Op zondag 6 februari 2022 stond in het Indische Mumbai de finale van de AFC Women’s Asian Cup 2022 op het programma. China kroonde zich voor de negende keer tot winnaar van deze trofee en dat na winst in een historische finale tegen Zuid-Korea.

De eindwinst mag op zijn minst een verrassing genoemd worden want bij de rust stond Zuid-Korea met 0-2 voor na goals van Choe Yu-ri (27ste minuut) en eentje van Ji So-yun op strafschop (45ste + 3′ minuut). Na de pauze sloeg China onder leiding van bondscoach Shui Qingxia echter terug met eerst de aansluitingstreffer vanop de strafschopstip via Tang Jiali (68ste minuut) en vervolgens vier minuten later de gelijkmaker via een kopbal van Zhang Linyan (72ste minuut). Het winnende doelpunt kwam er in de toegevoegde tijd van de wedstrijd langs Xiao Yuji (90ste + 3′ minuut). Het is voor het eerst in 16 jaar, dus sinds 2006, dat China nog eens de trofee won en het volgt op de erelijst Japan, dat zowel in 2014 als in 2018 won, op.

U kan een samenvatting van deze wedstrijd bekijken dankzij AFC Asian Cup:

Vietnam is ondertussen het vijfde land uit Azië dat zekerheid kreeg over een ticket voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. In een eindronde met 3 won het eerst tegen Thailand met 2-0 en vervolgens ook de tweede wedstrijd tegen Taiwan met 2-1 dankzij doelpunten van Chuong Thi Kieu (7de minuut) en Nguyen Thi Bich (56ste minuut). Voor Taiwan scoorde Su Yu-Hsuan (50ste minuut) tegen. Door deze overwinning mag Vietnam volgend jaar met het nationale vrouwenvoetbalteam onder leiding van Mai Duc Chung debuteren op het allerhoogste niveau, een WK-eindronde.

Vietnam zorgde voor een primeur en het plaatste zich voor een WK-eindronde! Foto – (c) AFC Women’s Asian Cup

Thailand, dat op het WK 2019 in Frankrijk aanwezig was, en Taïwan zijn echter nog niet definitief uitgeschakeld. Zij krijgen nog een herkansing via de intercontinentale play-offs in februari van volgend jaar. Daar zijn in totaal nog drie tickets beschikbaar voor de WK-eindronde vrouwenvoetbal van 2023!