Share

Barcelona stond de voorbije dagen niet alleen in the picture vanwege de politieke crisis en de aanhouding in Duitsland van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont die in vrijwillige ballingschap leeft in België. Ook het vrouwenvoetbalteam van de Catalaanse trots zette zich in de kijker door een knappe uitgangspositie te bewerkstelligen op bezoek bij Olympique Lyonnais, de viervoudige winnaar van de UEFA Women’s Champions League die dit seizoen probeert voor een derde keer op rij (en een vijfde keer in totaal) met de trofee te gaan lopen.

Veel enthousiasme al ruim voor de wedstrijd! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Een dag na de uitgeregende oefeninterland België – Saudi-Arabië, die in het Koning Boudewijnstadion op 4-0 eindigde, is ook Rode Duivel Thomas Vermaelen op woensdag 28 maart 2018 met een ochtendvlucht op de terugweg naar Barcelona. Niet abnormaal want hij voetbalt bij Barça, de club waar ook voetbalwonder Lionel Messi speelt. “Voor het seizoen stonden we wel even samen op de foto met FC Barcelona Femeni”, zo liet hij weten maar het echt volgen doe ik niet. In het Mini Estadi is ‘s avonds wel Ernesto Valverde, de coach van de mannen, aanwezig net als Patrick Kluivert met zijn zoon Justin, die zopas als Ajax-speler (hoelang nog?) zijn debuut maakte in het Oranje van Ronald Koeman, overigens ook al een legende bij de blaugrana vanwege zijn knappe goal op vrije trap in de 111de minuut tijdens de finale van Europa Cup I in 1992 op Wembley tegen Sampdoria Genua waardoor Barça voor het eerst de beker met de grote oren won!

Patrick Kluivert (links) en zoon Justin in het Mini Estadi tijdens FC Barcelona Femeni – Olympique Lyonnais! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Nu iets meer dan 25 jaar later wil ook FC Barcelona Femeni de belangrijkste trofee in het vrouwenvoetbal veroveren en daarvoor wil het ook flink wat inspanningen doen. Nadat het de voorbije jaren al 3 keer de kwartfinales haalde en 1 keer de halve finale kwamen afgelopen zomer een aantal buitenlandse speelsters de club versterken. Lieke Martens, die schitterde op het EK en wereldspeelster van het jaar werd, tekende nog voor haar succes met de Oranje Leeuwinnen bij Barça en ook de Engelse Toni Duggan (Manchester City) en de Franse Elise Bussaglia (VfL Wolfsburg) zijn internationale speelsters die met hun ervaring het team naar een hoger niveau moeten tillen. Vorige week in het Parc OL kon het team van coach Fran Sánchez een mooie uitgangspositie verwerven bij de titelverdediger want ondanks het feit dat het lang de wedstrijd onderging kwam het met een schitterend resultaat naar huis! 2-1, een uitslag die perspectieven bood voor de terugwedstrijd en die ook bij het publiek wel gesmaakt werd. Als de terugwedstrijd immers met 1-0 gewonnen werd was de titelverdediger gewoon uitgeschakeld. Voor zo’n stunt wil je toch wel eens naar het stadion gaan als supporter van FC Barcelona.

Vanuit het Mini Estadi heb je zicht op het immense Camp Nou waar Messi meestal voor de voetbalshow zorgt! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Het zorgde ervoor dat er 12.178 toeschouwers naar de vrouwelijke blaugrana kwamen kijken voor hun misschien wel historisch duel tegen de titelverdediger en dat op een dag waarbij de temperaturen ruim boven de 20 graden uitkwamen. De sfeer in het Mini Estadi met zicht op het immense Camp Nou was zoals in de beste dagen van het mannenteam. Supporters die hun team aanmoedigen, met de vlag van Barça zwaaien en het clublied uit volle borst meezingen. Zou Olympique Lyonnais in deze uitbundige sfeer overleven? Zelfs met veel voetbalervaring kon je dat niet voor honderd procent garanderen maar toch gebeurde het!

Beide teams betreden het veld voor de terugwedstrijd in de kwartfinale van de UWCL 2017-18! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Vanaf het begin van de wedstrijd domineerde Olympique Lyonnais en het had al vroeg op voorsprong kunnen komen via Eugénie Le Sommer maar Sandra Panos, die na haar sterke prestatie in de heenwedstrijd ‘el muro del Barça’ wordt genoemd, pakte eens te meer uit met een knappe redding! Ze zag schoten van Amandine Henry en Dzsenifer Marozsan naast gaan en ze bleef overeind bij een kopbal van Wendie Renard en een poging van Ada Hegerberg. Eugénie Le Sommer kopte voor de rust op aangeven van Delphine Cascarino nog naast terwijl Barcelona in de eerste helft even over het half uur dreigde met een voorzet van Vicky Losada. Door zelf niet te scoren hield Lyon de wedstrijd spannend want 1 doelpunt van Barça volstond nog altijd voor een stunt!

Toni Duggan staat klaar om de 2de helft op gang te trappen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

FC Barcelona onderging ook in de tweede helft de wedstrijd. Het bleef goed verdedigen maar aanvallend kwam het er tot ontgoocheling van de eigen fans ook nu nauwelijks uit. En toen ook de Portugese scheidsrechter Sandra Bastos wel eens onvrijwilig in de weg liep kregen de fans het ook van haar op hun heupen. Toen de ref na een hoekschop van Dzsenifer Marozsan die uiteindelijk bij Eugénie Le Sommer belandde de kopbal van de Franse international op aangeven van haar assistent-scheidsrechter ook nog goedkeurde was het hek helemaal van de dam. Ging de bal al of niet over de lijn? Alexia Putellas probeerde de definitieve uitschakeling nog te voorkomen door de bal via de onderkant van de lat weg te koppen maar de beslissing was gevallen want Olympique Lyonnais had dat belangrijke uitdoelpunt gescoord (0-1, 62ste minuut) en FC Barcelona leek niet in staat daartegen nog iets te kunnen inbrengen.

Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

De fans bleven hun team wel fanatiek aanmoedigen en ze kregen bijval toen Mariana Caldentey meteen na haar invalbeurt voor captain Vicky Losada en na een één-twee beweging met Toni Duggan het vuur opnieuw aanwakkerde. Lyon was echter niet onder de indruk en het team van coach Reynald Pedros bleef met de kleine voorsprong op zak en de kwalificatie in zicht geconcentreerd en scherp voetballen. Amandine Henry trapte vervolgens nog eens over vooraleer Toni Duggan in de toegevoegde tijd (90ste minuut + 1′) het eerste schot van de thuisploeg richting het doel van Sarah Bouhaddi verstuurde. Veel te laat en absoluut aanvallend te weinig om een meervoudige titelhouder uit balans te brengen of uit te schakelen. FC Barcelona zal nog een tijdje moeten wachten vooraleer het ook op het allerhoogste niveau in het vrouwenvoetbal staat. Maar de wil om er te komen die is wel helemaal aanwezig!

Olympique Lyonnais staat opnieuw in de halve finale! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

***DIGEST***

UEFA Women’s Champions League – Kwartfinale terugwedstrijd – Woensdag 28/03/2018, Mini Estadi, Barcelona

FC Barcelona Femeni – Olympique Lyonnais 0-1 (rust: 0-0);
Doelpunt: 62′ Eugénie Le Sommer.
Toeschouwers: 12.178.

Bekijk de hoogtpunten op video dankzij Barça TV:

Luister naar Lieke Martens (FC Barcelona) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Delphine Cascarino (Olympique Lyonnais) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Elise Bussaglia (FC Barcelona) dankzij Vrouwenteam TV:

Voor nog meer over de terugwedstrijden in de kwartfinales van de UWCL:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share