Share

De Belgian Red Flames beginnen op donderdag 16 juni 2022 aan hun eerste oefenwedstrijd voor het EK 2022. Opmerkelijk is dat dit in Engeland gebeurt zodat er op iets minder dan 3 weken van de echte aftrap sprake kan zijn van een voorsmaakje op de tweede eindronde waaraan ze gaan deelnemen.

Foto – (c) Wolverhampton Wanderers

 

Eigenlijk hoef je zelfs niet te spreken van voorsmaakje. Met het duel in het Molineux Stadium van Wolverhampton Wanderers spelen de Belgian Red Flames in feite hun openingswedstrijd voor het UEFA Women’s Euro 2022. In de groepsfase zullen ze immers in geen enkel stadion van een team uit de Premier League mogen spelen. Het Academy Stadium van Manchester City waar tegen Ijsland en Italië zal worden gespeeld is immers dat van het vrouwenvoetbalteam van de club. Een trainingsfaciliteit zo noemde de Ijslandse Sara Björk Gunnarsdottir en enkele andere speelsters het verontwaardigd want ja aan de overkant van de straat ligt het Etihad Stadium van Manchester City waar Kevin De Bruyne en al die andere sterren uit de Premier League en de UEFA Champions League in actie komen. Terwijl het vrouwenvoetbal aan het boomen is had je mogen verwachten dat er daar zou gespeeld worden. Niet dus want het voorstel voor het gebruik van de stadions dateert al van vijf jaar geleden en dat kan je volgens de organisatie om allerlei redenen niet meer veranderen.

Het stadion van Rotherham is niet onbekend voor de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het andere stadion waar de Belgian Red Flames in actie zullen komen is dat van Rotherham United, een team dat zopas terug naar het tweede niveau in Engeland promoveerde en dat bovendien niet onbekend is want België speelde er op vrijdag 8 april 2016 al eens een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland. Dat duel eindigde op een gelijkspel (1-1). Toen kwamen er 10.150 toeschouwers opdagen en werden de doelpunten gescoord door Janice Cayman (0-1, 18de minuut) en Jill Scott (1-1, 84ste minuut). Rotherham wordt ook de locatie als de Belgian Red Flames eventueel groepswinnaar na hun duels tegen Ijsland, Frankrijk en Italië. Worden ze tweede dan gaan ze naar de Leigh Sports Village wat in feite een rugbystadion is.

In de halve finale wordt het daarna ofwel Bramall Lane het stadion van Sheffield United waar Tessa Wullaert ooit al met Manchester City de Engelse League Cup won of het MK Stadium in Milton Keynes. Pas daarna volgt eventueel het topstadion om in te voetballen: Wembley maar dan zijn we al zondag 31 juli 2022.

Bekijk een video over Leander Dendoncker, de Rode Duivel van Wolves, dankzij Wolves TV:

Maar goed eerst dus Molineux, de thuishaven van Wolves waar in 2010 Jelle Van Damme al speelde en waar tegenwoordig Rode Duivel Leander Den Doncker actief is. Wolves, opgericht in 1877, heeft een rijke historie want het werd in het verleden 3 keer Engels kampioen en het won 4 keer de FA Cup. Het was zelfs ooit finalist bij de allereerste editie van de UEFA Cup 1971/72. In de eerste volledig Engelse finale verloor het echter in een heen- en terugwedstrijd tegen Tottenham Hotspur na een 1-2 nederlaag op Molineux en een 1-1-gelijkspel op White Hart Lane. De club is inmiddels in Chinese handen en het begint later dit jaar aan het vijfde opeenvolgende seizoen terug op het hoogste niveau!

Engeland – België is vanaf 21 uur te zien via Play Sport Open, Tipik of ITV4. Bij de Belgian Red Flames zal Gouden Schoen en recordinternational ontbreken want zij is na haar kort verlof bij Olympique Lyonnais pas terug bij de nationale selectie.

Lees nog meer via:

Website Wolves

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share