Share

Op donderdag 29 augustus 2019 stond de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma voor de Belgian Red Flames meteen een topaffiche tegen Engeland, dat op het voorbije WK 2019 in Frankrijk nog vierde was geworden.

Engeland voor de aftrap van het vriendschappelijke duel at Den Dreef tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Engeland was niet met het allerbeste elftal naar Leuven afgezakt want bijvoorbeeld Ellen White, die 6 keer scoorde op het voorbije WK, was er niet bij vanwege een blessure en dat was ook het geval voor Jill Scott en Fran Kirby maar in de basis van coach Phil Neville stond wel Lucy Bronze, die enkele ogenblikken eerder in Monaco gekozen werd tot UEFA Women’s Player of the Year. De ploeggenote van Janice Cayman bij Olympique Lyonnais stond dit keer niet op de rechtsachter (daar stond Rachel Daly) maar wel op het middenveld en ze speelde daar zoals steeds meer dan behoorlijk!

Lucy Bronze was eerder op de dag uitgeroepen tot UEFA Women’s Player of the Year! Dat verhinderde Davina Philtjens niet om stevig voor de bal te gaan! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na een evenwichtig begin zonder kansen brak de wedstrijd halfweg het tweede kwartier open toen Tessa Wullaert de op rechts vrijstaande Janice Cayman aanspeelde. De openingsgoal voor de Belgian Red Flames leek een feit maar Carly Telford hield het schot van de eenmalige Gouden Schoen uit haar doel. De goal viel enkele ogenblikken later aan de overkant toen Georgia Stanway de opening vond naar de vrijstaande Jodie Taylor en haar tikje over Nicky Evrard zette de Lionesses op voorsprong (0-1, 22ste minuut). Vier minuten later stonden de dubbele cijfers al op het bord toen de Belgische verdediging niet vrijuit ging. De bal kwam uiteindelijk bij Beth Mead van kampioen Arsenal terecht en zij aarzelde niet (0-2, 26ste minuut). En het had nog erger kunnen zijn nadat Julie Biesmans het talent Georgia Stanway net voor de grote rechthoek foutief afstopte. Steph Houghton trapte de vrije trap echter op de paal (29ste minuut).

Geharrewar voor het doel van Engeland! Heleen Jaques scoort via de paal en de rug van Carly Telford de aansluitingstreffer! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Zeven minuten voor de rust kwamen de Belgian Red Flames na een frommelgoal terug in de wedstrijd. Tessa Wullaert trapte een hoekschop vanop links hoog voor doel. Tine De Caigny kopte naar doel en Heleen Jaques lukte via de paal en de rug van Carly Telford de aansluitingstreffer (1-2, 38ste minuut). De 3.305 toeschouwers betalende toeschouwers hadden er plezier in en nog meer toen Janice Cayman in de toegevoegde tijd Ella Van Kerkhoven bediende en de tweevoudig topschutter van de Super League met het hoofd in de verste hoek besloot (2-2, 45ste + 2′ minuut).

Ella Van Kerkhoven was met twee doelpunten de Belgian Red Flame van de wedstrijd tegen Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook na de rust liet Ella Van Kerkhoven bijna meteen van zich spreken. De ex-speelster van OH Leuven vond opnieuw de weg naar doel toen ze sneller reageerde dan Abbie McManus nadat bij een aanval Tine De Caigny net niet bij de bal kon (3-2, 55ste minuut). Engeland bracht nu de ervaren Fara Williams in het veld maar buiten een kopbal van de mee opgerukte Rachel Daly kwam Engeland voorlopig niet. En toch zou het team van coach Phil Neville nog op gelijke hoogte komen nadat Janice Cayman eerder ongelukkig een voorzet van Nikita Parris tegen haar hand kreeg. Haar ploeggenote bij Lyon miste recent heel wat pogingen vanop de strafschopstip maar at Den Dreef in Leuven knalde ze dit keer de bal keihard tegen de touwen (3-3, 75ste minuut).

Nikita Parris legt aan vanop de strafschopstip! België – Engeland eindigde zo op 3-3! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Op het ogenblik dat zowel Royal Antwerp FC in het Koning Boudewijnstadion tegen AZ Alkmaar (uiteindelijk 1-4 verlies na verlengingen) als KAA Gent in Kroatië tegen HNK Rijeka (1-1) zich probeerden te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Europa League bleef de vriendschappelijke ontmoeting tussen de Belgian Red Flames en de Engelse Lionesses een leuke partij om volgen die uiteindelijk op een 3-3-gelijkspel eindigde. De start voor de kijkers van Q2 met als analisten Jan Mulder en Marc Degryse en ook op Club RTL mocht gezien worden. De Belgian Red Flames maakten reclame voor het vrouwenvoetbal. Op dinsdag 3 september 2019 beginnen ze onder leiding van de aangebleven bondscoach Ives Serneels in hetzelfde stadion aan hun EK-kwalificatiecampagne richting Engeland 2021 tegen Kroatië, dat inmiddels al met 1-2 had gewonnen op bezoek bij Litouwen!

De Belgian Red Flames voor hun eerste oefeninterland van het seizoen 2019/2020 in Leuven tegen Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

SCOREBORD:

Vriendschappelijk duel at Den Dreef in Leuven:

België – Engeland 3-3 (rust: 2-2);

Doelpunten: 22′ Jodie Taylor 0-1, 26′ Beth Mead 0-2, 38′ Heleen Jaques via Carly Telford 1-2 og, 45′ + 2′ Ella Van Kerkhoven 2-2, 55′ Ella Van Kerkhoven 3-2, 75′ Nikita Parris 3-3 op strafschop.

Bekijk de fotoreportage rond België – Engeland in Leuven: 

http://sportpix.be/

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share