Share

De twee overwinningen op de Algarve Cup 2016 tegen Denemarken en tegen Rusland hebben de Belgian Red Flames geen hogere positie bezorgd op de FIFA-wereldranglijst van het vrouwenvoetbal.

De FIFA/Coca-Cola Women’s World Ranking werd op vrijdag 25 maart 2016 voor het eerst gepubliceerd in dit kalenderjaar. De top 3 met Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk bleef onveranderd maar vanaf de 4de plaats tot en met de 15de plaats zijn er wijzigingen opgetreden.

Engeland, binnenkort tegenstander van de Belgian Red Flames in de EK-kwalificatie op weg naar Nederland, klom van 5 naar 4. Vervolgens noteerden we een nieuwkomer in de top 5. Australië, beter bekend als ‘The Matildas’. Door hun sterke prestatie op het Olympisch kwalificatietornooi klommen zij van plaats 9 naar plaats 5.

Zweden, dat zich in Nederland eveneens plaatste voor de Olympische Spelen, klom 2 plaatsen van 8 naar 6. Japan, nog verliezend Olympisch finalist in 2012, wist zich dan weer niet te kwalificeren voor Rio 2016 met als gevolg dat het ex-team van bondscoach Norio Sasaki (de man is inmiddels teruggetreden) terugviel van plaats 4 naar plaats 7 en dat is voor de wereldkampioen 2011 en de verliezende WK-finalist van 2015 de laagste plaats op deze wereldranglijst sinds juni 2009!

Brazilië, verliezend finalist op de Algarve Cup 2016, viel terug van plaats 7 naar plaats 8. Noord-Korea ging 3 plaatsen achteruit van 6 naar 9. Canada, winnaar van de Algarve Cup 2016, kwam terug de top 10 binnen. Het klom van plaats 11 naar plaats 10.

Noorwegen viel door het verlies op de laatste speeldag in het Olympisch kwalificatietornooi tegen Zwitserland uit de top 10. Het staat nu 11de. China, straks ook aanwezig in Rio, klom van 17 naar 12.

Nederland moet, nu het niet naar de Olympische Spelen gaat, terug een plaatsje inleveren. Het staat nu 13de nog voor Italië en Spanje, die ook allebei 1 plaats op de ranking verloren.

Nieuw-Zeeland is op plaats 16 het eerstvolgende land dat op dezelfde plaats blijft hangen en dat is in de top 30 ook nog het geval voor Schotland (21), Rusland (22), Oekraïne (23), Mexico (26) en de Belgian Red Flames (28). Ondanks de overwinningen tegen Denemarken (dat terugviel van 15 naar 18) en Rusland (22), landen die dus hoger gerangschikt staan, maakt het team van bondscoach Ives Serneels geen progressie op deze lijst. Een reden te meer om te blijven werken zodat dit misschien bij de publicatie van de volgende wereldranglijst bij de vrouwen (op 24 juni 2016) wel het geval kan zijn.

Lees nog meer over de FIFA-wereldranglijst bij de vrouwen:
Website FIFA

Bekijk de volledige ranking van vrijdag 25 maart 2016:
Website FIFA – Women’s World Ranking

Share