Share

Dinsdag 13 augustus 2019 is een  historische dag in het Belgische vrouwenvoetbal. Na 11 jaar is er eindelijk nog eens een team uit ons land er in geslaagd om zich te plaatsen voor een volgende ronde in het Europese vrouwenclubvoetbal. De eer viel te beurt aan RSC Anderlecht dat onder leiding van Patrick Wachel zich voor het eerst wist te plaatsen voor de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League.

Uitgerekend op de 77ste verjaardag van ex-voorzitter Roger Vanden Stock mocht vrouwelijk paars-wit een feestje vieren in het Lotto Park nadat het op de slotdag in groep 8 van de vooronde van de UWCL won tegen Linfield Ladies, de kampioen uit Noord-Ierland. De doelpunten kwamen voor de rust tweemaal van rechtsachter Laura Deloose, nu al een van de oudgedienden bij de club. Nadat captain Kirsty McGuinness in het begin van de tweede helft de aansluitingstreffer lukte vanop de stip (1-2) zorgde Jana Coryn na een assist van de Portugese Solange Carvalhas voor de 1-3-eindstand. RSC Anderlecht haalde zo de derde overwinning op rij in dit mini-tornooi waardoor het ook zekerheid kreeg over een plaatsje bij de laatste 32 van de UWCL. Daar wacht in de eerste ronde wellicht een mooie affiche want de Belgische landskampioen is geen reekshoofd bij de loting op vrijdag 16 augustus 2019 in Nyon.

In de andere wedstrijd op de slotdag won het Noorse LSK Kvinner in Denderleeuw met 0-1 tegen PAOK Thessaloniki dankzij een strafschopdoelpunt van Ingrid Moe Wold in de 68ste minuut. LSK Kvinner, vorig jaar nog kwartfinalist in de UWCL, eindigde zo tweede in deze groep maar het is Europees uitgeschakeld.

RSC Anderlecht was niet het enige gastteam dat zich voor eigen publiek wist te plaatsen. Dat lukte ook FC Twente met Belgian Red Flame Davinia Vanmechelen in de rangen. De Tukse meiden wonnen tegen het Poolse Gornik Leczna, een oude bekende van RSC Anderlecht, met 2-0. FC Twente is zo meteen ook een mogelijke tegenstander bij de loting van vrijdag in Nyon. Dat zijn verder ook titelverdediger Olympique Lyonnais, VfL Wolfsburg, Paris Saint-Germain, FC Barcelona, Bayern München, Slavia Praag, Manchester City, Bröndby, Fortuna Hjörring, FC Zürich, BIIK Kazygurt uit Kazachstan, Glasgow City, Atlético Madrid, Sparta Praag en Fiorentina. RSC Anderlecht speelt in principe eerst thuis op donderdag 12 september 2019.

Voor foto’s van de duels in de voorronde van de UWCL kan U terecht op:

http://sportpix.be/

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Ook nog meegeven dat Dinamo Kiev – Club Brugge eindigde op een 3-3-gelijkspel. Club Brugge is dus geplaatst voor de play-offs van de UEFA Champions League waarin het zal uitkomen tegen het Oostenrijkse LASK Linz.

 

 

 

Share