Share

Het is zover! Op dinsdag 22 september 2015 beginnen de Belgian Red Flames aan een campagne die hen voor het eerst naar een eindtoernooi zal/moet leiden. Zijn we te voortvarend? Neen, want het had eigenlijk al in 2012 moeten gebeuren toen het vrouwenteam van bondscoach Ives Serneels in de voorronde van het EK richting Zweden bijna alles deed wat het moest doen en tegen rechtstreeks concurrent Ijsland een knappe 4 op 6 haalde. In Reykjavik bleef het na een heroïsche wedstrijd 0-0, voor eigen publiek in Dessel werd het verdiend 1-0 (met toen al een goal van de inmiddels bij VfL Wolfsburg voetballende Tessa Wullaert) tegen het land dat via de barrages tegen Oekraïne het EK 2013 haalde en daar zelfs de kwartfinale bereikte om in Halmstad door het enthousiaste thuisland Zweden uitgeschakeld te worden. Vrouwelijk België liet het liggen thuis tegen Noord-Ierland toen het niet verder kwam dan een gelijkspel (2-2).

Op weg naar het WK 2015 in Canada was het een ander verhaal. Met een sterker Noorwegen, ook al tegenstander in de EK-campagne en uiteindelijk verliezend finalist in Zweden, en Nederland in de groep leek kwalificatie vooraf een schier onmogelijke opdracht. Noorwegen bleek nu inderdaad meer dan een maatje te groot maar Nederland, dat ook al thuis van Noorwegen verloren had, werd in Zwolle door het verstandig spelende Belgische nationale vrouwenvoetbalteam op een gelijkspel gehouden (1-1). Toen was de kans op een tweede plaats, die recht gaf op play-off wedstrijden richting het WK, hoger voor de Belgian Red Flames dan voor de Oranje Leeuwinnen maar zij herpakten zich op een indrukwekkende manier en wonnen vervolgens zowel in België, in Noorwegen en overleefden zelfs de barrages heen en terug tegen Schotland en Italië om uiteindelijk voor het eerst naar een WK-eindronde af te reizen met een achtste finale in Vancouver tegen de regerende wereldkampioen Japan als eindstation.

Nu, bij de start van ‘the road to the Netherlands’ beschikt België over een technische staf die met vier jaar voldoende tijd heeft gehad om ervaring op te doen, te scouten, te observeren, te analyseren, te kiezen, te beslissen, te werken, te trainen, uit te voeren en bij te sturen waar nodig. Daarnaast heeft ons land een spelersgroep met de nodige kwaliteiten (het talent, de internationale ervaring, de wilskracht, het doorzettingsvermogen, de maturiteit en de mentaliteit) om het EK bij onze noorderburen eenvoudig te halen. Bovendien viel de loting met als tegenstanders Engeland (zij wonnen tegen Noorwegen op het WK, de Belgian Red Flames deden dat al in aanloop naar dat mondiale evenement), Servië, Bosnië-Herzegovina en Estland dit keer bijzonder goed mee zeker als je weet dat twee landen zich rechtstreeks kunnen plaatsen voor de eindronde in Nederland. Ja, zelfs de opvolging is al verzekerd want er staan ook al een flink aantal jonge ‘rode vlammetjes’ te popelen om bij de A-ploeg te komen. Zij hebben al een flink pak technische vaardigheden en bijzonder veel enthousiasme om zich te manifesteren maar deze ruwe diamantjes moeten uiteraard hier en daar wel nog wat bijgeschaafd worden. Twijfel er echter niet aan. Het potentieel is aanwezig!

Het spreekt voor zich dat geen enkele ploeg mag onderschat worden en dat iedereen zichzelf altijd moet blijven in vraag stellen maar normaal gezien schrijven de Belgian Red Flames (in navolging van de Red Panthers in het vrouwenhockey en de Yellow Tigers in het vrouwenvolleybal) vanaf dinsdag 22 september 2015 een succesverhaal richting het EK Vrouwenvoetbal 2017. U kan het als voetballiefhebber, supporter, fan, vriendin, vriend, moeder, vader of familielid allemaal rechstreeks mee beleven. De thuishaven op weg naar Nederland is Stadion Den Dreef in Leuven! De aftrap van het openingsduel tegen Bosniê-Herzegovina wordt op dinsdagavond 22 september 2015 gegeven om 20 uur 30! Let’s go and do it Belgian Red Flames!

U kan België – Bosnië-Herzegovina live volgen via:
Website UEFA EK-kwalificatie 2017

Luister naar een eerder interview met Lidija Kulis over deze groep(Bosnië-Herzegovina en Turbine Potsdam) via:

PS: Ook nog melden dat op pagina 29 van de sportbladzijden U een interview van Pieter-Jan Calcoen kan lezen met Tessa Wullaert onder de titel ‘Voetballen én werken? Niets voor mij’ en dat op pagina 10 en 11 in Sportwereld/Het Nieuwsblad Imke Courtois bondsvoorzitter François De Keersmaecker op de rooster legt met als titel ‘Waarom krijgen de mannen zo veel geld om voor hun land te spelen?’ opgetekend door Frank Buyse.

Share