De groepsfase van de UEFA Women’s Champions League halen. Dat wordt de referentie voor elke club in het internationale vrouwenvoetbal de komende jaren. Daar moet je aanwezig zijn om serieus genomen te worden. Zoals bekend geen Belgische vertegenwoordiger meer op dit niveau maar Belgian Red Flame en Gouden Schoen Tine De Caigny, die op het einde van het vorige seizoen bij landskampioen RSC Anderlecht vertrok, hield de Belgische eer op de openingsavond van de groepsfase wel hoog!

Tine De Caigny, tweede van links bij de hymne van de UEFA Women’s Champions League op dinsdag 5 oktober 2021, voor de thuismatch tegen HB Koge! Foto – (c) DAZN / MaMPict

Tine mocht meteen de aftrap nemen in het thuisduel van haar nieuwe club TSG 1899 Hoffenheim tegen het Deense HB Køge. Al na tien minuten liet ze zich opmerken met de eerste afgekeurde goal in deze nieuwe competitie toen ze na een vrije trap van Chantal Hagel binnenkopte maar nipt buitenspel stond. Acht minuten later zorgde Katarina Elisa Naschenweng al meteen voor de mooiste goal van de avond toen ze vanop links buiten het strafschopgebied met de linkervoet de bal in de winkelhaak trapte (1-0, 18de minuut). In het begin van de tweede helft zorgde Tine De Caigny met haar eerste assist voor de verdubbeling van de score. De Oostenrijkse Nicole Billa werkte perfect af (2-0, 47ste minuut). De Zwitserse international Luana Bühler zorgde even over het uur voor de 3-0 waarna Tine De Caigny zelf ook bij haar debuut in deze groepsfase (ze had ook bij haar debuut in de vrouwelijke Bundesliga op de openingsdag tegen SC Freiburg een doelpunt gemaakt) nog twee keer scoorde en zo de eindstand op het bord zette (4-0, 63ste minuut en 5-0, 90ste + 2′ minuut). Tine De Caigny is na de openingsavond meteen ook de eerste topschutter!

Herbekijk de volledige wedstrijd dankzij DAZN:

In het Zweedse Göteborg mocht Signe Bruun aftrappen en dit nadat alle speelsters en spelleiders op de knie gingen. Melvine Malard lukte het allereerste doelpunt in deze groepsfase op aangeven van Daniëlle van de Donk (0-1, 10de minuut). Catarina Macario verdubbelde meteen na de rust de score (0-2, 48ste minuut) en vijf minuten later stond de eindstand al op het bord toen Stine Larsen een hoekschop van Selma Bacha in haar eigen doel kopte (0-3, 53ste minuut). Belgisch recordinternational Janice Cayman mocht nog voor het uur Delphine Cascarino aflossen en twaalf minuten voor tijd was het tijd voor de terugkeer op de voetbalvelden na twee jaar afwezigheid wegens zware blesssures van de eerste Women’s Ballon d’Or Ada Hegerberg. De voorlopige topschutter aller tijden in de UWCL mocht Catarina Macario vervangen. Lyon nam de perfecte start op zoek naar een achtste eindoverwinning in de belangrijkste competitie in het vrouwenclubvoetbal.

Later op de avond was het de beurt aan titelverdediger FC Barcelona om aan deze groepsfase te beginnen en dit nadat Nadine Kessler, de directrice van het vrouwenvoetbal bij de UEFA, eerst nog de trofeeën van het voorbije seizoen overhandigde aan Sandra Panos (beste doelvrouw van de UWCL 2020/21), Irene Paredes (beste verdediger van de UWCL 2020/21), Alexia Putellas (beste middenvelder van de UWCL 2020/21) en Jennifer Hermoso (beste aanvaller van de UWCL 2020/21) vooraleer Alexia Putellas ook nog haar trofee als UEFA Women’s Player of the Year in ontvangst mocht nemen!

Alexia kreeg voor de wedstrijd uit handen van Nadine Kessler de trofee als UEFA Women’s Player of the Year! Foto – (c) DAZN / MaMPict

Arsenal toonde aan dat het Engelse vrouwenvoetbal nog een flinke weg moet afleggen vooraleer het zal staan waar het op sportief vlak soms claimt te staan. Het ging in het Johan Cruyff Stadion met 4-1 onderuit. Dankzij goals van Mariona Caldentey (31ste minuut) en Alexia (42ste minuut) stond het bij de rust al 2-0. De Nigeriaanse Asisat Oshoala zorgde meteen na de rust voor een derde goal voor de Catalaanse trots (47ste minuut) vooraleer Frida Maanum met haar dij na een inswinger van Tobin Heath milderde (3-1, 74ste minuut). De ingevallen Lieke Martens zorgde daarna nog voor de 4-1 (84ste minuut) en in de toegevoegde tijd hield Manuela Zinsberger, de Oostenrijkse doelvrouw van de Gunners, nog een strafschop van Alexia uit haar doel.

Sport Lisboa e Benfica zorgde voor de verrassing van de avond. De Portugese landskampioen hield Bayern München, vorig jaar nog halve finalist, op een brilscore! Bayern München zette Leticia, de doelvrouw van de thuisploeg, aan het werk maar zij bleek op deze openingsavond niet te verslaan. Ze had wel even geluk toen Lea Schüller vijf minuten voor tijd de lat trof (85ste minuut). Cloé Lacasse was twee keer gevaarlijk voor Benfica, dat dus dankzij deze 0-0 een eerste punt veroverde op het kampioenenbal bij de vrouwen vooraleer het volgende week in groep D naar Lyon trekt!