Een dag na het verlies van Club Brugge op de 1ste speeldag in de UEFA Champions League tegen Borussia Dortmund door een frommelgoal in het slot van Christian Pulišić hebben de Belgian Red Flames U17 op het Sports Center van CF Fão in Portugal hun eerste wedstrijd in de EK-kwalificatieronde gemakkelijk gewonnen tegen Andorra. Het team van bondscoach Tamara Cassimon lukte meteen 8 doelpunten!

De Belgian Red Flames U17 voor hun eerste wedstrijd in de EK-kwalificatieronde in Portugal tegen Andorra! Foto – (c) Michael Teulings

Er kwam een wijziging aan het reglement bij de WU17. Voortaan worden ook in die leeftijdscategorie wedstrijden gespeeld van 2 x 45 minuten en er zijn daar vanaf dit seizoen ook vijf wissels toegestaan. Niet onbelangrijk om weten maar zelfs bij de UEFA hadden ze hun systeem in het matchcenter blijkbaar nog niet aangepast. En dan krijg je vermeldingen dat er gescoord werd in de 40ste + 5′ minuut of dat de wedstrijd 80′ + 16 minuten toegevoegde tijd duurde …

Sien Vandersanden (Bocholt VV) sierlijk aan de bal voor de Belgian Red Flames U17 in Portugal tegen Andorra! Foto – (c) Michael Teulings

De Belgian Red Flames konden dat uiteraard pas later vaststellen toen ze zelf al hun overwinning op het veld hadden geboekt dankzij doelpunten in de eerste helft van Geena-Lisa Buyle (1-0, 12de minuut), een eigen doelpunt van Laura Borja Martin (2-0, 18de minuut) en een dubbel van Welma Fon (3-0, 35ste en 4-0, 45ste minuut). Ook na de pauze troffen de Belgian Red Flames U17 nog vier keer raak dankzij Sterre Gielen (5-0, 71ste minuut), Liesbeth Maes (6-0, 72ste minuut), een strafschopdoelpunt van Luna Vanzeir (7-0, 86ste minuut) en een goal van Tine Lemmens (8-0, 87ste minuut).

Tine Lemmens (15) en Welma Fon (18) vieren alweer een doelpunt van de Belgian Red Flames U17 in Portugal tegen Andorra! Foto – (c) Michael Teulings

Later op de dag haalde gastland Portugal het in het Cidade Desportiva do SC Braga met 1-3 tegen Turkije
, de volgende tegenstander van de Belgian Red Flames U17 nu zaterdag in het Estádio Municipal 22 de Junho van Vila Nova Famalicão.

Uitslagen eerste EK-kwalificatieronde – Groep 6 – 1ste speeldag:

België – Andorra 8-0 (rust: 4-0);
Doelpunten: 12′ Geena-Lisa Buyle 1-0, 18′ Laura Borja Martin 2-0 owngoal, 35′ Welma Fon 3-0, 45′ Welma Fon 4-0, 71′ Sterre Gielen 5-0, 72′ Liesbeth Maes 6-0, 86′ Luna Vanzeir 7-0 op strafschop, 87′ Tine Lemmens 8-0.(87th minute)!

Andorra bleek een maatje te klein voor de Belgian Red Flames U17! Foto – (c) Michael Teulings

Turkije – Portugal 1-3 (rust: 0-2);
Doelpunten: 37′ Maria Pinto Negrão 0-1, 45′ + 2′ Francisca Ramos Ribeiro Nazareth Sousa 0-2, 68′ Andreia Jacinto 0-3, 71′ Ece Tekmen 1-3.

Bekijk de video met de goals dankzij FPFutebolOfficial TV:

De stand na speeldag 1 is:
1. België 1-3 (8-0);
2. Portugal 1-3 (3-1);
3. Turkije 1-0 (1-3);
4. Andorra 1-0 (0-8);

De Belgian Red Flames U17 juichen na hun eerste overwinning op weg naar het EK 2019 in Bulgarije! Foto – (c) Michael Teulings

Dit is het programma voor zaterdag 22 september 2018:
België – Turkije (om 16 uur in het Estádio Municipal 22 de Junho in Vila Nova Famalicão);
Portugal – Andorra (om 18 uur);

En de 3de speeldag ziet er op maandag 25 september 2018 om 18 uur als volgt uit:
Portugal – België (op het Cidade de Barcelos in Barcelos);
Andorra – Turkije;

De beste twee van elke groep en de vier beste derdes met het beste resultaat tegen de eerste twee plaatsen zich voor de Eliteronde met Duitsland en titelhouder Spanje. De loting van deze Eliteronde zal plaatsvinden op vrijdag 23 november 2018.

De EK-eindronde is van zondag 5 tot en met zondag 19 mei 2019 in Bulgarije!