Share

Tessa Wullaert maakte op zaterdag 20 augustus 2011 haar debuut bij de toen nog Rode Duivelinnen onder leiding van bondscoach Ives Serneels in Dessel bij een vriendschappelijke interland tegen Rusland. Het werd een succes want de speelster van SV Zulte Waregem scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd iets over halfweg de tweede helft. Op dinsdag 21 september 2021, tien jaar en een maand later, mag ze toetreden tot de club van 100!

De eerste teamfoto met Tessa Wullaert, 2de van rechts bovenaan, op zaterdag 20 augustus 2021 in Dessel tegen Rusland! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / Paul Dijkmans

Tessa Wullaert werd, zoals ondergetekende altijd had verwacht, een belangrijke pion in het Belgische vrouwenvoetbal. Ze was de speelster die de kwaliteiten had om de toen vaak ondergewaardeerde Femke Maes, de eerste Belgische voetbalster die een Europabeker won in het vrouwenvoetbal, op het internationale toneel op te volgen. In het vervolg van haar carrière werd ze steeds beter. Ze ging in 2012 bij RSC Anderlecht voetballen waar ze voor het eerst de Beker van België won, in 2013 trok ze naar Standard waarmee ze voor het eerst Belgisch landskampioen werd en ook de Women’s BeNeLeague veroverde. In 2015 maakte ze de overstap naar het Duitse VfL Wolfsburg, de internationale topclub club waarmee ze naast titels en bekers uiteindelijk ook twee keer de finale van de UEFA Women’s Champions League zou spelen tegen Olympique Lyonnais. De eerste finale in 2016 verloor ze na strafschoppen in het Italiaanse Reggio Emilia, de tweede in 2018 ging aan haar neus voorbij na verlengingen in Kiev. Daarna vertrok ze in navolging van Kevin De Bruyne naar Manchester City, de club waarmee ze nog in 2019 op het heilige Wembley de FA Women’s Cup won! Ook dat was een topmoment voor Tessa Wullaert die begon te voetballen bij FC Wakken en inmiddels ook al drie Gouden Schoenen heeft gewonnen. In de zomer van 2020 keerde ze terug naar België om voor RSC Anderlecht te voetballen. Daar won ze meest recent de allereerste editie van de Women’s Scooore Super League, een competitie waarin ze meteen ook topschutster werd met 38 goals!

Janice Cayman, Tessa Wullaert en Aline Zeler.ontspannen op training in Cyprus in 2018. Het zijn voorlopig de 3 Belgian Red Flames die de kaap van 100 iinterlands voor België haalden. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Rode Duivelinnen misten met Tessa Wullaert in de ploeg en ondanks een sterke campagne en een 4 op 6 tegen de latere kwartfinalist Ijsland  het EK 2013 in Zweden. Ook het WK 2015 in Canada was nog te hoog gegrepen voor het team van bondscoach Ives Serneels maar het EK 2017 in Nederland werd wel gehaald. Daar boekten de Belgian Red Flames een knappe overwinning tegen Noorwegen maar uiteindelijk werden ze uitgeschakeld in een groep met de latere winnaar Nederland en de verliezende finalist Denemarken. Na het missen van het WK 2019 was het bereiken van het EK 2022 in Engeland een nieuw hoogtepunt. Maar vooraleer Tessa Wullaert op dat tornooi verder naam kan maken bereikt ze op dinsdag 21 september 2021 een nieuwe mijlpaal in haar carrière als speelster. Ze komt tegen Albanië voor de 100ste keer in actie voor het Belgische nationale vrouwenteam. Ze is na Aline Zeler (gestopt na 111 interlands) en Janice Cayman (vanavond beginnend aan haar 115de interland) de derde Belgische speelster die het zover bracht.

Bekijk de jubileumvideo van Tessa Wullaert met dank aan RBFA:

Bekijk foto’s van Paul Dijkmans rond België – Rusland van zaterdag 20 augustus 2011 in Dessel:
 
 
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: De wedstrijd tussen België en Albanië zelf kan U volgen via Go Play 6 of via Tipik!
Share