Share

Op zaterdag 27 maart 2021 kwam er met de thuisnederlaag in het Brusselse derby tegen FWS Woluwe een einde aan de ongeslagen reeks van RSC Anderlecht. Het zijn bijzonder knappe cijfers die evenwel geen record zijn in het Belgische vrouwenvoetbal.

Hoofdtrainer Patrick Wachel en zijn assistent-coach Miguel Atilio hebben met RSC Anderlecht een bijzonder mooie reeks neergezet! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het RSC Anderlecht van trainer Patrick Wachel en zijn assistent Miguel Atilio verloor in het Lotto Park voor het eerst in de competitie dit seizoen. Het was tegen FWS Woluwe wel de derde nederlaag want dat gebeurde eerder in een vriendschappelijke wedstrijd thuis tegen PSV Eindhoven (0-2) op vrijdag 7 augustus 2020 en in de laatste voorronde van de UEFA Women’s Champions League tegen Sport Lisboa e Benfica (1-2) op woensdag 18 november 2020.

FWS Woluwe maakte op zaterdag 27 maart 2021 een einde aan de ongeslagen reeks van RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In competitieverband kwam RSC Anderlecht zo uit op 33 wedstrijden zonder nederlaag onder deze technische staf want voor het laatste verlies in de Belgische competitie moeten we teruggaan naar vrijdag 17 mei 2019 toen er met 2-0 verloren werd op Standard op de laatste speeldag van de play-offs van het seizoen 2018-19 na doelpunten van Noémie Gelders (1-0, 37ste minuut) en Sanne Schoenmakers (2-0, 39ste minuut). Sinsdien won vrouwelijk paars-wit 31 competitieduels waarvan 18 op rij (1 vorig seizoen en 17 dit seizoen). Het speelde in die 33 competitiewedstrijden ook 2x gelijk (op bezoek bij KRC Genk Ladies 1-1 op vrijdag 25 oktober 2019 na goals van Eleen Kimps 1-0 in de 10de minuut en Sarah Wijnants 1-1 in de 38ste minuut en thuis tegen KAA Gent Ladies 1-1 op vrijdag 7 februari 2020 na goals van Sakina Diki Ouzraoui 1-0 in de 4de minuut en Shari Van Belle 1-1 in de 48ste minuut).

Shari Van Belle lukte tot voor zaterdag 27 maart 2021 het laatste competitiedoelpunt op bezoek bji RSC Anderlecht en dat was voor KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

RSC Anderlecht was ook al 26 thuisduels op rij ongeslagen sinds het laatste verlies op vrijdag 30 november 2018 in Tubeke tegen Ladies Genk (0-1 na een doelpunt van Sylke Calleeuw in de 84ste minuut). Van die 26 thuisduels won het er 23 en speelde het 3 keer gelijk (tegen KAA Gent Ladies 2-2 en Ladies Genk 2-2 in 2018-19 en tegen KAA Gent Ladies 1-1 op vrijdag 7 februari 2020). Sinds die vrijdag 7 februari 2020 won RSC Anderlecht in competitieverband thuis 9 keer op rij. Het scoorde daarbij 48 goals en moest geen enkel doelpunt toestaan!

Sylke Calleeuw was de doelpuntenmaakster bij het laatste thuisverlies van RSC Anderlecht op vrijdag 30 november 2018! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

U zal zich echter afvragen of dit recordcijfers waren. Het antwoord daarop is neen want bij het begin van deze eeuw tussen zaterdag 2 november 2002 en zaterdag 6 november 2004 zorgde Rapide Wezemaal (met o.a. Femke Maes in de ploeg) voor nog straffere cijfers. Het bleef 53 competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Op zaterdag 2 november 2002 verloor Rapide Wezemaal met 3-0 op bezoek bij Eva’s Kumtich. Daarna won het in de Belgische competitie 47 keer en speelde het 6 keer gelijk vooraleer het op zaterdag 6 november 2004 (dus 2 jaar en 4 dagen na het vorige verlies) met 1-0 onderuit ging in het Forestiersstadion van Harelbeke tegen DVC Zuid-West. Ex-Belgisch international Christine Saelens maakte op die dag even voor het halfuur (26ste minuut) het enige doelpunt in die wedstrijd!

Christine Saelens, hier in het shirt van Club Brugge, maakte destijds in 2004 met een goal voor DVC Zuid-West een einde aan de ongeslagen reeks van Rapide Wezemaal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lees over de eerste competitienederlaag van RSC Anderlecht na een reeks van 33 ongeslagen wedstrijden:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share