets naar beneden. Kort voor de rust vielen er ook nog 2 gele kaarten. Eerst voor Anouk Dekker na een fout op Pernille Harder (43ste minuut) en vervolgens voor Nadia Nadim voor een wegwerpgebaar richting de assistent-scheidsrechter (45ste minuut). Na 2 minuten toegevoegde tijd stond het halfweg de finale van de UEFA Women’s Euro 2017 tussen Nederland en Denemarken mooi in evenwicht: 2-2!

De Zwitserse scheidsrechter Ester Staubli aarzelde niet om de gele kaart boven te halen tijdens de EK-finale 2017! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Met dezelfde 22 op het veld trapte Vivianne Miedema de 2de helft op gang waarna Denemarken al vlug de eerste hoekschop van deze finale kreeg. Die corner genomen door Katrine Veje, straks ploeggenote van Anouk Dekker bij Montpellier, leverde het team van bondscoach Nils Nielsen echter niets op (48ste minuut). Aan de overkant werd Daniëlle van de Donk op de rand van het strafschopgebied onderuit gehaald door Sanne Troelsgaard. Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse plaatsten zich achter de bal terwijl Stina Lykke Petersen haar muur op de juiste plaats zette. Het mocht niet baten. Sherida Spitse trapte de bal onder de opgesprongen Maja Kildemoes in de linkerhoek van het Deense doel (3-2, 51ste minuut). Nederland opnieuw op voorsprong! Wat een spektakel!

Sherida Spitse scoorde vanuit een vrije trap! Nederland staat 3-2 voor en is op weg naar de allereerste EK-titel bij de vrouwen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op aangeven van Jackie Groenen mikte de mee opgerukte Kika van Es dan nipt naast (54ste minuut) waarna met Dominique Janssen voor Desiree van Lunteren en even later Frederikke Thogersen voor Maja Kildemoes de eerste wissels volgden.

Een fantastische sfeer in het stadion van Enschede zelfs met fans die voor beide teams waren! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Even over het uur leed Sanne Troelsgaard dan balverlies aan Daniëlle van de Donk. De draaischijf van Arsenal bediende Lieke Martens op links. De voorzet volgde, centrale verdedigster Stine Larsen miskeek zich op de bal en kopte richting Vivianne Miedema maar haar volley met rechts werd dit keer door Stina Lykke Petersen nog in-extremis met de voet gered (62ste minuut)! Aan de overkant nam Pernille Harder op links de bal af van Dominique Janssen. Ze speelde de bal aan de eerste paal naar Katrine Veje die met links hard uithaalde tegen de buitenkant van de kruising en naast (64ste minuut).

Katrine Veje kwam dicht bij de 3-3 voor Denemarken! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Halfweg de 2de helft dan een 2de hoekschop voor Denemarken genomen door Sanne Troelsgaard. De bal komt in de voeten van de ingevallen Frederikke Thogersen terecht die met links een mooie kans voor de Deense gelijkmaker naast mikte (67ste minuut). Jackie Groenen legde vervolgens aan met rechts van net buiten het strafschopgebied. Het stadion hield de adem in. Het scheelde weinig, de bal ging nipt over doel (70ste minuut). Zo bleef het bijzonder spannend en vroeg iedereen zich af hoe dit zou aflopen?

Jackie Groenen, de nummer 14 aan de bal voor de Oranje Leeuwinnen, tijdens de EK-finale tegen Denemarken! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Stefanie van der Gragt pakte dan geel voor een fout op Pernille Harder (72ste minuut) waarna de vrije trap door Sofie Junge Pedersen te zwak ingekopt werd richting het doel van Sari van Veenendaal (73ste minuut). Met nog minder dan een kwartier te gaan moest Simone Boye Sörensen dan met een knieblessure naar de kant. Line Roddik Hansen van FC Barcelona kwam in haar plaats (77ste minuut) en vijf minuten later ging ook Sofie Junge Pedersen naar de kant ten voordele van Nanna Christiansen. Centrale verdedigster Stine Larsen stond inmiddels als targetvrouw vooraan maar het enige gevaarlijke Deense schot kwam nog van Sanne Troelsgaard echt centimeters naast (85ste minuut).

Stine Larsen, eerst centraal in de verdediging bij Denemarken maar op het einde van de wedstrijd nog in de spits! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

En dan volgde een diepe bal van Sherida Spitse naar Vivianne Miedema. De Friese spits uit Hoogeveen zette op weg naar doel Cecilie Sandvej op het verkeerde been en haalde vervolgens met rechts uit! Binnen! 4-2! Het was klaar! Nederland werd Europees Kampioen! Voor het eerst bij de vrouwen en 29 jaar na het Oranje van Rinus Michels, Marco van Basten en Ruud Gullit in München!

Vivianne Miedema zorgde met haar 2de doelpunt van de namiddag voor de bevrijdende 4-2 in de EK-finale tegen Denemarken! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Shanice van de Sanden (door Renate Jansen) en Kika van Es (door Mandy van den Berg) kregen nog een applausvervanging en staande ovatie en Katrine Veje trapte nog een voorzet vanop links op het dak van het Nederlandse doel voor de Zwitserse Esther Staubli affloot! Een subliem tornooi kreeg een fantastische apotheose met een verdiende winnaar die aanvallend voetbal speelde! In deze richting mag het Europese en internationale vrouwenvoetbal verder gaan!

De scheidsrechter heeft afgefloten! Alle invallers op gewisselde speelsters rennen het veld op! Nederland is Europees kampioen 2017! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

EK 2017 – Finale – De Grolsch Veste, Enschede;
Nederland – Denemarken 4-2 (rust: 2-2);
Doelpunten: 6′ Nadia Nadim 0-1 op strafschop, 10′ Vivianne Miedema 1-1, 28′ Lieke Martens 2-1, 32′ Pernille Harder 2-2, 51′ Sherida Spitse 3-2, 88′ Vivianne Miedema 4-2.

De Oranje Leeuwinnen samen voor de start van hun allereerste EK-finale voor eigen publiek in Enschede! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nederland speelde met: Sari van Veenendaal; Desiree van Lunteren (57′ Dominique Janssen), Anouk Dekker, Stefanie van der Gragt, Kika van Es (90′ + 4′ Mandy van den Berg); Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse (captain); Shanice van de Sanden (90′ Renate Jensen), Vivianne Miedema, Lieke Martens.
Bondscoach: Sarina Wiegman;
Kwamen niet in actie: Angela Christ, Loes Geurts, Jill Roord, Sisca Folkerstma, Kelly Zeeman, Vanity Lewerissa, Sheila van den Bulk, Lineth Beerensteyn, Liza van der Most.

Denemarken voor de aftrap van de EK-finale 2017 in Enschede! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Denemarken speelde met: Stina Lykke Petersen; Theresa Nielsen, Simone Boye Sörensen (77′ Line Roddik Hansen), Stine Larsen, Cecilie Sandvej; Sanne Troelsgaard, Maja Kildemoes (61′ Frederikke Thögersen), Sofie Junge Pedersen (82′ Nanna Christiansen), Katrine Veje; Pernille Harder (captain), Nadia Nadim.
Bondscoach: Nils Nielsen
Kwamen niet in actie: Maria Christensen, Line Johansen, Nicoline Sörensen, Stine Pedersen, Sarah Hansen, Luna Gewitz.

Gele kaarten: 21′ Jackie Groenen (Nederland), 43′ Anouk Dekker (Nederland), 45′ Nadia Nadim (Denemarken), 72′ Stefanie van der Gragt (Nederland).
Toeschouwers: 28.182.
Scheidsrechter: Esther Staubli (Zwitserland);
Assistent-scheidsrechters: Belinda Brem (Zwitserland), Sanja Rodjak Karšić (Kroatië);
4de scheidsrechter: Bibiana Steinhaus (Duitsland).

Bekijk de goals op video met dank aan UEFA.TV:

Voor interviews rond het EK 2017:
Vrouwenteam TV

Bekijk ook nog:
NOS – Jinek
en:
NOS – Jinek

Share