Share

Het duel tussen de Rode Duivels van Marc Wilmots en de Squadra Azzurra van Antonio Conte was de eerste grote affiche op het 15de EK Voetbal in Frankrijk, eentje waar iedereen naar uitkeek vooral omdat België al een tijdje over een gouden generatie beschikt en recent ook 1ste op de FIFA-wereldranglijst kwam te staan. Drievoudig wereldkampioen Italië kende de voorbije jaren dan wel een terugval maar de verliezende EK-finalist van 2000 en 2012 (het werd ook in 1968 in een ver verleden dus voor eigen volk ooit Europees Kampioen) heeft natuurlijk nog altijd topverdedigers in de rangen van kampioen Juventus en het kan nog altijd rekenen op Gianluigi Buffon, een keeper van wereldklasse!

Lyon werd overspoeld door Belgische supporters op maandag 13 juni 2016. Foto - Vrouwenteam.be / Maya Mans

Lyon werd overspoeld door Belgische supporters op maandag 13 juni 2016. Foto – Vrouwenteam.be / Maya Mans

Wat voor de Rode Duivels in het stadion waar in 2019 de finale van het WK Vrouwenvoetbal zal worden gespeeld het begin van een triomftocht richting Stade de France had kunnen worden, waar op zondag 10 juli 2016 de finale zal plaatsvinden, werd vanwege het eindresultaat 0-2 een enorme ontgoocheling. Een afgemeten diepe splijtende pass van Leonardo Bonucci perfect aangenomen en met rechts zuiver afgewerkt door Emanuele Giaccherini (0-1, 32ste minuut) en een laat maar via de ingevallen Ciro Immobile en Antonio Candreva mooi uitgespeelde aanval afgerond met een tweede goal van Graziano Pellé (90ste + 3′ minuut) bezorgde Italië een knappe en verdiende overwinning die gevierd werd als was het een duel met rechtstreekse kwalificatie op het spel.

Belgen en Italianen zij aan zij voor en ook tijdens de wedstrijd. Foto - Vrouwenteam.be / Maya Mans

Belgen en Italianen zij aan zij voor en ook tijdens de wedstrijd. Foto – Vrouwenteam.be / Maya Mans

Het ging gelukkig voor de Rode Duivels slechts om een nederlaag in de eerste wedstrijd van de groepsfase en dus krijgen Eden Hazard, Kevin De Bruyne en co nog een herkansing met twee duels te beginnen nu zaterdag 18 juni 2016 in Bordeaux tegen Ierland en vervolgens op woensdag 22 juni in Nice tegen Zweden. Logisch gezien moet dat (met de mogelijkheid dat 3 van de 4 ploegen kunnen verdergaan) volstaan om de achtste finales te halen maar dan zal er wel met meer passie en gedrevenheid moeten gespeeld worden want ondanks alle gemiste kansen (vooral de vlijmscherpe counter waarbij Romelu Lukaku na 53 minuten op aangeven van Kevin De Bruyne nog net naast trapte) was het vooral dat wat bij de Belgen ontbrak die het moet ook gezegd worden met geen enkele ‘kampioen’ op het veld stonden behalve Vermaelen (die vooral invalt) bij FC Barcelona.

Vooraf werd er nog gelachen bij de Belgische fans in de Fanzone van Lyon! Foto - Vrouwenteam.be / Maya Mans

Vooraf werd er nog gelachen bij de Belgische fans in de Fanzone van Lyon! Foto – Vrouwenteam.be / Maya Mans

Wat ook opviel was het gebrek aan beweging zonder bal, het te vaak de oplossing door het midden te willen zoeken (waardoor het speelveld wel bijzonder klein werd wat in de kaart van de Italianen speelde) met daarbij het ontbreken van echte flankaanvallers en een onvolwassen teamspirit. De uithalen van Jan Vertonghen spraken daarbij boekdelen en Thibaut Courtois kan tenslotte niet alle ballen tegenhouden. Tenslotte was er teveel vrijheid voor bepaalde spelers terwijl deze groep misschien wel net wat meer discipline, leiding en stuurkracht nodig heeft.

Tot jolijt van deze fans trok Italië uiteindelijk aan het langste eind! Foto - Vrouwenteam.be / Maya Mans

Tot jolijt van deze fans trok Italië uiteindelijk aan het langste eind! Foto – Vrouwenteam.be / Maya Mans

Het was een dag van gemiste kansen, van net niet, van spelers die afwezig waren op het moment van de waarheid met als vaststelling ook dat je enkele mensen in de verdediging niet zomaar meteen en op korte tijd kunt vervangen. De Rode Duivels werden met hun neus op de feiten gedrukt en ook met de realiteit geconfronteerd. Ze kregen een les in efficiëntie en voetballen op topniveau en dat is in de Premier League ondanks de aanwezigheid van het grote geld helaas niet altijd het geval. Neen, de Rode Duivels zijn nog geen Europees kampioen. Daarvoor zal nog heel wat aan dit elftal en deze groep moeten geschaafd worden zowel op menselijk, sportief als taktisch vlak.

EK 2016 – Groep E – 1ste wedstrijd – Parc OL, Lyon:

België – Italië 0-2 (rust: 0-1):
Doelpunten: 32′ Emanuele Giaccherini 0-1, 90′ + 3′ Graziano Pellé 0-2.
Scheidsrechter: Mark Clattenburg (Engeland);
Toeschouwers: 55.408.

In het andere duel in deze groep
hielden Ierland en Zweden het in het Stade de France voor 73.419 toeschouwers op een gelijkspel. Het werd 1-1 na doelpunten van Wes Hoolahan, de speler van Norwich City (1-0, 48ste minuut) en een owngoal van Claran Clark na voorzet van Zlatan Ibrahimovic (1-1, 71ste minuut).

PS: Voor de volledigheid de punten van de Franse sportkrant L’Equipe voor de Rode Duivels: Courtois (7), Ciman (4), Alderweireld (4), Vermaelen (5), Vertonghen (6), De Bruyne (2), Nainggolan (4), Witsel (5), Fellaini (6), Hazard (capt) (6), Romelu Lukaku (3).


Lees nog meer over België – Italië op het EK 2016:

Website UEFA

Lees nog meer over Ierland – Zweden op het EK 2016:
Website UEFA

Lees ook nog:
Vrouwenteam.be

Share