Share

België wordt geen Europees Kampioen, het speelt niet de finale van het EK 2016 in het Stade de France op zondag 10 juli 2016 en het maakt ook niet zijn opwachting voor de halve finale op woensdag 6 juli 2016 in Lyon tegen Portugal. Neen, de Rode Duivels kwamen niet verder dan de kwartfinale op het tornooi waar ze eigenlijk de mogelijkheid hadden om hun eerdere 1ste plaats op de FIFA-wereldranglijst ook in een podiumplaats of een titel om te zetten. Nu blijft België voorlopig het enige land ooit dat op die hoogste trede stond zonder enige trofee op de erelijst.

Marc Wilmots, strandde ondanks de goeie resultaten met de Rode Duivels zowel op het WK 2014 als het EK 2016 in de kwartfinale! Foto - MaMPict/Eén

Marc Wilmots, strandde ondanks de goeie resultaten met de Rode Duivels zowel op het WK 2014 als het EK 2016 in de kwartfinale! Foto – MaMPict/Eén

Voetbal wordt niet op papier of op Play-Station gespeeld maar op een grasmat met een ‘team’. Talent alleen volstaat niet om te winnen en de absolute top te halen. Er is meer nodig: een goeie instelling, een sterk karakter, wedstrijdmentaliteit, honger, gedrevenheid, passie, wil om te winnen en vastberadenheid. België had op dit EK heel veel talentvolle individualisten die voetbal speelden maar het was lang geen team dat door dik en dun voor mekaar de handschoen opnam of door het vuur ging. Het waren eilandjes die onder leiding van een bondscoach, die zelf ooit de top meemaakte en dus weet wat nodig is om daar te geraken, nog gegidst en bijgeschaafd moeten worden verrassend genoeg ook nog op taktisch vlak …

Het stadion van Lille Métropole voor de kwartfinale tussen België en Wales! Foto - MaMPict

Het stadion van Lille Métropole voor de kwartfinale tussen België en Wales! Foto – MaMPict

Al heel vaak werden Hazard, De Bruyne en co de Gouden generatie genoemd maar op het veld en als collectief hadden ze dat nog maar bijzonder zelden getoond. Een enkele keer in een oefenduel tegen Nederland en ook nog eens op het WK 2014 tegen de Verenigde Staten (een land dat in de jaren ’80 nog niet eens profvoetbal speelde) of recent in Toulouse tegen Hongarije (een team dat met veel wilskracht en passie de eerste plaats in zijn groep afdwong en zo na 30 jaar eindelijk nog eens aan de oppervlakte kwam). De resultaten waren de voorbije 4 jaar onder bondscoach Marc Wilmots heel goed met voor de kwartfinale op het EK tegen Wales in Rijsel slechts 3 nederlagen in duels met inzet. Allereerst tegen Argentinië (1-0 tijdens de kwartfinale op het WK 2014), vervolgens tegen Wales (1-0 in de voorronde van de EK-kwalificatie 2016) en tenslotte tegen Italië (2-0 in het eerste groepsduel op het EK 2016). Veel beter kan je wellicht niet doen maar na die nederlaag in Lyon was de ontgoocheling groot ondanks het feit dat toen al de pijnpunten werden blootgelegd. Via logische overwinningen tegen Ierland (3-0) en met wat meeval Zweden (1-0) sloeg de sfeer na de winst met aantrekkelijk voetbal en mooie doelpunten tegen Hongarije weer snel om in complete euforie terwijl op het veld wel nog altijd de bevestiging moest komen van deze Gouden generatie op het allerhoogste niveau of in een wedstrijd tegen een degelijke en volwassen tegenstander.

Captains Ashley Williams en Eden Hazard samen met scheidsrechter Skomina uit Slovenië. Foto - MaMPict

Captains Ashley Williams en Eden Hazard samen met scheidsrechter Skomina uit Slovenië. Foto – MaMPict

De Rode Duivels waren uit noodzaak (Jan Vertonghen viel op de laatste training uit, Thomas Vermaelen was geschorst) met het jongste elftal (24 jaar en 242 dagen) sinds Joegoslavië tijdens de replay van de finale van het EK 1968 tegen Italië (was dat 23 jaar en 175 dagen) aan de aftrap gekomen in het Stade Pierre Mauroy van Rijsel om voor de vijfde keer onder leiding van Marc Wilmots en opnieuw in aanwezigheid van Koning Filip (hij was er al bij in september vorig jaar toen het voor een uitverkocht Koning Boudewijnstadion 0-0 werd) de Red Dragon te bekampen. De raket van Radja Nainggolan op aangeven van Eden Hazard na 13 minuten in de bovenhoek van het doel verdedigd door Wayne Hennessey gaf de Rode Duivels nog meer hoop op succes (1-0). Een halve finale tegen Portugal kwam nu echt wel in zicht maar na de gelijkmaker van de Welshe captain Ashley Williams (een kopbal die ook Kevin De Bruyne dit keer niet op de lijn kon wegwerken) werd het plots weer nagelbijten voor al wie deze ‘ploeg’ op handen draagt (1-1, 31ste minuut).

Hal Robson-Kanu, de werkloze schutter uit het Championship! Foto - MaMPict/Sporza

Hal Robson-Kanu, de werkloze schutter uit het Championship! Foto – MaMPict/Sporza

In het begin van de tweede helft leek het nog even goed te komen voor België maar dan was er die onwaarschijnlijke beweging van de op dit ogenblik werkloze spits Hal Robson-Kanu (de man kreeg geen nieuw contract in het Championship bij Reading). Na een voorzet van Aaron Ramsey schakelde hij met een hakje à la Johan Cruijff in één tijd zowel Thomas Meunier, de ingevallen Marouane Fellaini als Jason Denayer uit, om vervolgens met links Thibaut Courtois te grazen te nemen (1-2, 55ste minuut). De doelman van Chelsea met een vaste stek bij de Rode Duivels zou zich ook nog bij een kopbal van Sam Vokes (Burnley) op aangeven van Chris Gunter gewonnen moeten geven (1-3, 86ste minuut).

Sam Vokes viert de kwalificatie na het derde doelpunt van Wales! Foto - MaMPict

Sam Vokes viert de kwalificatie na het derde doelpunt van Wales! Foto – MaMPict

Wales vierde want het schreef de mooiste pagina uit de geschiedenis. Het stond voor het eerst in de halve finale op nog maar het 2de (na het WK 1958 waar het in de kwartfinale door Brazilië werd uitgeschakeld) groot tornooi. In het Belgische kamp was de ontgoocheling groot want de Gouden generatie (of is het een Olympische generatie die liever deelneemt dan wint?) was uitgeschakeld. De kritiek aan het adres van bondscoach Marc Wilmots borrelt vanwege zijn taktische tekortkomingen nu verder op maar iedereen moet ook durven vaststellen dat België niet over leiders en winnaars beschikt. Op de momenten dat het minder loopt staat er echt niemand op! Zo blijven de Rode Duivels hangen tussen droom en daad!

Een Belgische fan kan het niet geloven. België - Wales in de kwartfinale van het EK 2016 eindigde op 1-3! Foto - MaMPict

Een Belgische fan kan het niet geloven. België – Wales in de kwartfinale van het EK 2016 eindigde op 1-3! Foto – MaMPict

Hoe dan ook de volgende opdracht met inzet van de Rode Duivels is op dinsdag 6 september 2016 in Nicosia tegen Cyprus in de kwalificatie op weg naar het WK 2018 in Rusland. Nu het EK 2016 voor België voorbij is kan alle hoop gevestigd worden op de Belgian Red Flames die zich straks voor het eerst voor een EK kunnen plaatsen. Het EK 2017 bij onze noorderburen in Nederland! Donderdag 15 september 2016 met het bezoek aan Servië (meer dan waarschijnlijk op het Sports Center van de Servische Voetbalbond in het tussen Belgrado en Novi Sad gelegen Stara Pazova) en dinsdag 20 september 2016 met de ontvangst van Engeland in Leuven zijn daarbij cruciale dagen voor bondscoach Ives Serneels en zijn ‘team’!

Programma Belgian Red Flames op weg naar EK 2017 in Nederland:
15/09/2016: Servië – België (Sports Center, Stara Pazova ???);
20/09/2016: België – Engeland (in Leuven);

Dit is het programma van de Rode Duivels in groep H naar het WK 2018:
06/09/2016: Cyprus – België (Nicosia);
07/10/2016: België – Bosnië-Herzegovina (Brussel);
10/10/2016: Gibraltar – België (Faro, Portugal);
13/11/2016: België – Estland (Brussel);
25/03/2017: België – Griekeland (Brussel);
09/06/2017: Estland – België (Tallinn);
31/08/2017: België – Gibraltar (Brussel);
03/09/2017: Griekenland – België (nog te bepalen);
07/10/2017: Bosnië-Herzegovina – België (Zenica);
10/10/2017: België – Cyprus (Brussel).

Bekijk nog meer foto’s rond de kwartfinale van de Rode Duivels in Rijsel met dank aan David Catry:
Sportpix.be

Share