Na de kwalificatie van de Belgian Red Flames was het op zaterdag 12 december 2020 uitkijken naar de topaffiche en de klassieker van het Belgische vrouwenvoetbal in de Women’s Scooore Super League tussen Standard en RSC Anderlecht. De vraag was uiteraard of het team van trainer Hamide Lamara, dat tot voor dit duel alles had gewonnen behalve die verlieswedstrijd op de openingsdag tegen RSC Anderlecht, de competitie nog enigszins spannend kon maken. Het antwoord kwam vroeger in de wedstrijd dan algemeen werd verwacht.

De toss met scheidsrechter Jerome Meys, Maurane Marinucci (Standard) en Laura De Neve (RSC Anderlecht)! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na acht minuten wedstrijd speelde Britt Vanhamel de bal diep richting Tessa Wullaert. De drievoudige Gouden Schoen was op weg naar doel sneller dan Maurane Marinucci, ze trapte eerst nog op Lisa Lichtfus maar tegen de rebound met links had de Luikse doelvrouw geen verhaal (0-1, 8ste minuut).

Tessa Wullaert scoort het openingsdoelpunt voor RSC Anderlecht in de ‘Classico’! Lisa Lichtfus en Elien Nelissen zijn geklopt! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na elf minuten dwong Standard via een afgeweken schot van Charlotte Cranshoff een eerste hoekschop af die genomen werd door Noémie Gelders. Maar in plaats dat die voor gevaar van Standard zorgde ging die over in een mooie aanval van de bezoekers. Een combinatie Tessa Wullaert – Stefania Vatafu – Tessa Wullaert belandde aan de andere kant bij Sarah Wijnants, zij draaide naar binnen en trapte met rechts over en naast (11de minuut). Dan mocht Noémie Gelders een vrije trap nemen. Meestal zijn die gevaarlijk maar vandaag ging die over doel (16de minuut).

Ook Noémie Gelders had niet haar dag bij Standard. Scoren tegen haar ex-club lukte niet. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Een minuut later kopte de mee opgerukte Michelle Colson een vrije trap van Laura De Neve naast (17de minuut). En dan speelde Laura Deloose op rechts naar Tessa Wullaert. De topschutster ging richting de achterlijn, speelde de bal terug op Tine De Caigny die op haar beurt terugspeelde op Stefania Vatafu en de geplaatste bal met de rechtervoet van de Roemeense international was onhoudbaar voor Lisa Lichtfus (0-2, 25ste minuut). De wedstrijd was gespeeld zeker omdat het vuur bij de thuisploeg ontbrak. Waren ze overgeconcentreerd en hadden ze zich teveel op deze wedstrijd gefocust, was de internationale break met wel competitief voetbal voor de vele Belgian Red Flames en geen voor de clubteams een oorzaak of was het omdat er dit keer geen aanmoedigingen uit de tribune kwamen dat het totaal niet liep bij Standard?

De Roemeense international Stefania Vatafu verdubbelde de score! De Classico was al vroeg beslist! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

RSC Anderlecht vroeg het zich niet af en ging gewoon verder met hun spel. Even later kopte Tine De Caigny een uittrap van Justien Odeurs door richting Tessa Wullaert. De ex-vrouwelijke Rouche ging op doel af maar dit keer kon Lisa Lichtfus het schot met de rechtervoet wel redden (31ste minuut). Maar het was slechts uitstel van executie want een minuut later speelde Laura De Neve, de captain van vrouwelijk paars-wit, op links door naar Sarah Wijnants. De ook al ex-speelster van Standard gaf de bal voor naar Tine De Caigny. De voorlopige topschutster van de EK-kwalificatie richting Engeland kopte eerst nog tegen de paal maar in de rebound was het wel raak (0-3, 31ste minuut). De aanwezige media, bondscoach Ives Serneels en assistent Kris Van Der Haegen konden naar huis vertrekken. Dit zou niet meer veranderen dat was heel duidelijk. Ook de inbreng van twee nieuwe speelsters op de linkerflank bij Standard na 36 minuten zou niet voor een ommekeer kunnen zorgen want het verschil was te groot. De ingevallen Lisa Petry kon vier minuten later wel eventjes dollen met Laura Deloose en op een weggewerkte vrije trap van Davinia Vanmechelen kon Charlotte Cranshoff eventjes dreigen met een afgeweken schot (43ste minuut) maar bij de rust stond het klaar en duidelijk 0-3!

Tine De Caigny heeft gescoord en RSC Anderlecht is op weg naar een nieuwe overwinning! Vrouwelijk paars-wit is voorlopig niet te stoppen in de Women’s Scooore Super League! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De tweede helft was in feite een maat voor niets. In de beginfase trapte Tessa Wullaert eerst nog naast (47ste minuut) en kreeg Noémie Gelders de kans om een thuisdoelpunt aan te tekenen maar Britt Vanhamel stak daar een stokje voor (48ste minuut). Charlotte Tison (55ste minuut) en Michelle Colson (67ste minuut) liepen bij de bezoekers tegen onnodige gele kaarten op. Aster Janssens dribbelde een kans voor Davinia Vanmechelen bijeen maar het schot miste overtuiging (70ste minuut). Een diepe bal van Britt Vanhamel werd door Tessa Wullaert perfect voor de voet van de ingevallen Elke Van Gorp gegeven maar de ex-Belgian Red Flame trapte van dichtbij nog over doel (75ste minuut).

Tessa Wullaert gaat de bal voorzetten voor RSC Anderlecht, Gwyneth Vanaenrode (Standard) ziet het gebeuren! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Twee minuten later gaf Elke Van Gorp dan maar zelf de voorzet waarop Tessa Wullaert aan de tweede paal haar tweede van de namiddag tegen de netten kon trappen (0-4, 77ste minuut). Even later lanceerde Michelle Colson vanuit de verdediging Tessa Wullaert nog maar eens op rechts. De ex-speelster van VfL Wolfsburg en Manchester City hield de ingevallen Gwyneth Vanaenrode van zich af en trapte nummer vijf voor vrouwelijk paars-wit in de korte hoek tegen de netten (0-5, 81ste minuut).

Tessa Wullaert scoorde nu ook 3 keer tegen haar ex-ploeg Standard! De hattricks volgen elkaar op! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Standard kreeg uiteindelijk toch nog de kans om de eer te redden toen Lola Wajnblum de bal tegen de beschermende armen van Kassandra Missipo trapte. Noémie Gelders, die eind vorig jaar vanop deze plaats nog over trapte, mikte nu op de buitenkant van de paal (87ste minuut). Zelfs dat was Standard niet gegund. De afgang was compleet. 0-5 in eigen huis bij de klassieker. Zelden zoiets meegemaakt. Amber Maximus, die in de zomer overkwam van KAA Gent Ladies, mocht nog invallen bij de bezoekers. Een leuk moment voor haar na een lange revalidatie, bij alweer een overwinning met grote cijfers van haar nieuwe club. RSC Anderlecht heeft ook na de ‘Classico’ met 27 op 27 het maximum en het gaat recht op een nieuwe titel af. Standard moet volgende week nog op bezoek bij OHL Women, dat na de winst op bezoek bij KAA Gent Ladies (0-1) op vrijdagavond nog slechts op 3 punten staat!

Bekijk een samenvatting met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

***DIGEST:

Women’s Scooore Super League – 9de speeldag – Zaterdag 12 december 2020 – SL16 Football Campus, Angleur;

Standard – RSC Anderlecht 0-5 (rust: 0-3);

Doelpunten: 8′ Tessa Wullaert 0-1, 25′ Stefania Vatafu 0-2, 31′ Tine De Caigny 0-3, 77′ Tessa Wullaert 0-4, 81′ Tessa Wullaert 0-5.

Standard is klaar voor de thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht in de Women’s Scooore Super League op zaterdag 12 december 2020! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Standard speelde met: Lisa Lichtfus; Elien Nelissen, Maurane Marinucci (captain), Merel Bormans (36′ Gwyneth Vanaenrode); Lola Wajnblum, Charlotte Cranshoff, Aster Janssens, Sylke Calleeuw (36′ Lisa Petry); Davinia Vanmechelen (71′ Constance Brackman), Sanne Schoenmakers, Noémie Gelders.

Trainer: Hamide Lamara.

Kwamen niet in actie: Léa Desmarais, Welma Fon, Yuna Appermont.

RSC Anderlecht aan de aftrap van de vrouwelijke Classico 2020/21 in Angleur tegen Standard op zaterdag 12 december 2020! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

RSC Anderlecht speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose, Britt Vanhamel, Michelle Colson, Laura De Neve (captain); Stefania Vatafu, Charlotte Tison (71′ Sakina Ouzraoui Diki), Kassandra Missipo; Tessa Wullaert (88′ Amber Maximus), Tine De Caigny, Sarah Wijnants (63′ Elke Van Gorp).

Trainer: Patrick Wachel.

Kwamen niet in actie: Lowiese Seynhaeve, Marie Van Caesbroeck, Silke Leynen, Mariam Abdulai Toloba.

Gele kaarten: 55′ Charlotte Tison (RSC Anderlecht), 67′ Michelle Colson (RSC Anderlecht), 82′ Elien Nelissen (Standard).

De scheidsrechter Jerome Meys met zijn assistenten Thibault Holvoet (links) en Denis Jacob (rechts). Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Scheidsrechter: Jerome Meys.

Assistent-scheidsrechters: Thibault Holvoet en Denis Jacob.