Share

Zaterdag 14 mei 2016 was een grote dag in het Engelse vrouwenvoetbal. Voor het tweede jaar op rij werd de FA Women’s Cup Final gespeeld in het legendarische stadion van Wembley. Voor de gelegenheid stonden twee Londense clubs tegenover mekaar! Arsenal Ladies en de regerende landskampioen en bekerhouder Chelsea Ladies, dat vorig seizoen dankzij een briljante Eniola Aluko en een doelpunt van So-Yun Ji uit Zuid-Korea de allereerste finale op de heilige grond won.

Wembley was voor het tweede jaar op rij het decor voor de FA Women's Cup Final! Foto - Paul Dijkmans

Wembley was voor het tweede jaar op rij het decor voor de FA Women’s Cup Final! Foto – Paul Dijkmans

Op zaterdag 2 juni 2012 speelden de Rode Duivels al eens op het nieuwe Wembley een oefenduel tegen Engeland (1-0-verlies) maar sindsdien heeft ook het vrouwenvoetbal daar een plaatsje gekregen. Er waren eerder wedstrijden tijdens de Olympische Spelen 2012 met het Team Great Britain tegen Brazilië, een halve finale en de Olympische eindstrijd, er was de oefeninterland Engeland-Duitsland op zondag 23 november 2014 en er was op zaterdag 1 augustus van vorig jaar de allereerste vrouwenfinale. Toen waren de vrouwenteams van Chelsea en Notts County de finalisten dit keer mocht Arsenal Ladies voor het eerst aantreden op Wembley en dat tegen de Londense rivaal Chelsea Ladies FC dat als enige in de recent begonnen competitie een 12 op 12 neerzette.

Vlakbij het stadion van Stamford Bridge: Eniola Aluko, So-Yun Ji, Katie Chapman en Fran Kirby. Foto - Paul Dijkmans

Vlakbij het stadion van Stamford Bridge: Eniola Aluko, So-Yun Ji, Katie Chapman en Fran Kirby. Foto – Paul Dijkmans

Het was Arsenal Ladies dat vanaf het begin van de wedstrijd er voluit voor ging, de wedstrijd in handen nam en verdiend met de winst ging lopen. De bekerhouder Chelsea had wel goede bedoelingen maar het kon nooit echt aanspraak maken op een tweede succes op rij. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na 18 minuten toen Danielle Carter, die al in de eerste minuut voor gevaar had gezorgd, met een mooie actie op links Hannah Blundell uitschakelde en vervolgens met rechts in een krul onhoudbaar over de Zweedse nationale doelvrouw Hedvig Lindahl trapte (1-0).

Fara Williams aan de bal voor Arsenal Ladies op de huid gezeten door Fran Kirby (links) en Drew Spence (rechts). Foto - Paul Dijkmans

Fara Williams aan de bal voor Arsenal Ladies op de huid gezeten door Fran Kirby (links) en Drew Spence (rechts). Foto – Paul Dijkmans

In de tweede helft had Arsenal verder kunnen, ja zelfs moeten uitlopen terwijl de Zuid-Koreaanse So-Yun Ji een mogelijke gelijkmaker nipt naast het doel van Sari van Veenendaal, een van de drie Oranje-speelsters in deze finale (Danielle van de Donk en Dominique Janssen vielen allebei na 74 minuten in voor respectievelijk Kelly Smith en Fara Williams), naast trapte (70ste minuut).

Het nieuwe record aantal toeschouwers voor een FA Women's Cup Final! Foto - Paul Dijkmans

Het nieuwe record aantal toeschouwers voor een FA Women’s Cup Final! Foto – Paul Dijkmans

Zo won Arsenal Ladies voor de 14de keer de Engelse vrouwenbeker en dat voor 32.912 toeschouwers, meteen een verbetering van het record van augustus vorig jaar.

Arsenal Ladies: de winnaar van de FA Women's Cup 2016! Foto - Paul Dijkmans

Arsenal Ladies: de winnaar van de FA Women’s Cup 2016! Foto – Paul Dijkmans

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd met dank aan FA TV:

Luister naar reacties na deze finale:

Eniola Aluko (Chelsea Ladies):

Fara Williams (Arsenal Ladies):

Hedvig Lindahl (Chelsea Ladies):

Alex Scott (Arsenal Ladies):

Ana Borges (Chelsea Ladies):

Bekijk de fotoreportage van Paul Dijkmans op Wembley:
Fotopagina Paul Dijkmans

Lees nog meer over de finale via:
The Telegraph
en via:
The Guardian

Share