Dinsdag 9 februari 2016 was de dag van het jeugdvoetbal met om 18 uur de UEFA Youth League in het Constant Vanden Stockstadion en vooraf het eerste oefenduel van de Belgian Red Flames U17 tegen de Zwitserse leeftijdsgenoten.

De Belgische U17 zorgde tegen Zwitserland in het eerste kwartier voor drie schoten naar doel maar de pogingen van Davinia Vanmechelen (8ste minuut) en van Yenthe Kerckhofs (12de minuut) gingen naast terwijl Mariam Abdulai Toloba op aangeven van Lore Asselberghs even later over doel trapte (13de minuut). Bijna halfweg de eerste helft (er wordt in deze categorie 2 x 40 minuten gespeeld) was het dan toch raak maar aan de overkant. Géraldine Reuteler werd diep gestuurd en verschalkte Silke Baccarne in de korte hoek (0-1, 19de minuut). Een minuut later werd een Belgisch doelpunt van Marie Minnaert na een vrije trap van Davinia Vanmechelen afgekeurd voor buitenspel en vervolgens moest de Belgische doelvrouw attent zijn om Alisha Lehmann van een tweede doelpunt voor de bezoekers te houden (22ste minuut). Na 25 minuten in dit duel dat boeiend om volgen was stond het dan plots toch 0-2. Géraldine Reuteler speelde door naar midvoor Leandra Schegg en de Zwitserse ging voorbij Silke Baccarne om vervolgens met rechts de voorsprong te verdubbelen. Zelfs de teruggekeerde Ellen Knockaert kon dat niet meer verhinderen (0-2, 25ste minuut). Daarna probeerde Géraldine Reuteler het nog eens met een schot maar de Belgische doelvrouw was paraat terwijl aan de andere kant ook de Zwitserse doelvrouw twee keer op de proef genomen werd door een schot van ver van Davinia Vanmechelen en een vrije trap van Marie Minnaert. Vijf minuten voor de rust trapte Lore Asselberghs dan de bal op aangeven van Marie Minnaert via de Zwitserse goallie Lea Van Weezenbeek tegen de lat maar Mariam Abdulai Toloba was goed gevolgd om de rebound binnen te trappen (1-2, 34ste minuut). Een minuut voor de rust stonden de bordjes zelfs terug gelijk. Lore Asselberghs werd opnieuw op links weggestuurd en dit keer bediende ze Davinia Vanmechelen die van dichtbij voor het volledige evenwicht zorgde (2-2, 39ste minuut). De Belgian Red Flames U17 herstelden zich dus van een kort dipje met een krachtdadig antwoord en een knappe terugkeer nog voor de pauze.

Na de rust, waarbij Zwitserland met maar liefst acht nieuwe speelsters op het veld kwam, namen de Belgian Red Flames U17 onder leiding van Tamara Cassimon en assistent Luc Bosmans het duel steviger in handen en dat resulteerde even voor het kwartier in een poging van Davinia Vanmechelen die tegen de lat belandde (55ste minuut). De speelster van Standard probeerde het nog twee keer maar ze trapte eerst op aangeven van Sarah Wijnants over (56ste minuut) en vervolgens stond de Zwitserse doelvrouw Lea Van Weezenbeek in de weg (64ste minuut). Tussendoor profiteerde de ingevallen Gwen Duijsters bijna van een terugspeelbal van Lynn Häring maar het Zwitserse sluitstuk devieerde nog in hoekschop (61ste minuut). Karlijn Knapen probeerde het dan met een afstandschot, Sarah Wijnants met een voorzetschot maar Van Weezenbeek was niet te verschalken en ook niet toen een poging van Lore Asselberghs licht gedevieerd werd. Iets meer dan tien minuten voor tijd had de Zwitserse doelvrouw meeval toen de knal van Davinia Vanmechelen op de lat strandde (69ste minuut). Even leek Zwitserland nog met de winst te gaan lopen maar Silke Baccarne kwam uitstekend uit haar doel om de technisch vaardige Lara Marti af te houden. Zo eindigde dit eerste oefenduel op een 2-2-gelijkspel na een boeiend spektakelstuk in barre weersomstandigheden. Nu donderdag 11 februari 2016 ontmoeten beide teams elkaar opnieuw in het tweede oefenduel op weg naar de eliteronde. De aftrap is ook dan om 15 uur.

Iets meer dan een uurtje na afloop van het oefenduel bij de vrouwelijke jeugd was er dan in het Constant Vanden Stockstadion voor een goeie 5.000 toeschouwers de Play-Off in de UEFA Youth League tussen grote namen RSC Anderlecht en Arsenal. Ook daar vielen beide doelpunten in de eerste helft en die werden allebei gescoord door belofte Jorn Vancamp, de eerste met het hoofd op aangeven van Orel Mangala (1-0, 8ste minuut) en de tweede na schitterend combinatiespel van de thuisploeg (2-0, 28ste minuut). RSC Anderlecht staat met zijn jeugdelftal onder leiding van Nicolas Frutos in de achtste finales van deze Europese jongeren competitie.

Dinsdag 9 februari 2016 – NVC Tubeke – Oefenduel WU17: België – Zwitserland:

België speelde met: Silke Baccarne; Sarah Wijnants (captain), Ellen Knockaert (41′ Sari Kees), Karlijn Knapen, Ella Vierendeels; Anaïs Bey-Temsamani, Yenthe Kerckhofs, Davinia Vanmechelen; Mariam Abdulai Toloba, Marie Minnaert (57′ Gwen Duijsters), Lore Asselberghs.
Bondscoach: Tamara Cassimon.

Zwitserland speelde met: Lea Van Weezenbeek; Chantal Wyser (41′ Vera Gysin), Elena Nietlispach (captain) (41′ Sina Hirschi), Annina Rauber (41′ Jana Geissbühler), Fiona Hubler (41′ Lynn Häring); Alisha Lehmann (41′ Lara Marti), Chantal Ruf, Rahel Tschopp, Anika Locher (41′ Eline Schuling), Géraldine Reuteler (41′ Elise Boccali); Leandra Schegg (41′ Shannycia Wachs).
Bondscoach: Brigitte Steiner.

Doelpunten: 19′ Géraldine Reuteler 0-1, 25′ Leandra Schegg 0-2, 34′ Mariam Abdulai Toloba 1-2, 39′ Davinia Vanmechelen 2-2.
Gele kaarten: geen.
Rode kaarten: geen.

Scheidsrechter: Virginie Derouaux.
Assistent-scheidsrechters: Berengere Pierart, Maria Etienne.
4de scheidsrechter: Lois Otte.

Bekijk hier de hoogtepunten van het oefenduel België – Zwitserland bij de WU17 met dank aan de KBVB:

Bekijk hier de video van RSC Anderlecht – Arsenal in de UEFA Youth League met dank aan Proximus!