RSC Anderlecht heeft op zaterdag 14 mei 2022 voor de elfde keer in de clubgeschiedenis de Beker van België gewonnen en voor de derde keer de dubbel. De landskampioen van de voorbije 5 seizoenen won in de finale in het AFAS Stadion in Mechelen na een matige eerste helft uiteindelijk nog met ruime cijfers tegen Standard.

Loredana Humartus en Standard maakten het RSC Anderlecht, hier met Jarne Teulings, best lastig in de finale van de Beker van België 2022! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De budgetten in het Belgische vrouwenvoetbal zijn niet al te hoog. Vreemd was het dan ook dat de felle aanhang van Standard al voor het begin van de finale de wedstrijd ontsierde met rookbommen en bengaals vuur waardoor de aftrap van de Roemeense Stefania Vatafu voor RSC Anderlecht pas drie minuten later kon gegeven worden. De fanatieke aanmoedigingen hebben wellicht een flinke boete tot gevolg maar ze inspireerden Standard wel want de vrouwelijke Rouches waren al zeker in de eerste helft sterker dan vrouwelijk paars-wit. Zo moest Laura De Neve als eerste tussenkomen bij een poging van Maurane Marinucci, de bal ging in hoekschop (5de minuut). Negen minuten later speelde Mariam Abdulai Toloba (zij scoorde als laatste in de bekerfinale van 2019 in Denderleeuw) de bal naar Tessa Wullaert maar in de zestien trapte ze na de balcontrole met links de bal met rechts nipt naast het doel van Hillary Damman. Even over halfweg de eerste helft kwam Zoë Van Eynde dan op aangeven van Welma Fon in een mooie schietpositie maar haar schot met rechts was slecht gericht (23ste minuut). Aan de overkant probeerde Mariam Abdulai Toloba het dan met een schot met rechts maar die bal ging via de buitenkant van de paal naast (24ste minuut). Een voorzet van Sarah Wijnants noopte dan een beenveeg van de Luikse doelvrouw (25ste minuut) vooraleer Laura De Neve weggleed en de volgende kans voor Standard er aan kwam. Welma Fon gaf de bal voor en aan de tweede paal mikte Davinia Vanmechelen op Justien Odeurs (27ste minuut). Even over het halfuur mocht Laura De Neve een vrije trap nemen vanop rechts maar Hillary Damman kon de bal wegwerken (33ste minuut). Op slag van rust trapte Maud Coutereels de bal naar voor. Davinia Vanmechelen ging aan de haal en trapte met rechts in het zijnet (45ste minuut). Halfweg stond het nog 0-0!

Het eerste doelpunt van Sarah Wijnants ligt bijna tegen de netten. Dit keer is doelvrouw Hillary Damman echt geklopt! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De tweede helft begon met een vrije trap van Laura De Neve die via het hoofd van Laura Miller in de Luikse muur tegen de kruising ging. Jarne Teulings reageerde het snelst maar haar poging werd alsnog gekeerd door een goeie reflex van Hillary Damman (50ste minuut). In de 63ste minuut was het de beurt aan Laura Deloose om naar doel op te rukken en aan te leggen maar haar schot ging naast. Zeven minuten later ging de bal na balverlies van Standard van Charlotte Tison naar Tessa Wullaert. De topschutster van de Women’s Scooore Super League speelde vervolgens gepast diep richting Sarah Wijnants die met rechts in de verste hoek besloot (1-0, 70ste minuut).  Vier minuten later verraste Laura Deloose met een voorzet vanop rechts bijna de doelvrouw van Standard maar de lat voorkwam een dubbele voorsprong voor paars-wit. En ook Sarah Wijnants kon even later op aangeven van Sakina Ouzraoui Diki, ingevallen voor Jarne Teulings, niet voor de beslissende goal zorgen want haar poging van dichtbij ging naast (77ste minuut). De 2-0 kwam er toch en die begon bij een weggewerkte hoekschop van Tessa Wullaert die uiteindelijk na een bal met buitenkant rechts van Stefania Vatafu opnieuw bij het icoon van het Belgische vrouwenvoetbal belandde. Dit keer speelde ze in met links en centraal stond Sakina Ouzraoui Diki om net voor haar afscheid van de club met rechts binnen te trappen (85ste minuut).

Sakina Ouzraoui Diki weet met haar vreugde geen blijf na het tweede en beslissende doelpunt voor RSC Anderlecht op aangeven van Tessa Wullaert. Op de achtergrond zien we ook nog Michelle Colson (centraal) en Mariam Abdulai Toloba (rechts). Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Drie minuten voor tijd verdedigde RSC Anderlecht nog eens bijzonder mooi uit via Laura Deloose, Laura De Neve, Mariam Abdulai Toloba, Charlotte Tison waarna Sarah Wijnants de beslissende pass verstuurde richting Tessa Wullaert en even later lag de bal via de paal voor de derde keer tegen de netten (3-0). De applausvervangingen mochten gebeuren met Britt Vanhamel voor Tessa Wullaert, Amber Maximus voor Mariam Abdulai Toloba en Marie Van Caesbroeck voor de geblesseerde Laura Deloose. Standard eindigde de bekerfinale uiteindelijk met negen want Davinia Vanmechelen lag nog half bewusteloos langs de kant en Welma Fon kreeg in de 6 minuten toegevoegde tijd nog af te rekenen met krampen. De score veranderde niet meer. RSC Anderlecht won met 3-0 en is dus de opvolger van KAA Gent Ladies op de erelijst van de Beker van België in het vrouwenvoetbal.

Bekijk een samenvatting met dank aan Play 5 / Tipik / Christophe Evrard en RSCA TV:

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond de bekerfinale in Mechelen via:

Website Gazet van Antwerpen

PS: Tot en met zaterdag 14 mei 2022 was KAA Gent Ladies nog altijd de bekerhouder in het Belgische vrouwenvoetbal. Die titel had het eventueel al in 2020 kunnen overdragen aan RSC Anderlecht of Standard maar toen ging de bekerfinale vanwege de coronapandemie niet door. Twee jaar later was het wel opnieuw mogelijk om een bekerfinale te organiseren en het waren dezelfde teams als in 2020 die de finale wisten te bereiken.