Share

Vroeger zag je haar op het voetbalveld meestal op de rechtsachter. Tegenwoordig loop je haar tegen het lijf op allerhande voetbalwedstrijden van duels in de Engelse competitie tot recent de finale van de UEFA Women’s Champions League maar ook op het WK 2018 in Rusland is ze erbij! Alex Scott, de vroegere Engelse international, zorgt voor gefundeerde wedstrijdanalyses!

Alex Scott aan de analistentafel van de BBC met het Rode Plein op de achtergrond! Foto – (c) Vrouwenteam.be / BBC

Alex Scott, geboren op 14 oktober 1992, tekende op 8-jarige leeftijd al haar aansluiting bij Arsenal. Ze speelde in haar jeugd als spits en werd later omgeschoold tot een volwaardige rechtsachter. Ze ging in 2004 voor een jaartje voetballen bij Birmingham City maar toen ze daar geld tekort kwamen keerde ze terug naar Londen. In het seizoen 2006-07 werd ze matchwinnares in de finale van de UEFA Women’s Cup. Ze scoorde het enige doelpunt over twee wedstrijden tegen het Zweedse Umea IK waardoor Arsenal de allereerste en voorlopig ook enige Engelse club is die een Europabeker in het vrouwenvoetbal won. Tussen 2009 en 2011 ging ze vervolgens voetballen in de Verenigde Staten bij de Boston Breakers. Daarna keerde ze voor een derde keer terug bij Arsenal waarmee ze in 2016 nog op Wembley de finale van de FA Women’s Cup won tegen Chelsea (1-0).

Alex Scott (links) met haar ploeggenoten Danielle Carter (midden) en Jordan Nobbs (rechts) na het winnen van de FA Women’s Cup 2016 op Wembley! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Alex Scott kwam in totaal 140 keer uit voor Engeland en ze scoorde 12 doelpunten. Ze was aanwezig op EK’s en WK’s waar ze respectievelijk eens de finale verloor (EK 2009 tegen Duitsland) en derde werd (WK 2015 tegen Duitsland). In 2011 begon ze met ‘The Alex Scott Academy’, een opleidingscentrum voor vrouwelijke voetballers tussen 16 en 19 jaar. Het was de eerste vrouwenvoetbalacademie op de Britse eilanden die het vrouwenvoetbal nog meer moest stimuleren! Ze speelde vervolgens met Groot-Britannië op de Olympische Spelen 2012 in eigen land en begin 2017 werd ze opgenomen in de Most Excellent Order of the British Empire (MBE) omwille van haar prestaties en verwezenlijkingen in het voetbal!

Phil Neville, de coach van het Engelse vrouwenvoetbalteam, is ook WK-analist bij de BBC in Rusland! Foto – (c) Vrouwenteam.be / BBC

Sinds een tijdje is Alex Scott ook te zien als voetbalanaliste bij de BBC (Football Focus, The Women’s Football Show). Ze studeerde in het verleden journalistiek en behaalde het diploma! Haar voetbalanalyses zijn to the point en naast de mannelijke pundits zoals ze in Engeland genoemd worden (waaronder ook Phil Neville, de huidige bondscoach van het Engelse nationale vrouwenvoetbalteam), komt ze gevat uit de hoek en spreekt ze met kennis van zaken.

Eniola Aluko, hier tijdens de opwarming voor de EK-kwalificatieinterland Engeland – België in Rotherham begin april 2016! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook Eni Aluko, een advocate die deze zomer van Chelsea naar Juventus overstapt, is in Engeland een bekend gezicht op televisie. Ook zij doet haar televisiewerk naar behoren. Haar broer is Sone Aluko, die tegenwoordig voor Reading uitkomt maar in het verleden met Hull City al eens Europees voetbal speelde tegen Lokeren in de play-offs van de UEFA Europa League in augustus 2014!

Heleen Jaques en Imke Courtois, vorig jaar in Rijen, tijdens de trainingen van de Belgian Red Flames voor het EK 2017. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In België hebben we sinds kort Imke Courtois en Heleen Jaques als voetbalanalisten. Zij kregen als eersten hun kans bij de VRT nadat ze al meerdere keren aan het woord kwamen bij Vrouwenteam TV. Ook zij spreken uit hun eigen ondervinding en doen het bijzonder goed. Er zullen er dus ongetwijfeld nog volgen!

Lees nog meer over de analyses van Alex Scott (BBC) en Eni Aluko (ITV) via:
The Guardian

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Imke Courtois en Heleen Jaques kan U tijdens het WK 2018 aan het werk zien bij de VRT in de uitzendingen rond het WK 2018 met als presentator Karl Vannieuwkerke!

Voor nog meer over het WK 2018:
Vrouwenteam.be

Share