Op dinsdag 18 mei 2021 werd de vrouwelijke Classico tussen Standard en RSC Anderlecht voor de tweede keer op Sclessin gespeeld. Het scenario leek een tijdje op dat van vrijdag 29 september 2017, toen op de vierde speeldag vrouwelijk paars-wit vroeg in de wedstrijd met twee doelpunten in het krijt stond en uiteindelijk nog een gelijkspel afdwong. Dit keer zorgden de bezoekers na een zelfde achterstand nog voor een doelpuntenfestival. Ze maakten volop gebruik van de helft waarin ze in de numerieke meerderheid waren!

Loredana Humartus aan de bal voor Standard in het begin van de wedstrijd, Amber Maximus volgt op de voet, het doelpuntenfestival moet nog beginnen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Davinia Vanmechelen trapte af op Sclessin en het was ook zij die met een hoekschop voor het eerste gevaar zorgde. Charlotte Cranshoff kopte naar doel en Laura Deloose redde op de lijn met het hoofd (7de mnuut). De bezoekers reageerden meteen en nadat een voorzet van Laura Deloose weggekopt werd trapte Jarne Teulings de bal over het doel dat net als in Brugge afgelopen zaterdag verdedigd werd door de jonge belofte Léa Desmarais. Aan de andere kant leed Michelle Colson in de eigen zestien balverlies. Davinia Vanmechelen wilde zich vrijkappen om te scoren maar ze werd onderuit gehaald door Justien Odeurs. Noémie Gelders trapte de strafschop die volgde met rechts tegen de netten (1-0, 12de minuut). Na 20 minuten wedstrijd kwam Amber Maximus na een mooie combinatie en op aangeven van Elke Van Gorp in een goeie schietpositie maar de poging met rechts over de grond was te zwak om gevaarlijk te zijn. En dan kapte en dribbelde Davinia Vanmechelen Michelle Colson uit aan de linkerkant in het strafschopgebied om vervolgens verrassend met rechts uit te halen hoog in het bezoekende doel (2-0, 24ste minuut). Bijzonder knap, dat moet gezegd worden! De titelhouder stond dit seizoen nooit eerder met 2-0 achter, nu in play-off 1 wel bij een Standard dat de voorbije weken aan het wegglijden was. In voetbal kan dus echt alles.

Davinia Vanmechelen veroorzaakte een strafschop en lukte een knappe goal voor Standard op Sclessin tegen RSC Anderlecht! Ze krijgt hier felicitaties van Sylke Calleeuw, die straks stopt met voetballen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Maar die 2-0 zou niet naar een nieuwe Luikse overwinning leiden. Negen minuten later stuurde captain Laura De Neve vanop de linkerkant van de eigen helft de bal diep richting de doorspurtende Tessa Wullaert die met een lobje over Léa Desmarais de aansluitingstreffer lukte (2-1, 33ste minuut). Daarna profiteerde Davinia Vanmechelen nog bijna van opnieuw balverlies bij Anderlecht maar haar poging werd afgeblokt door Laura Deloose (36ste minuut) en twee minuten later speelde de ex-speelster van KRC Genk Ladies, PSG, PSV en FC Twente Yuna Appermont aan op rechts maar haar schot ging nipt naast. Het had dus zelfs nog voor de rust 3-1 kunnen worden. In de toegevoegde tijd van de eerste helft volgde dan het keerpunt in de wedstrijd. Maurane Marinucci leed balverlies en haalde daarop Elke Van Gorp (eigenlijk onnodig) onderuit. Scheidsrechter Loïs Otte trok meteen rood. Laura De Neve mikte de vrije trap die volgde over maar Standard ging rusten wel met een 2-1-voorsprong maar in de wetenschap dat het nog een helft met tien verder moest.

Het keerpunt van de wedstrijd. Maurane Marinucci wordt kort voor de rust door scheidsrechter Loïs Otte uit het veld gestuurd na een fout op Elke Van Gorp! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

En dat bleek fataal want RSC Anderlecht kwam furieus uit de kleedkamer. OP aangeven van Tessa Wullaert en Amber Maximus lukte Elke Van Gorp de gelijkmaker (2-2, 46ste minuut). Na een mooie opening van Stefania Vatafu zette Tessa Wullaert met rechts de bezoekers al op voorsprong (2-3, 47ste minuut). Vervolgens zette Michelle Colson met een diepe bal Elke Van Gorp op weg naar de 2-4 (56ste minuut) en na opnieuw een diepe bal van Michelle Colson bediende Tessa Wullaert de aan de wedstrijd begonnen Amber Maximus voor de 2-5 (64ste minuut).

Tessa Wullaert, Elke Van Gorp en Amber Maximus ze waren alledrie succesvol voor RSC Anderlecht op Sclessin! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Daarna had de score nog verder kunnen oplopen maar Tessa Wullaert mikte eerst over (65ste minuut) en zag vervolgens Léa Desmarais met de voet redden (70ste minuut). Jarne Teulings mikte een open kans eveneens over doel (71ste minuut) vooraleer Laura Deloose het derde doelpunt van de avond van Tessa Wullaert voorbereidde (2-6, 79ste minuut). Helemaal in het slot redde Léa Desmarais nog een nieuwe poging van Tessa Wullaert (85ste minuut) terwijl ze korte tijd later nog hulp kreeg van Elien Nelissen om een doelpunt van de topschutster van de Women’s Scooore Super League te voorkomen door de bal in hoekschop te tikken (89ste minuut). RSC Anderlecht kende echter geen genade. De ingevallen Britt Vanhamel (ex-speelster van Standard) kopte de corner van Tessa Wullaert eenvoudig in de benedenhoek. Zo eindigde Standard – RSC Anderlecht op 2-7, voor de derde keer op rij dit seizoen een historische uitslag in de vrouwelijke classico (*).

Bekijk een samenvatting van dit duel met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

Nog op deze dinsdagavond stonden er ook twee duels in play-off 2 op het programma. Sporting de Charleroi verloor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 0-2 tegen SC Eendracht Aalst Ladies terwijl KRC Genk Ladies in Zwartberg met 2-0 won tegen FWS Woluwe!

Bekijk de fotoreportage rond Standard – RSC Anderlecht via:

Lees over het duel in het seizoen 2017-18 met ook het videoverslag van toen via:

(*) Eerder dit seizoen eindigde Standard – RSC Anderlecht in Angleur in de reguliere competitie op 0-5. Het eerste duel in play-off 1 in het Lotto Park RSC Anderlecht – Standard kende dan weer 6-0 als eindresultaat!