OL Féminin, de beste ploeg van 2015 voor de IFFHS, was op zondag 10 januari 2016 voor de beker te gast bij ESAP Metz, een amateurclub die in Frankrijk op het derde niveau (Division d’Honneur) uitkomt en de promotie naar de Franse tweede klasse ambieert. Onder de neergutsende regen in Borny won Lyon met 0-11 tegen de club die getraind wordt door Khadidja Bettahar en assistent Carmelo Micciche zelf Frans bekerwinnaar met FC Metz en eind de jaren ’80 nog ploegmaat van Rode Duivel ‘Héros du Gazon’ Leo Van der Elst en de bij ons ook bekende trainer Albert Cartier.

Allemaal even poseren voor de wedstrijd! Foto - Paul Dijkmans

Allemaal even poseren voor de wedstrijd! Foto – Paul Dijkmans

ESAP Metz verdedigde zich met de middelen die het had maar het was uiteraard niet opgewassen tegen de sterrenformatie die onder leiding staat van trainer Gérard Prêcheur, die begin vorig seizoen overnam van Patrice Lair maar nog niet de door voorzitter Jean-Michel Aulas zo begeerde UEFA Champions League kon winnen. Dat is dit jaar uiteraard opnieuw het hoofddoel van dit topteam waar naast Franse gevestigde internationals en ook de speelsters van de toekomst de dienst uitmaken samen met internationale toppers als de Noorse Ada Hegerberg, de Zweedse Lotta Schelin en de Japanse ex-wereldkampioen Saki Kumagai. Amandine Henry, vorige week nog door de gezaghebbende sportkrant L’Equipe opgenomen in de lijst van 30 mensen die het Franse voetbal bepalen, moest geblesseerd thuisblijven en balvirtuose Louisa Nécib begon samen met Ada Hegerberg en Corinne Petit op de bank in Borny, vlakbij Metz. Het belette de club niet om in de eerste helft ruim afstand te nemen van de tegenstander dankzij doelpunten van Eugénie Le Sommer (12de en 31ste minuut), Camille Abily (15de minuut), Lotta Schelin (24ste en 33ste minuut) en Amel Majri (36ste minuut). Na de rust zorgden Ada Hegerberg met een dubbel (59ste en 84ste minuut), Amel Majri met haar tweede doelpunt (74ste minuut) en captain Wendie Renard eveneens met een dubbel (68ste en 90ste + 2′ minuut voor de eindstand met dubbele cijfers (0-11). Lyon begon dus met een klinkende overwinning het jaar 2016 op weg naar een vijfde opeenvolgend bekersucces en een tiende landstitel op rij.

Belgian Red Flame Janice Cayman lukte een doelpunt voor Juvisy in de 1/32ste finales van de Franse beker! Foto - David Catry

Belgian Red Flame Janice Cayman lukte een doelpunt voor Juvisy in de 1/32ste finales van de Franse beker! Foto – David Catry

PS: Ook Belgian Red Flame Janice Cayman stond in de 1/32ste finales van de Franse beker met haar club Juvisy op bezoek bij ES Arques (eveneens Division d’Honneur). Het werd een overwinning met dubbele cijfers: 0-11! Janice Cayman lukte het vijfde doelpunt na 34 minuten wedstrijd met een afstandschot met rechts dat nog afweek op een been van een thuisspeelster!