Share

Op vrijdag 7 september 2018 gaat voor de 4de keer de Belgische Super League van start. Er is dit keer niets nieuws onder de zon. Het blijft een competitie met 6 clubs waarbij de eerste vier uiteindelijk in een systeem met play-offs 6 keer tegen elkaar zullen spelen.

Stilstaan is achteruit gaan wordt er wel eens gezegd. Dat is wat de Super League betreft wellicht de juiste uitspraak. Tijdens het voorbije seizoen werden weer tal van ballonetjes opgelaten over plannen tot uitbreiding van het aantal ploegen en dergelijke meer. Er kwam – had je het ook anders verwacht? – uiteraard niets van in huis. Er is nog altijd een gebrek aan een duidelijk plan en een vooruitziende visie voor de belangrijkste clubcompetitie in het Belgische vrouwenvoetbal. Zelfs een marketingmodel of een vorm van promotie ervan ontbreekt volledig en bij de KBVB zijn ze te druk bezig met de Belgian Red Flames om ook nog daarvoor oog te hebben. En dus ligt de Super League wel degelijk ergens in de onderste schuif in de gebouwen van de KBVB weg te kwijnen ondanks het feit dat sommige teams wel degelijk vooruit willen met hun vrouwenvoetbalteam. Er zijn inmiddels wel financiële beloftes gedaan naar de profclubs toe maar zij die het vrouwenvoetbal echt promoten en bij de basis aanpakken vallen daarbij uit de boot. Het zorgt ervoor dat alles bij het oude blijft en voor sommigen is dat wellicht al een positief punt. Voor het eerst in 4 jaar is er immers geen club weggevallen op het hoogste niveau. Na de vermindering van 8 naar 7 en naar 6 in de voorbije 3 seizoenen staan dit seizoen dezelfde 6 als vorig jaar aan de aftrap.

RSC Anderlecht is klaar voor 2018/19! Foto – (c) RSC Anderlecht / Louis Evrard

RSC Anderlecht werd voor het eerst in 20 jaar Belgisch landskampioen maar ook onder het nieuwe bewind en de financiële inbreng van Marc Coucke (het blijkt uiteindelijk hetzelfde bedrag te zijn als vorig seizoen) slaagde het team van trainer Patrick Wachel er niet in zich als eerste Belgische club sinds Rapide Wezemaal in 2007 te plaatsen voor een volgende ronde in Europees verband. België is dus bij de echte start van de UEFA Women’s Champions League 2018-19 alweer niet meer aanwezig! RSC Anderlecht kan dus enkel even goed doen als vorig seizoen en dat is een tweede opeenvolgende landstitel winnen. Alles wat minder is zal een teleurstelling zijn.

De vrouwelijke Buffalo’s voor het seizoen 2018-19! Foto – (c) KAA Gent Ladies

Na het succesvolle seizoen 2016-17 met de allereerste trofee tot gevolg (de Belgische beker die het won tegen RSC Anderlecht) bleef KAA Gent Ladies vorig seizoen met lege handen achter. Ja, het bereikte de tweede plaats in de competitie maar een verlenging van het bekersucces zat er niet in door een foute beslissing van de arbitrage in de halve finale! Het team van voorzitster Dominique Reyns en trainer Dave Mattheus, die een contract voor drie seizoenen mocht tekenen (!), heeft wel een visie voor het vrouwenvoetbal en het bouwt steen voor steen aan een verdere toekomst. Meer trainen en verder investeren in de omkadering met de hoop om wie weet dit seizoen al eens met de landstitel te kunnen pronken. Lukt het de vrouwelijke Buffalo’s?

KRC Genk – Het team uit de Super League! Foto – (c) Vrouwenteam.be/Paul Dijkmans

KRC Genk Ladies bereikte vorig seizoen voor het eerst de finale van de Beker van België en het winnen van die trofee had de Limburgse trots ongetwijfeld een volledig nieuw elan kunnen bezorgen. Na het verlies bleven het team van voorzitster Jacqueline Mahieux niet bij de pakken zitten. Het versterkte zich opmerkelijk met vooral speelsters van de concurrentie en hoopt uiteraard mee te doen voor de twee prijzen: de Belgische landstitel en de Beker van België.

Standard haalde de voorbije 2 seizoenen titel en beker! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Ondanks het feit dat er weer veel vertrekkers waren bij Standard pakten de vrouwelijke Rouches ook in het seizoen 2017-18 een trofee. Ze mikten op de Beker van België en ze wonnen die uiteindelijk ook. Trainer Hamide Lamara won in twee seizoenen dus de landstitel in 2017 en de beker in 2018. Ook nu zijn er weer flink wat wijzigingen bij de eerste ploeg maar onderschat hun sterkte in de breedte en hun jeugdige talenten niet.

OH Leuven rekent op een groep met nieuwe gezichten voor het seizoen 2018-19! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

OH Leuven geraakte vorig seizoen net niet in de play-offs maar het bouwde verder en haalde flink wat nieuwe gezichten in huis. Het blijft ook geloven dat de jeugd het verschil kan maken met Louise Van Den Bergh (verkozen tot beste doelvrouw bij Sparkle 2018) als betrouwbaar sluitstuk. De vraag is of ze dit keer wel in de top vier kunnen terechtkomen.

KSK Heist begint met nieuwe moed aan het seizoen 2018-19 in de Super League! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

KSK Heist tenslotte doet ondanks alle beperkingen toch weer mee op het hoogste niveau. Het werk dat daar geleverd wordt met de middelen die ter beschikking zijn is meer dan verdienstelijk. Toch zal ook trainer Anthony Michiels hopen dit seizoen iets meer driepunters te kunnen scoren dan in de voorbije jaargang.

De strijd om de play-off 1 plaatsen zou dit jaar op papier dan spannender kunnen zijn dan vorig jaar maar aantrekkelijker wordt de competitie in de Super League vanwege het opzet (van 4 tot 6 keer tegen elkaar spelen) niet. Het begin van de competitie zal wellicht nog met veel nieuwsgierigheid en interesse gevolgd worden maar zal dat ook nog het geval zijn na de eerste vijf speeldagen? De aftrap is in elk geval op vrijdag 7 september 2018 in concurrentie met een oefeninterland van de Rode Duivels van Roberto Martinez in Hampden Park tegen Schotland!

Dit is het programma op de eerste speeldag op vrijdag 7 september 2018 met aftrap om 20 uur:

KRC Genk Ladies – Standard (Emiel Van Dorenlaan 144, 3600 Genk);
Scheidsrechter: Pierre Germain met als assistenten Ella De Vries en Patrick Vandenberghe.

RSC Anderlecht – OH Leuven (Natioanal Voetbalcentrum, Rue de Bruxelles 486, Tubeke);
Scheidsrechter: Véronique Geert met als assistenten Bérengère Piérart en Veronique Hurteux;

KAA Gent Ladies – KSK Heist (PGB-stadion, Eikstraat 85A, 9041 Oostakker om 20u30);
Scheidsrechter: Irmgard Van Meirvenne met als assistenten Joline Delcroix en Mila Negreiros da Silva.

De tweede speeldag is op vrijdag 14 september 2018 om 20 uur met dan:
Standard – OH Leuven;
RSC Anderlecht – KAA Gent;
KSK Heist – KRC Genk Ladies (15/09/2018 om 15 uur);

Voor de tussenstanden op de openingsspeeldag in de Super League 2017-18:
Futbol24.com

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Op vrijdag 7 september 2018 om 14 uur wordt er in Nyon ook geloot voor de play-offs van het WK. De Belgian Red Flames weten dan of ze begin oktober 2018 tegen Europees kampioen Nederland of tegen Zwitserland moeten uitkomen.

Share