Share

De Engelse international Lucy Bronze en de Poolse international Robert Lewandowski zijn door de FIFA uitgeroepen tot wereldvoetbalster en wereldvoetballer van het coronajaar 2020. Voor beiden is het een primeur.

Foto – (c) FIFA.com

Voetbalfans, bondscoaches, de captains van de nationale teams en een flink aantal journalisten mochten hun keuze voor deze speciale editie waarin er een tijdje niet (France Football besliste daarom geen Women’s Ballon d’Or en Ballon d’Or toe te kennen) en heel vaak moest gespeeld worden zonder publiek via apps, websites en dergelijke meer bekendmaken. Uiteindelijk kwamen er voor het eerst twee nieuwe namen uit de bus als de besten in hun sport.

Lucy Bronze aan de bal voor Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Lucy Bronze won met Olympique Lyonnais in Frankrijk opnieuw de titel, de beker en de UEFA Women’s Champions League vooraleer ze terugkeerde naar eigen land om er opnieuw voor Manchester City uit te komen. Lucy Bronze is en dat is opmerkelijk de eerste verdediger op de lijst van winnaresse waarop sinds 2016 achtereenvolgens Carli Lloyd, Lieke Martens (2017), Marta (2018) en Megan Rapinoe (2019) prijken. Lucy Bronze hield de Deense spits Pernille Harder, in oktober van dit jaar verkozen tot Europees voetbalster van het jaar, en de Franse centrale verdediger Wendie Renard achter zich.

Foto – (c) FIFA.com

Robert Lewandowski won met Bayern München in Duitsland opnieuw de titel, de beker en de UEFA Champions League. Hij werd in oktober van dit jaar al uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Ook voor hem is het een primeur. Hij kreeg meer stemmen dan Lionel Messi (die al 6 keer won) en Cristiano Ronaldo (5 keer winnaar).

Sarina Wiegman werd voor de tweede keer uitgeroepen tot beste coach in het vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook nog meegeven dat Sarina Wiegman, de bondscoach van de Oranje Leeuwinnen, voor de tweede keer werd uitgeroepen tot beste coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. Ze boekte met Europees kampioen Nederland een 30 op 30 op weg naar het volgende EK in Engeland, het land waar ze dan bondscoach van zal zijn. Sarina Wiegman hield Jean-Luc Vasseur (Olympique Lyonnais) en Emma Hayes (Chelsea Ladies) achter zich.

Jürgen Klopp is opnieuw trainer van het jaar bij FIFA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bij de mannen werd Jürgen Klopp van Liverpool eveneens voor het tweede jaar op rij tot beste coach van het jaar verkozen. Hij bleef Hansi Flick (Bayern München) en Marcelo Bielsa (Leeds United) voor!

Sarah Bouhaddi werd verkozen tot doelvrouw van het jaar! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De trofeeën van beste doelvrouw en beste doelman gingen naar Sarah Bouhaddi (Olympique Lyonnais) en Manuel Neuer (Bayern München).

Foto – (c) FIFA.com

Opmerkelijk hierbij was dat zij allebei niet in het wereldelftal van het jaar stonden waar daar viel de keuze op Christiane Endler (Paris Saint-Germain) en Allison Becker (Liverpool).

***U kan de volledige show nog eens herbekijken dankzij FIFA TV:

***Dit zijn dus alle winnaars van The Best FIFA 2020:

The Best FIFA Women’s Player: Lucy Bronze (Olympique Lyonnais / Manchester City / Engeland)

The Best FIFA Men’s Player: Robert Lewandowski (Bayern München / Polen);

The Best FIFA Women’s Coach: Sarina Wiegman (Nederland);

The Best FIFA Men’s Coach: Jürgen Klopp (Liverpool);

The Best FIFA Women’s Goalkeeper: Sarah Bouhaddi (Olympique Lyonnais / Frankrijk); 

The Best FIFA Men’s Goalkeeper: Manuel Neuer (Bayern München / Duitsland);

FIFA FIFPRO Women’s World11: Christiane Endler (Paris Saint-Germain); Lucy Bronze (Olympique Lyonnais / Manchester City), Wendie Renard (Olympique Lyonnais), Millie Bright (Chelsea), Delphine Cascarino (Olympique Lyonnais), Barbara Bonansea (Juventus), Veronica Boquete (Utah Royals FC / Milan AC), Megan Rapinoe (OL Reign), Pernille Harder (VfL Wolfsburg / Chelsea), Vivianne Miedema (Arsenal), Tobin Heath (Manchester United).

Foto – (c) FIFA.com

Lees zeker ook dit met een verbaasde Megan Rapinoe:

Goal.com

FIFA FIFPRO Men’s World 11: Alisson Becker (Liverpool), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Sergio Ramos (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Alphonso Davies (Bayern München), Kevin de Bruyne (Manchester City), Thiago Alcantara (Bayern München), Joshua Kimmich (Bayern München), Lionel Messi (FC Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern München), Cristiano Ronaldo (Juventus).

Foto – (c) FIFA.com

FIFA Fair Play Award: Mattia Agnese (Ospedalett, Italië);

Foto – (c) FIFA.com

FIFA Puskas Award: Son Heung Min (Tottenham Hotspur);

Bekijk de goal voor Tottenham Hotspur tegen Burnley in the Premier League dankzij FIFA TV:

FIFA Fan Award: Marivaldo Francisco Da Silva (Sport Recife, Brazilië).

Foto – (c) FIFA.com

 
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share