Share

Het was al aangekondigd tijdens het WK 2019 in Frankrijk en het werd op woensdag 31 juli 2019 ook unaniem goedgekeurd in de FIFA Council: de uitbreiding van het WK Vrouwenvoetbal van 24 naar 32 landen!

De trofee waar het om draait: de wereldbeker vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Gianni Infantino, de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, wilde onmiddellijk inspelen op het succes van het voorbije WK Vrouwenvoetbal en hij aarzelde niet om kort voor het einde van dat WK met dit voorstel te komen om het succes van het momentum te grijpen.

De uitbreiding zorgt ervoor dat er op het volgende WK in 2023 nu net als bij de mannen al sinds het WK 1998 het geval is (25 jaar later dus) met 8 groepen van 4 teams zal gespeeld worden. Ook de kansen van de Belgian Red Flames om voor het eerst deel te nemen aan een WK-eindronde worden groter want er zullen ongetwijfeld minstens vijf extra plaatsen toegewezen worden aan Europa. Verder zorgt het nieuwe opzet er tevens voor dat er niet langer discussie zal zijn over de tickets voor de laatste zestien waarbij slechts 4 van de 6 beste derdes zich plaatsten waardoor er altijd een vorm van voordeel was voor de teams die op de laatste speeldag van de groepsfase later in actie kwamen. Tenslotte ook niet vergeten dat met deze uitbreiding heel wat federaties nu meer dan waarschijnlijk programma’s zullen opzetten rond vrouwenvoetbal omdat de kansen om zich met het nationale vrouwenvoetbalteam te kwalificeren voor het eindtornooi een stuk realistischer en groter worden.

De Belgian Red Flames, hier voor hun duel tegen Thailand begin juni 2019 in Leuven mogen beginnen dromen van het WK 2023! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het vrouwenvoetbal kent dus plots een bijzonder snelle evolutie want in 1991 begon het WK Vrouwenvoetbal met slechts 12 teams aan de aftrap om vanaf 1999 tot en met 2011 in Duitsland nog met 16 teams plaats te vinden. In 2015 werd er in Canada voor het eerst met 24 gespeeld net als dat ook in Frankrijk het geval was. Bij de mannen werd in de vorige eeuw begonnen met 13 teams in Uruguay, vervolgens waren er tussen 1934 en 1978 in principe 16 deelnemers (dat lukte niet in 1950 omdat er toen 3 landen niet kwamen opdagen) en vanaf 1982 in Spanje tot en met 1994 in de Verenigde Staten werd er met 24 op de eindronde voor de wereldtitel gespeeld. U weet ondertussen ook al dat onder leiding van Gianni Infantino de FIFA nog niet zo lang geleden (10 januari 2017) besliste om het WK bij de mannen in 2026 met 48 landen te spelen!

Onder leiding van Gianni Infantino, hier aan de zijde van de Franse First Lady Brigitte Macron, breidde het WK bij de vrouwen uit van 24 naar 32 nadat eerder ook al het aantal deelnemers bij het WK mannenvoetbal verhoogde van 32 naar 48! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Waar dat WK in 2023 zal worden gespeeld is nog niet bekend. Daarover valt de beslissing pas in de maand mei 2020. Er zijn op dit ogenblik een tiental kandidaten die nu echter allemaal hun kandidatuur opnieuw zullen moeten bekijken en bevestigen want een toernooi met 32 landen vraagt uiteraard ook dat er goeie infrastructuur en goeie stadions aanwezig zijn. Australië, Nieuw-Zeeland, China, Zuid-Afrika, Colombia, Bolivië, Argentinië, Zuid-Korea (eventueel met Noord-Korea), Japan en Brazilië moeten dus aan het werk. Brazilië lijkt echter met de aanwezigheid van een wereldvedette als Marta en het organiseren van recent het WK 2014 en de Olympische Spelen 2016 een te duchten kandidaat. Zeker nu het zopas ook de Zweedse Pia Sundhage aanstelde als bondscoach voor de Seleção Brasileira!

Lees nog meer over de uitbreiding van het WK Vrouwenvoetbal via: https://www.fifa.com/womensworldcup/news/fifa-council-unanimously-approves-the-expansion-of-the-fifa-women-s-world-cup-to?fbclid=IwAR3r8lwjQ0HXLHzyUJra2oa130dEmNgVWeEAnJV2TofEAc-WeEhKr7IhX-k

Lees over de voorstelling van Pia Sundhage als bondscoach van Brazilië via:

https://www.cbf.com.br/selecao-brasileira/noticias/selecao-feminina/presidente-rogerio-caboclo-apresenta-pia-sundhage-na-cbf

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV


Share