Share

Noord-Ierland is de grote verrassing tussen alle geplaatste landen voor het EK 2022 in Engeland. Het team van bondscoach Kenny Shiels zorgde voor een primeur want nooit eerder was het aanwezig op een eindronde in het vrouwenvoetbal! Het team dat momenteel 47ste staat op de FIFA-wereldranglijst speelt deze week voor de tweede keer in België en dat met veel speelsters die er 2012 ook al bij waren.

België voor de aftrap van het enige onderlinge duel tussen beide teams op Belgische bodem op woensdag 15 februari 2012 in Dessel! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

We schrijven woensdag 15 februari 2015. De toen nog Rode Duivelinnen ontvingen in groep 3 van de kwalificatie richting het EK 2013 in Zweden bij vriestemperaturen Noord-Ierland en dat in het Armand Melisstadion in Dessel. België was onder leiding van de nieuwe bondscoach Ives Serneels en zijn assistente Tamara Cassimon sterk aan de (hun allereerste) campagne begonnen. In de eerste vijf duels behaalden ze na een knap gelijkspel op bezoek bij Ijsland (0-0) en een nipte maar onverdiende thuisnederlaag tegen Noorwegen (0-1) een 10 op 15. Ze telden als tweede in het voorlopige klassement 3 punten achterstand op Ijsland. Noord-Ierland, dat thuis Noorwegen had verslagen (3-1) stond derde met 7 op 12, Noorwegen, na ook nog een verlies in Ijsland (3-1), was pas vierde met 6 op 12. Hongarije 4 op 15 en het na vijf wedstrijden puntenloze Bulgarije waren al uitgeschakeld voor de kwalificatie. Thuis winnen tegen Noord-Ierland zette met andere woorden België flink op weg naar een mogelijke eerste kwalificatie voor een eindronde!

Van dit Noord-Ierland uit februari 2012 zijn doelvrouw Emma Higgins (1); Alexandra Hurst (2), Jessica Stephens (7) en Caragh Milligan ook bekend onder Caragh Hamilton (11), deze laatste vanwege blessure, er niet meer bij op dit moment. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In een felbevochten wedstrijd voor 815 toeschouwers kwam België net voor de rust op voorsprong via Aline Zeler (1-0, 44ste minuut) maar kort na de koffie bracht Catherine O’Hagan de bezoekers langszij (1-1, 51ste minuut). De vreugde van de bezoekers was echter van korte duur want bijna onmiddellijk daarna lukte Tessa Wullaert een tweede Belgische goal (2-1, 53ste minuut). Drie punten en een belangrijke overwinning waren lang een feit maar in het slot sloeg het hard strijdende Noord-Ierland toch nog terug via Julie Nelson (2-2, 83ste minuut). Alles was nog mogelijk maar het waren deze twee punten thuis tegen Noord-Ierland die in de eindafrekeninig België uit de barrages voor het EK 2013 in Zweden hielden ondanks een 4 op 6 tegen Ijsland (daartegen werd op woensdag 4 april 2012 in Dessel met 1-0 gewonnen), dat later op het EK in Zweden zich ten koste van Nederland plaatste voor de kwartfinales!

Ashley Hutton in duel met Janice Cayman destijds in Dessel op woensdag 15 februari 2012! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Opvallend is dat een flink aantal speelsters die toen al deel uitmaakten van het team van Noord-Ierland tijdens de EK-kwalificatie 2013 er nu ook nog bijlopen. Zeven van de elf die destijds in Dessel in de basis stonden zijn er nu nog bij namelijk Demi Vance, Nadene Caldwell, Julie Nelson, Ashley Hutton, Simone Magull, Rachel Furness en Sarah McFadden. Bij België zijn dat Janice Cayman, Tessa Wullaert en Davina Philtjens die destijds in Dessel wel op de bank bleef maar net als Julie Biesmans er in de terugwedstrijd in Belfast bij was op woensdag 19 september 2012 toen er met 0-2 gewonnen werd met goals toen van Janice Cayman (77ste minuut) en Aline Zeler (86ste minuut).

Julie Biesmans en Davina Philtjens tijdens de opwarming voor de wedstrijd in Belfast op woensdag 19 september 2012! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het wordt overigens op donderdag 23 juni 2022 in het Herman Vanderpoortenstadion in Lier de vierde interland ooit bij de vrouwen tussen België en Noord-Ierland want het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam speelde ook al eens eerder vriendschappelijk tegen Noord-Ierland. Dat was op zaterdag 25 oktober 1980 in Ballymena en toen werd er daar door de Belgische vrouwen met 0-3 gewonnnen!

Noord-Ierland werd in de kwalificatie richting het EK 2022 in Engeland tweede in een groep met als winnaar Noorwegen en verder ook Wales, Wit-Rusland en de Färoer. Als 9de en slechtste tweede van alle voorrondegroepen plaatste het zich wel via de barrages voor het EK 2022 in Engeland nadat het in een heen- en een terugwedstrijd Oekraïne versloeg. Het won met 1-2 in Kovalivka dankzij goals van Rachel Furness, ploeggenote van Yana Daniëls bij Liverpool, en van Simone Magill. Bij de terugwedstrijd thuis in Belfast werd het 2-0 met als doelpuntenmakers Marissa Callaghan en Nadene Caldwell.

Foto – (c) UEFA.com

Noord-Ierland staat voor het eerst op een EK-eindronde maar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland zal het niet halen. In kwalificatiegroep D is Engeland na 8 gespeelde wedstrijden immers al groepswinnaar en Oostenrijk is zeker van de tweede plaats. Noord-Ierland moet als derde begin september van dit jaar wel nog op bezoek bij Luxemburg en Letland in een groep waarin verder ook nog Noord-Macedonië aanwezig is. 

Simone Magiill hier in september 2012 nog als speelster van Mid-Ulster aan de bal voor Noord-Ierland tegen België! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Tenslotte nog meegeven dat Simone Magill het snelste doelpunt ooit in een vrouwelijke Europese kwalificatiewedstrijd lukte. Dat was op vrijdag 3 juni 2016 in Belfast tegen Georgië op weg naar het EK 2017 in Nederland. Simone Magill, die na 9 seizoenen bij het Engelse Everton naar een andere club uitkijkt, scoorde al na 11 seconden op aangeven van Avilla Bergin.

U kan die bekijken via deze link:

Fb Simone Magill

En lees ook nog hierover via:

FIFA.com

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond België – Noord-Ierland op woensdag 15 februari 2012 in Dessel:

Sportpix.be

Voor nog meer over de huidige selectie van Noord-Ierland ga naar:

Vrouwenteam.be

Voor tickets voor België – Noord-Ierland en de andere voorbereidingswedstrijden van de Belgian Red Flames ga naar:

Website RBFA / KBVB – Tickets

Lees over het komende EK ook nog via:

BBC Sport

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share