Twee dagen nadat Engeland onder leiding van bondscoach Gareth Southgate vernederd werd door Hongarije mochten de Belgian Red Flames in het stadion van Wolverhampton Wanderers opdraven. Ze namen het op tegen de Lionesses, het Engelse nationale vrouwenvoetbalteam, dat onder leiding van de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman, hoge ogen wil gooien op het eigen UEFA Women’s Euro 2022!

De ingang van het Stadium Molineux in Wolverhampton! Foto – (c) Sportpix.be / DV

Op donderdag 16 juni 2022 vond in Oslo de 100ste editie van de Bislett Games plaats inmiddels beter bekend als de Diamond League. Dat gaat over atletiek en gezien hun voorbereiding van de laatste weken hadden de Belgian Red Flames daar zeker niet misstaan. Ze gingen in eender welk looponderdeel wellicht meedoen en ook finishen maar bij de beste eindigen, dat zat er wellicht nog niet in. In Wolverhampton ging het echter over voetbal, een spel waarin het de bedoeling is om goals te maken. Daar zijn de Flames van bondscoach Ives Serneels niet in geslaagd. Logisch want de eerste bal tussen de palen van Belgische kant was een niet eens gevaarlijke kopbal van de ingevallen Davinia Vanmechelen na een voorzet van Tessa Wullaert in de toegevoegde tijd van de wedstrijd (90ste + 1ste minuut). Het was de eerste en ook enige bal die Marie Earps, de doelvrouw van de Lionesses, in een volledige wedstrijd moest pakken. Daarvoor was België ook nog wel even komen piepen zoals in de eerste helft bij een uitbraak via Tessa Wullaert en Marie Minnaert die uiteindelijk door Féli Delacauw naast werd getrapt (33ste minuut) en net voor de rust toen Sarah Wijnants dribbelde met linksachter Demi Stokes voor zich, de bal terugkreeg van Féli Delacauw en vervolgens naast trapte (45ste minuut). Om volledig te zijn wat Belgische aanvallen betreft moeten we ook nog meegeven dat Tessa Wullaert nog hoog over doel trapte op aangeven van de ingevallen Elena Dhont (76ste minuut) en dat Elena Dhont even later op aangeven van Tessa Wullaert ver naast mikte (77ste minuut) maar meer dan dat hebben we aanvallend van de Belgian Red Flames niet gezien. Dat was ontgoochelend!

Aanvallend stelde België weinig voor. Hier grijpt Rachel Daly in met een zuivere tackle voor Elena Dhont gevaarlijk kan zijn. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Dan kwamen de Lionesses van Sarina Wiegman toch veel beter voor de dag. De Engelse fans hadden de voorbije dagen niet veel kunnen genieten van het werk van bondscoach Gareth Southgate in Wolverhampton in de UEFA Nations League. Op zaterdag 11 juni 2022 werd de heruitgave van de EK-finale van 2020 tegen Italië met enkel een tweeduizendtal schoolkinderen op de tribunes (na de herrie met de fans vorig jaar op Wembley waren andere supporters immers niet welkom) een saaie 0-0. Toen de fans toch mochten komen kijken ging Engeland op dinsdag 14 juni 2022 op Molineux schaamteloos onderuit tegen Hongarije. Met 0-4 zorgden The Lions voor een historische nederlaag want het was van 1928 geleden (toen 1-5) dat Engeland thuis nog eens met 4 doelpunten verschil onderuit ging!

Lauren Hemp gaat op doel af. Laura Deloose en Julie Biesmans kijken in de achtervolging toe! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Engeland mocht op een warme juniavond via Lauren Hemp aftrappen tegen de Belgian Red Flames en de Lionesses hadden al bij de rust ruim op voorsprong kunnen staan want ze domineerden doorlopend maar werkten niet degelijk af. Na balverlies van Laura Deloose en op aangeven van Lauren Hemp trapte Georgia Stanway eerst met rechts ver naast (8ste minuut), dan onderschepte Beth Mead de bal rechts in de buurt van de zestien en gaf die voor naar het centrum van het strafschopgebied waar Ellen White Nicky Evrard op haar weg vond (11de minuut). Lauren Hemp zette vervolgens Sarah Wijnants en Laura Deloose op het verkeerde been maar besloot van dichtbij ook op de Belgische doelvrouw (14de minuut). Lucy Bronze stuurde kort voor het halfuur Georgia Stanway richting het Belgische doel. Zij schakelde Laura De Neve en Julie Biesmans uit maar besloot met links centimeters naast (27ste minuut). Bij een hoekschop van Lauren Hemp, tikte Millie Bright door maar Ellen White raakte de bal slecht om van dichtbij succesvol af te werken (29ste minuut). Even later na een door Sari Kees weggekopte voorzet van Lucy Bronze speelde Beth Mead eerst Laura Deloose uit om vervolgens met rechts naast te trappen (31ste minuut). Daarna maakte Féli Delacauw in de zestien nogal onhandig een fout op Beth Mead maar België had geluk want de Zweedse scheidsrechter Sara Persson floot geen strafschop en de VAR was niet aanwezig (35ste minuut). De Engelse aanvallen waren nog niet ten einde want na een diepe bal van Lucy Bronze en een hakje van Beth Mead waardoor Laura De Neve uitgespeeld was en verscheen captain Leah Williamson alleen voor Nicky Evrard. De mooie stift werd echter nog op de lijn gekeerd door de in de verdediging goed spelende Sari Kees (38ste minuut). Zo eindigde de eerste helft op een voor België wel heel gevleide 0-0!

Ncky Evrard is gevloerd maar Sari Kees komt aangelopen om de poging van Leah Williamson nog voor de lijn weg te koppen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In de tweede helft verschenen enkele nieuwe gezichten op het veld. Bij de Belgian Red Flames maakten centraal in de verdediging Laura De Neve en Sari Kees plaats voor Charlotte Tison en Amber Tysiak. Engeland liet achteraan Alex Greenwood en Rachel Daly opdraven in de plaats van Lotte Wubben-Moy en Demi Stokes terwijl Chloe Kelly rechts vooraan Beth Mead kwam aflossen. Het spelbeeld veranderde nauwelijks want Engeland bleef drukken en het kreeg opnieuw kansen. Georgia Stanway legde terug op Keira Walsh maar haar schot was te veel in het midden van het doel en dus eenvoudig te houden voor Nicky Evrard (56ste minuut). Even later werd een voorzet van Lucy Bronze weggekopt en ging een poging van Georgia Stanway nipt naast (57ste minuut). België had nog eens geluk dat ook een fout van Laura Deloose op Laura Hemp op de rand van het strafschopgebied niet gefloten werd (57ste minuut). En dan was het weer tijd om te wisselen. Bethany England en Francesca Kirby vervingen bij het team van Sarina Wiegman Ellen White en Georgia Stanway. Bij België kwamen Elena Dhont en Kassie Missipo in de plaats van Féli Delacauw en Davina Philtjens. Daardoor ging Sarah Wijnants nu op de rechtsachter spelen en werd Laura Deloose linksachter. En dat beviel haar niet meteen want ze liet Chloe Kelly, die de bal kreeg van Lucy Bronze, naar binnen komen en naar doel schieten. De poging van in de zestien ging via het been van Amber Tysiak in doel (1-0, 62ste minuut). Het tweede doelpunt volgde korte tijd later. Sarah Wijnants moest na een duel met Lauren Hemp een hoekschop toestaan. Chloe Kelly trapte vanop links, de bal ging via de voet van Julie Biesmans de lucht in, er ontstond een geharrewar voor doel, België met acht speelsters tegenover vijf à zes Engelsen probeerde zo goed als het kon de bal af te weren ook nog via Tine De Caigny maar Rachel Daly behield het overzicht en trapte uiteindelijk met links hoog binnen (2-0, 66ste minuut). De wedstrijd was gespeeld.

Rachel Daly zorgde zopas voor de dubbele voorsprong! Engeland won eenvoudig tegen België! Foto – (c) Sportpix.be / DV

Net voor Davinia Vanmechelen en Jody Vangheluwe respectievelijk Julie Biesmans en Sarah Wijnants kwamen vervangen kopte Bethany England een voorzet van Lauren Hemp over (72ste minuut). En drie minuten later mikte Leah Williamson met rechts vanop de rand van de zestien na een doorspelen van Lucy Bronze en Chloe Kelly nog nipt naast (75ste minuut). Bethany England kopte vervolgens een voorzet van Lauren Hemp nog eenvoudig in de handen van Nicky Evrard (80ste minuut). De Gentse doelvrouw zou na de wissel van Nikita Parris voor Lauren Hemp nog zelf ongewild op de lijst van doelpuntenmakers terechtkomen. Alex Greenwood mocht een hoekschop nemen vanop rechts, Nikita Parris noopte Jody Vangheluwe tot een redding op de lijn waarna het schot met rechts van Leah Williamson via de onderkant van de lat en de rug van Nicky Evrard in doel ging (3-0, 83ste minuut).

Bekijk een samenvatting op video met dank aan ITV / The FA:

Engeland bleef ongeslagen onder leiding van Sarina Wiegman die voor de 10de keer in 12 wedstrijden met een overwinning afsloot. Het zal de verwachtingen voor dat toernooi voor eigen publiek daar alleen maar doen toenemen. Nochtans hebben ze geen wereldploeg maar als je goeie keuzes maakt en geen schrik hebt van de tegenstander ben je al een flink stuk verder natuurlijk. Het mag dan wel de voorbereiding zijn op een tweede groot tornooi België maakte weinig indruk. Misschien geeft Roberto Martinez, als hij gekeken heeft, positieve zaken gezien maar de meeste neutrale waarnemers zullen zich toch vragen beginnen te stellen over waar de Belgian Red Flames staan en waar ze naartoe gaan. Kunnen ze echt niet meer dan achter de bal lopen en verdedigen? Neen België kan zich op deze manier niet meten met de Europese top. De tweede ronde halen op het komende EK wordt zo ook bijzonder moeilijk zelfs met recordinternational en Gouden Schoen Janice Cayman of de in Engeland spelende Justien Vanhaevermaet, die allebei vanuit de tribune toekeken, erbij in de basis. In vergelijking met het vorige bezoek aan Engeland op vrijdag 8 april 2016 zijn de Belgian Red Flames eigenlijk blijven stilstaan. Ook toen speelde België op deze manier maar het had wel iets meer geluk. Janice Cayman scoorde vroeg in de wedstrijd na een Engelse blunder van formaat en het team van bondscoach Ives Serneels kwam met een 1-1-gelijkspel naar huis. Dit keer was dat niet het geval. Er is nog heel veel werk aan de winkel!

Bondscoach Ives Serneels blijft met de Belgian Red Flames ter plaatse trappelen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***DIGEST:

Voorbereiding EK 2022 – Vrienschappelijk duel – Molineux Stadium, Wolverhampton;

Engeland – België 3-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: 62′ Chloe Kelly via Amber Tysiak 1-0, 66′ Rachel Daly 2-0, 83′ Leah Williamson via Nicky Evrard 3-0.

De startelf van Engeland voor het oefenduel tegen de Belgian Red Flames op donderdag 16 juni 2022! Foto – (c) Sportpix.be / DV

Engeland speelde met: Marie Earps; Lucy Bronze, Millie Bright, Lotte Wubben-Moy (46′ Alex Greenwood), Demi Stokes (46′ Rachel Daly); Leah Williamson (captain), Keira Walsh; Beth Mead (46′ Chloe Kelly), Georgia Stanway (61′ Francesca Kirby), Lauren Hemp (81′ Nikita Parris); Ellen White (61′ Bethany England).

Bondscoach: Sarina Wiegman;

Kwamen niet in actie: Hannah Hampton, Ella Toone, Jill Scott, Ellie Roebuck, Alessia Russo.

De Belgian Red Flames voor de aftrap van hun eerste oefenduel op weg naar UEFA Women’s Euro 2022 uit bij Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / DV

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose, Sari Kees (46′ Charlotte Tison), Laura De Neve (46′ Amber Tysiak), Davina Philtjens (61′ Kassandra Missipo); Sarah Wijnants (73′ Jody Vangheluwe), Julie Biesmans (73′ Davinia Vanmechelen), Féli Delacauw (61′ Elena Dhont), Marie Minnaert; Tessa Wullaert (captain), Tine De Caigny.

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lenie Onzia, Hannah Eurlings, Ella Van Kerkhoven, Jill Janssens, Lisa Lichtfus.

In de tribune: Janice Cayman, Justine Vanhaevermaet, Chloé Vande Velde, Femke Bastiaen, Jassina Blom.

De leiding kwam in Wolverhampton uit Zweden met van links en rechts assistenten Emelie Elfstrand en Jilan Taher en centraal scheidsrechter Sara Persson. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Scheidsrechter: Sara Persson (Zweden);

Assistent-scheidsrechters: Emilie Elfstrand (Zweden), Jilan Taher (Zweden);

Gele kaarten: 49′ Lucy Bronze (Engeland);

Toeschouwers: 9.598

PS: De Belgian Red Flames spelen nog 3 oefenmatchen op weg naar het EK 2022 in Engeland en dat telkens in Lier tegen achtereenvolgens Noord-Ierland (donderdag 23 juni 2022), Oostenrijk (zondag 26 juni 2022) en Luxemburg (dinsdag 28 juni 2022). Op zaterdag 25 juni 2022 staat er ook nog een fandag op het programma.