Share

Op hetzelfde moment als de Algarve Cup wordt dit jaar ook voor het eerst het Tournoi de France gespeeld en dat om 50 jaar vrouwenvoetbal in Frankrijk te vieren. Op de openingsdag stond Europees en vice-wereldkampioen Nederland in het Stade du Hainaut van Valenciennes tegenover Brazilië, de kampioen van Zuid-Amerika, die sinds enkele maanden onder leiding staat van Pia Sundhage. Een interessant duel want de Oranje Leeuwinnen hadden nog nooit gewonnen tegen Brazilië.

Pia Sundhage, de Zweedse bondscoach van Brazilië, haalde in het verleden als coach tweemaal Olympisch Goud met de Verenigde Staten en één keer zilver met Zweden! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het moet wel gezegd worden dat bij de vorige ontmoetingen Nederland nog niet de huidige status had want inmiddels staat vrouwelijk Oranje op een 3de plaats op de FIFA-wereldranglijst. Brazilië is dan weer, na de uitschakeling in de achtste finales op het voorbije WK tegen gastland Frankrijk waardoor het uit die top 10 gevallen was, onder leiding van de ervaren Pia Sundhage opgeklommen naar de 9de plaats.

Lieke Martens was na een lange afwezigheid vanwege een blessure opnieuw aanwezig bij de Oranje Leeuwinnen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Nederland, met Lieke Martens er voor het eerst terug bij sinds de WK-finale 2019 in Lyon, speelde in de eerste helft veel beter samen dan de Seleçao Brasileira maar de kansen van Jackie Groenen op aangeven van Dominque Bloodworth en Shanice van de Sanden na voorzet van Vivianne Miedema werden niet succesvol afgewerkt. Een schot van de kersverse rechtsachter Lineth Beerensteyn werd dan weer gekeerd door doelvrouw Aline. Bij Brazilië noteerden we een vroeg schot van Thaisa over doel maar het was vooral de pijlsnelle Ludmila de Silva van Atlético de Madrid die opviel terwijl net voor de rust een kopbal van Daiane op aangeven van Marta nipt naast het doel van Loes Geurts ging.

Marta was even terug in het stadion waar ze tegen Italië haar 17de WK-doelpunt aller tijden lukte! Tegen Nederland kwam ze niet tot scoren! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook in de tweede helft, toen Pia Sundhage wisselde met de nadruk op de aanval, had het team van bondscoach Sarina Wiegman mogelijkheden om het verschil te maken. Een schot van Sherida Spitse ging over waarna een mooie aanval via Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse en Vivianne Miedema via Jackie Groenen terug bij Vivianne Miedema terechtkwam maar het schot van de spits van Arsenal ging net naast de kruising. Op het uur stuitte Shanice van de Sanden op de sterk ingevallen doelvrouw Natascha en meer dan tien minuten later was het sluitstuk van Brazilië opnieuw paraat toen Shanice van de Sanden, diep gespeeld door Vivianne Miedema, plots voor haar opdook. In de rebound verhinderde Jucinara dan weer de openingsgoal.

Natascha (Paris FC) mocht in de tweede helft invallen bij Brazilië en ze hield bij haar debuut voor de Seleçao Brasileira haar netten schoon! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Brazilië speelde beter mee dan voor de rust maar tot grote kansen kwam het niet. Een poging van de ingevallen Andressinha werd nog in de kiem gesmoord door Sherida Spitse en op het einde van de wedstrijd claimde Brazilië ook nog een strafschop maar de Franse scheidsrechter Beyer gaf geen krimp. Zo werd het voor 6.199 toeschouwers in een kil Valenciennes 0-0.

Shanice van de Sanden, hier met Thaisa in de buurt, was niet succesvol in de afwerking! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Eerder op de namiddag won gastland Frankrijk met een knap genomen vrije trap van Viviane Asseyi (Bordeaux) met het kleinste verschil van Canada (1-0). Het tornooi gaat verder op zaterdag 7 maart 2020 met dan Nederland – Canada in Calais en Frankrijk – Brazilië in Valenciennes.

Bekijk de volledige fotoreportage van Dirk Vuylsteke rond Nederland – Braziliê in Valenciennes:

Sportpix.be

Foto – (c) FFF / Tournoi de France

***SCOREBORD***

Tournoi de France 2020 – Speeldag 1:

Frankrijk – Canada 1-0 (rust: 0-0);

Doelpunt: 55′ Viviane Asseyi 1-0.

Scheidsrechter: Riem Hussein (Duitsland).

Toeschouwers: 7.054.

Bekijk een samenvatting van Frankrijk – Canada met dank aan FFF TV:

Nederland – Brazilië 0-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: geen.

Scheidsrechter: Victoria Beyer (Frankrijk).

Toeschouwers: 6.199.

Bekijk een samenvatting met dank aan Ons Oranje / KNVB:

Luister naar Sherida Spitse (Nederland) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Marta (Braziliê) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Lineth Beerensteyn (Nederland) dankzij Vrouwenteam TV:

 

Tickets voor speeldag 2 en speeldag 3 zijn nog altijd te koop via:

Tickets Tournoi de France 2020

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

 

 

Share