Nadat Zwitserland vorig jaar in Canada voor het eerst aanwezig was op een WK-eindronde heeft het zich op zaterdag 4 juni 2016 nu ook voor het eerst geplaatst voor een EK-eindronde. De primeur kwam er na de ruime uitoverwinning in Jablonec tegen Tsjechië.

Het team van de Duitse bondscoach Martina Voss-Tecklenburg, dat begin maart in Nederland nog meestreed voor de allereerste Olympische deelname, stond al na 4 minuten op voorsprong via Fabienne Humm (0-1). Via Martina Moser (0-2, 35ste minuut) en Ana Maria Crnogorcevic (0-3, 40ste minuut) liep Nati verder uit. Na de rust dikte eerst Crnogorcevic vanop de strafschopstip (0-4, 66ste minuut) aan en in de toegevoegde zette Martina Moser de eindcijfers op het bord (0-5, 90ste + 3′ minuut).

Zwitserland, met UWCL-finalisten Lara Dickenmann, Ramona Bachmann en Vanessa Bernauer in de rangen, heeft nu in groep 6 het maximum van 18 op 18 en het kan niet meer bijgehaald worden door Italië (9 punten uit 5 duels) en Tsjechië (6 punten uit 5 duels). Zwitserland is na Frankrijk (groep 3) en Duitsland (groep 5) het derde land dat zich via de kwalificatie plaatst voor het EK 2017 in Nederland. De Oranje Leeuwinnen zijn uiteraard als gastland en organisator zeker van deelname!