Share

Op de avond van de 60ste verjaardag van popicoon Kim Wilde stond ook de mooiste affiche in de tweede voorronde van de UEFA Women’s Champoins League op het programma. De Belgische landskampioen RSC Anderlecht mocht voor de tiende keer in Europees verband aantreden en dat in het eigen stadion tegen het Portugese SL Benfica.

De Canadese Cloé Lacasse is voor Benfica op weg naar doel. Belgian Red Flame Laura Deloose moet in de achtervolging! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De bezoekers kregen in het eerste kwartier een eerste kans toen Pauleta de Canadese Cléo Lacasse diep stuurde. Justien Odeurs ging in eerste instantie goed plat maar ze pakte vervolgens een volgens de Noorse scheidsrechter Henrike Nervik terugspeelbal van Laura Deloose in de eigen zestien (12de minuut).

Scheidsrechter Hervikke Nervik zet de Brusselse muur op zijn plaats tijdens RSC Anderlecht – Benfica! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De bezoekers kregen zo de kans om op voorsprong te komen maar Portugees international Carole Costa knalde van dichtbij op aangeven van de Braziliaanse Ana Vitoria op het achterwerk van Jarne Teulings. De daaropvolgende kopbal van Ana Seiça was zonder gevaar voor de Limburgse doelvrouw van paars-wit (15de minuut).

Benfica staat klaar om de onrechtstreekse vrije trap in het strafschopgebied van Anderlecht te nemen met de Braziliaansen Ana Vitoria (10) en Nycole Raysla en Carole Costa! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Drie minuten later probeerde de Nigeriaanse Ucheibe het met een schot vanop afstand. Charlotte Tison wierp zich in de baan van het schot waardoor Justien Odeurs nog gedwongen werd de bal over het eigen doel te tikken.

Justien Odeurs moet het afgeweken schot van de Nigeriaanse Christy Onyenaturuchi Ucheibe nog over doel tikken! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Pas na twintig minuten zorgde Anderlecht voor het eerste gevaar. Een voorzet van Sarah Wijnants belandde via het hoofd van Carole Costa bij Tessa Wullaert. De drievoudige Belgische Gouden Schoen kapte Ana Seiça uit en trapte met links naar doel maar Carolina Vilão Dias redde de poging.

Tessa Wullaert haalt uit maar de Portugese doelvrouw zal het schot keren! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Even over het halfuur dan nog eens de thuisploeg met een diepe bal van Jarne Teulings naar Sarah Wijnants maar de voorzet was iets te scherp want Tine De Caigny kon er net niet bij (33ste minuut).

Tine De Caigny kan net niet bij de voorzet van Sarah Wijnants. Doelvrouw Carolina Vilão Dias is paraat! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Benfica had zich in de eerste helft aan het taktisch plan van coach Luis Andrade gehouden. Anderlecht zoveel mogelijk het voetballen te beletten en zelf uitbreken als het kon met succes want ze mochten gaan rusten met een gelijke stand: 0-0 waardoor alle kansen op kwalificatie behouden bleven.

Coach Luis Andrade Oliveira mocht tijdens de wedstrijd zijn vingers in de lucht steken. Zijn team hield zich perfect aan het taktisch plan! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Kort na de rust een vrije trap vanop rechts van Nycole Raysla. Justien Odeurs kon de bal in twee tijden pakken (52ste minuut). Drie minuten later zette Sarah Wijnants opnieuw voor vanop links. Doelvrouw Carolina Vilão Dias moest de bal lossen maar ze herpakte zich bij de poging van Kassie Missipo waardoor de bal in hoekschop ging.

Charlotte Tison is bij de pinken om Anderlecht op voorsprong te trappen tegen Benfica! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Even later zou Carolina Vilão Dias de bal opnieuw loslaten na een kort genomen hoekschop waarbij Silke Leynen de bal voorgaf. Charlotte Tison was bij de pinken om het tikje van Kassie Missipo in doel te verlengen (1-0, 55ste minuut). Vier minuten later kopte Charlotte Tison nog een hoekschop van Tessa Wullaert naast. RSC Anderlecht leek vlot op weg naar de kwalificatie.

Charlotte Tison juicht. RSC Anderlecht lijkt op weg naar winst thuis tegen Benfica. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Maar dat was zonder Nycole Raysla gerekend. Het Braziliaanse talent profiteerde eerst van balverlies van Stefania Vatafu om Charlotte Tison uit te spelen en vervolgens met een schitterend schot met links de gelijkmaker tegen de netten te trappen (1-1, 62ste minuut) en een kwartier later toonde ze na een diepe bal van Carole Costa dat ze nog tot veel meer in staat is. Ze dribbelde zich met Silke Leynen voor zich binnen aan de rechterkant in het strafschopgebied en haalde vervolgens uit met haar linkervoet. Een fantastisch doelpunt zoals enkel de allergrootsten ooit in dit stadium lukte! Justien Odeurs had geen schijn van kans (1-2, 78ste minuut). De Braziliaanse sloot af met een buiging! Respect want dit was een pareltje!

Nycole Raysla Silva Sobrinho viert met haar teamgenoten een van haar doelpunten. Die waren voldoende voor de kwalificatie! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd trapte Laura De Neve in een wanhoopspoging de bal nog naar voor. De ingevallen Elke Van Gorp kopte door en de mee opgerukte Laura Deloose dribbelde zich voorbij Carole Costa en trapte vervolgens met links nipt naast. Coach Patrick Wachel had het begrepen. Neen, RSC Anderlecht zou zich dit seizoen niet weten te plaatsen bij de laatste 32 in de UEFA Women’s Champions League. Het stootte op een sterk team dat niet alleen veel maturiteit uitstraalde maar ook met een degelijk plan naar Brussel kwam. Het werd dus een onverhoopt succes voor Europees debutant Benfica dat na de winst in Griekenland tegen PAOK Thessaloniki nu ook RSC Anderlecht op eigen veld uitschakelde!

Het scorebord geeft het aan. RSC Anderlecht – Benfica eindigde op 1-2. De Europese droom van vrouwelijk paars-wit is voorbij! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***DIGEST:

UEFA Women’s Champions League 2020/2021 – Tweede voorronde – Woensdag 18 november 2020 – Lotto Park, Anderlecht;

RSC Anderlecht – SL Benfica 1-2 (rust: 0-0);

Doelpunten: 55′ Charlotte Tison 1-0, 62′ Nycole Raysla Silva Sobrinho 1-1, 78′ Nycole Raysla Silva Sobrinho 1-2.

De toss met van links naar rechts assistant-scheidsrechters Elisabeth Thoresen en Monica Lokkeberg, scheidsrechter Henrikke Nervik en de captains, Laura De Neve (RSC Anderlecht), en Silvia Rebelo (Benfica). Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

RSC Anderlecht speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose, Charlotte Tison, Laura De Neve, Silke Leynen (81′ Sakina Ouzraoui Diki), Stefania Vatafu (87′ Michelle Colson), Kassandra Missipo, Jarne Teulings (46′ Mariam Abdulai Toloba), Sarah Wijnants (70′ Elke Van Gorp), Tine De Caigny, Tessa Wullaert.

Trainer: Patrick Wachel.

Kwamen niet in actie: Lowiese Seynhaeve, Louise Wijns, Marie Van Caesbroeck.

RSC Anderlecht voor de aftrap van het duel in de tweede voorronde van de UWCL tegen Benfica! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

SL Benfica speelde met: Carolina Vilão Dias; Catarina Amado, Silvia Rebelo (captain), Carole Costa, Ana Seiça; Andreia Faria, Christy Onyenaturuchi Ucheibe, Paula Dominguez Encinas, Ana Vitoria Angelica Kliemaschwsk Araujo, Cloé Zoé Eyja Lacasse, Nycole Raysla Silva Sobrinho (90′ + 4′ Beatriz Cameirão).

Trainer: Luis Andrade.

Kwamen niet in actie: Dani Neuhaus, Matilde Fidalgo, Joline Amani, Mariana Alberto, Francisca Nazareth, 

De elf van Benfica die begonnen aan de tweede voorronde van de UEFA Women’s Champions League op bezoek bij RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Scheidsrechter: Henrikke Nervik (Noorwegen);

Assistent-scheidsrechters: Monica Lokkeberg (Noorwegen) en Elisabeth Thoresen (Noorwegen).

Vierde scheidsrechter: Ingvild Langnes Aarland (Noorwegen);

Gele kaarten: 35′ Stefania Vatafu (RSC Anderlecht), 37′ Jarne Teulings (RSC Anderlecht), 74′ Ana Seiça (SL Benfica), 90′ + 3′ Catarina Amado (SL Benfica), 90′ + 4′ Tine De Caigny (RSC Anderlecht).

Rode kaarten: geen.

Bekijk nog eens een samenvatting met dank aan RSCA TV:

Bekijk ook de fotoreportage van Sevil Oktem, Stijn Audooren, Dirk Vuylsteke en David Catry rond RSC Anderlecht – SL Benfica via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share