Share

De Nederlandse Voetbalbond KNVB maakte op donderdag 20 mei 2021 de naam bekend van de opvolger van de na de Olympische Spelen naar Engeland vertrekkende bondscoach Sarina Wiegman. De keuze viel op een buitenlandse coach! 

Sarina Wiegman, hier na de verloren WK-finale in 2019 in Lyon. Zij vertrekt na de Olympische Spelen richting Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de wetenschap dat Sarina Wiegman, die vrouwelijk Oranje in 2017 naar de allereerste Europese titel leidde en in 2019 naar de allereerste WK-finale, onmiddellijk na de Olympische Spelen van Tokio 2021 het land verlaat en richting Engeland vertrekt om daar bondscoach te worden is de Nederlandse Voetbalbond, de KNVB, in elk geval niet blijven stilstaan. Het is in zijn zoektocht naar een opvolger zelfs in het land van de wereldkampioen de Verenigde Staten uitgekomen waar het bij de Amerikaanse topclub Portland Thorns uit de National Women’s Soccer League met Mark Parsons de geschikte persoon vond.

De KNVB ging op zoek naar een nieuwe bondscoach in het land van wereldkampioen de Verenigde Staten! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De 34-jarige in Engeland geboren Mark Parsons tekende een contract bij de KNVB tot en met het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Hij krijgt als assistente de 40-jarige Jessica Torny, die zelf tot 62 interlands kwam bij de Oranje Leeuwinnen en momenteel verantwoordelijk is voor de nationale vrouwenselecties WU19 en WU20. Zij slaagde onlangs pas als vierde Nederlandse vrouw voor de UEFA Pro opleiding. Eerder waren Vera Pauw (huidig bondscoach van Ierland), Hesterine de Reus en Sarina Wiegman daarin geslaagd.

Jessica Torny, die in het verleden al diverse nationale jeugdteams leidde, wordt nu de assistente van de nieuwe bondscoach Mark Parsons! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De eerste maanden zal Mark Parsons, die eerder ook al bij het vrouwenteam van Chelsea en bij Washington Spirits werkte, zijn job als bondscoach nog combineren met zijn functie als trainer bij Portland Thorns waar de competitie loopt tot medio november. Daarna gaat hij voltijds in Zeist aan de slag. Met Portland Thorns won hij in 2017 de landstitel. Zijn debuut als Nederlands bondscoach is in principe op vrijdag 17 september 2021 in en tegen Tsjechië.

Luister naar Mark Parsons, de nieuwe bondscoach van vrouwelijk Oranje met dank aan de KNVB / Ons Oranje:

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma – samen met algemeen directeur Jan Dirk van der Zee verantwoordelijk voor de invulling van de technische staf van het hoogste nationale vrouwenteam liet nog het volgende optekenen in het persbericht van de KNVB: “Met zijn komst halen we ook nog eens ‘inside info’ binnen vanuit het land dat bij de vrouwen al jaren de nummer een is van de wereld. Dat is niet alleen een mooie bonus voor de speelsters en de staf, ik denk dat de hele KNVB daar zijn voordeel mee kan doen. We kijken dan ook reikhalzend en vol ambitie uit naar de samenwerking met Mark.” Misschien een idee voor de KBVB om ook wat het vrouwenvoetbal betreft eens verder dan de eigen grenzen te kijken om de Belgian Red en Yellow Flames nog verder te laten groeien met zicht op volgende EK’s en WK’s!

Lees nog meer hierover via:

Website KNVB / Ons Oranje

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share