Share

De Belgian Red Flames speelden op dinsdag 24 oktober 2017, de dag nadat Cristiano Ronaldo voor de 5de keer verkozen werd tot wereldvoetballer van het jaar, in het zonnige Penafiel hun derde kwalificatiewedstrijd richting het WK 2019 in Frankrijk. Het werd er eentje met een nipte maar verdiende overwinning!

Zomerse temperaturen en veel volk in de tribune voor Portugal – België! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bij een temperatuur van 25 graden was Portugal in het warme Penafiel op een niet al te beste grasmat op papier licht in het voordeel voor hun eerste WK-kwalificatieduel tegen de Belgian Red Flames, die evenwel met thuisoverwinningen tegen Moldavië (12-0) en tegen Roemenië (3-2) al een goeie opwarming hadden gehad vooraleer ze hun eerste kwalificatieduel buitenshuis moesten afwerken. Zoals verwacht kwam Aline Zeler, voor haar 100ste interland en als captain, terug in de basis ten koste van Nicky Van Den Abbeele die naar verluidt licht ziek was op de dag van de wedstrijd.

De Belgian Red Flames voor de WK-kwalificatiewedstrijd in Penafiel tegen Portugal met als captain Aline Zeler, die aan haar 100ste cap begint! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Janice Cayman trapte in het uiteindelijk in de loop van de wedstrijd met 4.136 toeschouwers gevuld geraakte stadion van FC Penafiel af onder leiding van de Russische scheidsrechter Nastasia Pustovoitova. Het werd een nagelbijter met geen al te hoogstaand voetbal maar wel met veel fysieke strijd en heel weinig kansen. Bij een van de eerste mogelijkheden voor de thuisploeg kraakte Carolina Mendes haar schot waarna de bal via Laura De Neve in hoekschop ging maar dat leverde geen extra gevaar op (16de minuut). België dreigde even via Elke Van Gorp (20ste minuut) en met een kopbal van Janice Cayman die naast ging na een voorzet van Tessa Wullaert (22ste minuut).

Janice Cayman ontwijkt de tackle van Fátima Pinto tijdens Portugal – België in Penafiel! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het spel ging op en neer en bij een voorzet van Diana Silva moest Justien Odeurs de bal even wegboksen met één hand alsof ze volleybal aan het spelen was (29ste minuut). Vervolgens trapte Tessa Wullaert met links over het Portugese doel (35ste minuut).

Tessa Wullaert gaat het duel aan met Tatiana Pinto tijdens Portugal – België op weg naar het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vijf minuten later kregen de Belgian Red Flames de beste kans van de wedstrijd na een vrije trap van Laura Deloose op de eigen helft ging Tine De Caigny een kopduel aan met Raquel Infante en Carole Costa, de bal belandde bij Elke Van Gorp maar zij trapte na een goeie borstcontrole met het verkeerde deel van de rechtervoet over het doel van Patricia Morais (40ste minuut). Kort voor de rust blesseerde Davinia Vanmechelen zich aan de rechtervoet en het werd meteen duidelijk dat zij moest afgevoerd en vervangen worden. Jana Coryn, die de voorbije 2 interlands tegen Moldavië en Roemenië niet aan spelen toekwam rende vol goeie moed het veld op maar na 2 minuten toegevoegde tijd trokken beide teams onder een nog steeds fel schijnend zonnetje naar de kleedkamers bij een ruststand van 0-0.

Elke Van Gorp trapte de beste kans in de 1ste helft met de verkeerde kant van de rechtervoet over! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Portugal trapte de 2de helft op gang in de hoop in dit eerste duel op weg naar Frankrijk 2019 iets te kunnen sprokkelen maar ze moesten al snel na de rust een 2de Belgische hoekschop toestaan. Tessa Wullaert zette zich achter de bal en vanop links schilderde ze de bal met haar gouden rechter knap op het hoofd van Tine De Caigny die tussen Fátima Pinto en Ana Borges door knap raak kopte! Goooaaaalll de Bélgica (0-1, 47ste minuut)!!! Ives Serneels en zijn Belgian Red Flames zaten voorlopig op rozen!

De paardestaarten wapperen in de lucht maar de gouden kopbal is van Tine De Caigny! 0-1! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Portugal ging daarna wel op zoek naar de gelijkmaker maar de pogingen van Carolina Mendes over de grond met links (54ste minuut) en de voorzet van Ana Borges vanop rechts, na een mooie combinatie met Fatima Pinto en Diana Silva, op het dak van het Belgische doel waren te zwak om Justien Odeurs echt in gevaar te brengen (64ste minuut). Ana Borges zette dan nog eens voor vanuit haar rechtsachterpositie richting het hoofd van Vanessa Marques maar haar kopbal van net buiten het strafschopgebied werd een eenvoudige vangbal voor de Belgische doelvrouw (66ste minuut).

Ana Borges probeerde de Belgische verdediging te belagen met voorzetten! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Twee minuten later gaf Carolina Mendes de bal dan voor vanop rechts. Laura Deloose raakte het leer in eerste instantie verkeerd maar vervolgens was ze wel snel genoeg om het schot van Vanessa Marques in hoekschop te deviëren (68ste minuut). Zes minuten later ging ook een zwakke poging van de opnieuw oprukkende Ana Borges via jubilaris Aline Zeler in twee tijden in hoekschop (74ste minuut).

Diana Silva en Davina Philtjens lijken te dansen in strijd om de bal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Belgian Red Flames kwamen dan toch nog even opzetten met een schot van Tessa Wullaert dat via Carole Costa maar nipt naast het doel van Patricia Morais in hoekschop vloog (80ste minuut). De ingevallen Andreia Norton, de speelster die een jaar geleden Portugal in het Roemeense Cluj-Napoca naar het EK 2017 in Nederland trapte, probeerde twee minuten later de ook al ingevallen Jéssica Silva, tegenwoordig voetballend bij het Spaanse UD Levante, op rechts te lanceren. Maar ook die poging werd door de sterke Belgische verdediging afgeweerd in hoekschop (82ste minuut).

Andreia Norton (6) viel in en probeerde de wedstrijd nog te doen keren, zonder succes! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Portugese bondscoach Francisco Neto bracht bijna ten einde raad helemaal in het slot nog Laura Luis (ex-Duisburg en ex-Jena) in het veld voor Fátima Pinto maar ook die wissel bleef zonder gevolg. Aan Belgische kant mocht Maud Coutereels in de toegevoegde tijd nog Jana Coryn komen vervangen om toch nog enkele seconden tijdwinst te sprokkelen. Het bleek voer voor de statistieken te zijn want korte tijd later floot de Russische scheidsrechter Nastasia Pustovoitova af. Portugal-België eindigde op 0-1. De vreugdekreten vanop de Belgische bank waren wellicht ook nog buiten het stadion te horen.

Enorme vreugde bij de technische staf van de Belgian Red Flames! Een moeilijke verplaatsing werd tot een succesvol einde gebracht! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Een normale reactie want de Belgian Red Flames hadden immers net 3 heel belangrijke punten op weg naar het WK 2019 in Frankrijk veroverd! Met een 9 op 9 kunnen ze in april van volgend jaar met een uitstekend rapport aan het tweeluik Portugal thuis (op vrijdag 6 april 2018) en Italië uit (op dinsdag 10 april 2018) beginnen vooraleer ze vlak voor het WK 2018 van de Rode Duivels in Rusland naar Moldavië afreizen!

Julie Biesmans en Tine De Caigny gaan samen met de Belgian Red Flames de meegereisde fans groeten! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

DIGEST:

WK-kwalificatie – Groep 6 – Estádio Municipal 25 de Abril, Penafiel;
Portugal – België 0-1 (rust: 0-1);
Doelpunt: 47′ Tine De Caigny 0-1.

Dolores Silva (links) en Aline Zeler (rechts) met tussenin het scheidsrechterlijke trio uit Rusland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Portugal speelde met: Patrícia Morais; Ana Borges, Carole Costa, Raquel Infante, Dolores Silva (captain); Tatiana Pinto (86′ Laura Luís), Fátima Pinto, Vanessa Marques, Diana Silva, Carolina Mendes (69′ Andreia Norton), Ana Leite (59′ Jéssica Silva).
Bondscoach: Francisco Neto.

Kwamen niet in actie: Rute Costa, Matilde Fidalgo, Sílvia Rebelo, Mélissa Antunes.

Het Portugese nationale vrouwenvoetbalteam voor het begin van de WK-kwalificatiecampagne 2019 richting Frankrijk tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry


België speelde met:
Justien Odeurs; Laura Deloose, Aline Zeler (captain), Laura De Neve, Davina Philtjens; Julie Biesmans, Tine De Caigny, Davinia Vanmechelen (44′ Jana Coryn, 90′ + 2′ Maud Coutereels), Elke Van Gorp (68′ Yana Daniëls), Tessa Wullaert, Janice Cayman.
Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lenie Onzia, Charlotte Tison, Lola Wajnblum.

Het Belgische feestje na het doelpunt van Tine De Caigny! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry


Scheidsrechter:
Anastasia Pustovoitova (Rusland);
Assistent-scheidsrechters: Ekaterina Kurochkina (Rusland) en Sabina Valieva (Rusland);
Vierde scheidsrechter: Ana Teixeira (Portugal);

Gele kaarten: 75′ Yana Daniëls (België) (fout op Fátima Pinto), 76′ Ana Borges (Portugal) (fout op Davina Philtjens).
Toeschouwers: 4.136.

Bondscoach Francisco Neto schudt Ives Serneels de hand voor de aftrap van de WK-kwalificatieinterland Portugal – België! Na afloop moest hij hem ook feliciteren met de overwinning! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Bekijk nog meer foto’s rond Portugal – België van David Catry:
Sportpix.be

Voor nog meer over Portugal – België ga naar:
UEFA.com
en via:
FPF
en bekijk de video met de hoogtepunten van het duel en het vervolg op weg naar Frankrijk 2019 via:
Vrouwenteam.be

Share